Monday, October 31, 2011

konvokenyen UiTM kali ke 75


assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda.. 25/10/2011, aku secara rasmi dianugerahkan BBA (hons) human resource management.. segala keperitan, susah payah yang aku tempuhi sepanjang tempoh pengajian, akhirnya berbalas... dan ijazah ni aku hadiahkan khas buat kedua mak & ayah aku yang selama ini bersusah payah memastikan aku dapat meyambung pelajaran...



2 tahun lepas, aku hampir2 membatalkan niat meyambung pelajaran akibat kekangan sumber kewangan... ditambah pula dengan provokasi dari segelintir saudara mara, menyebabkan aku patah semangat untuk belajar.. tetapi, insan yang bergelar ayah ini, berkeras untuk aku teruskan pengajian.. bila diceritakan tentang provokasi dari saudara mara, ayah aku berkata..

"along, along p blajar... bab duit, biar ayah uruskan... susah macammana skalipun, ayah nak tgk anak ayah ni dapat blajar sampai ijazah.. jangan sia-siakan peluang dan harapan mak & ayah.. ayah takdak harta benda nak tinggal kat along nnt.. ni ja yang ayah mampu buat"

kata2 inilah yang memujuk aku untuk terus belajar... dan dia juga yang mintak aku bertahan utk 2 tahun pengajian... bila aku terasa down, takde semangat nak study, moment inilah yang menaikkan semangat aku... cukuplah aku kecewakan dia waktu diploma dulu...


sukar untuk aku lafazkan, betapa besarnya pengorbanan insan ini... dialah tempat aku mengadu, bermanja, meminta nasihat... mak selalu berpesan perkara yang sama, berulang2 kali, dari aku kecil, sampai laa sekarang...

"along, blajar rajin2... kita bukan orang senang... mak ayah bukannya ada harta benda nak ditinggalkan..dengan ilmu ja, kita dapat ubah nasib keluarga kita... mak xmau tgk anak mak jadi macam mak.. kena jadi lg bagus dari mak, ayah"

alhamdulillah, berkat doa mak ayah, saudara mara, kawan2 yang byk membantu, serta bimbingan lecturer2, akhirnya aku berjaya tamatkan pengajian... dan tanpa diduga, 2 minggu selepas keputusan akhir kluar, aku diterima bekerja di syarikat automotif di rawang... syukur alhamdulillah.. perancangan Allah, tiada siapa yang mampu menyangkal...

sekarang, tugas aku membantu keluarga dan meringankan beban mak & ayah... walaupon aku takkan mampu membalas segala pengorbanan mereka, setidak-tidaknya aku ingin berbakti kepada mereka, hingga ke akhir hayat...

mereka-mereka ini mewarnai kehidupan aku sebagai student, sepanjang pengajian 2 tahun di peringkat sarjana muda...














terima kasih dato'


G-Xplorace Putrajaya...


assalamualaikum...

hai semua.. kali ni aku aku story tentang G-Xplorace Putrajaya anjuran bahagian visa, pas & permit, Jabatan Imigresen Malaysia pada 22/10/2011... so, Perodua pon hantar laa 4 kumpulan utk wakil syarikat... semua ade 16 kumpulan...

utk explorace nie, semua team kena sediakan kerete ... minyak sendirian berhad... hehe.. dia punya jarak antara 1 checkpoint dengan 1 checkpoint da laa jauh2.. sampai ada peserta yg sesat...

race start pkl 8.30.. mula2 lg da kena dera.. mkn roti yg x sedap sambil jawab soalan... roti tu kalau skit xpe.. ni panjang dia 1 depa aku kot.. tp demi explorace, kitorang abiskan jgk... huhu.. pastu mula laa kitorang jelajah 1 putrajaya...

dari pejabat imigresen kitorang ke wetland... berlari naik menara.. pastu ke alamanda.. ni aku xtaw task ape sbb aku standby dlm keta.. hehe... pastu ke monumen alaf baru... ni mmg mencabar... kena jawab soalan, yg mana jawapan dia kena cari kt papan2 nota sejarah kt situ.. pastu kitorang ke taman warisan pertanian.. ni pon bole tahan... kena cari pokok2 berdasarkan nama saintifik yang diberikan, dan tulis nama pokok tersebut dlm bahasa melayu...

ok, pastu ke taman botani... task ni ringan je.. tu pon xleh buat.. kitorang ade 3x cubaan utk balik bola tenis ke meja yg ada tin coca-cola yg disusun bertingkat... gagal ketiga2 cubaan, penalti 10 minit.. dan kami kena penalti.. haha... pastu trus ke empangan putrajaya.. ni pon xde pape sgt... after dat, ke skate park... kt sini, kena cari urusetia kt situ... punya laa mencari, sampai terlanggar tiang.. haha... sakit weyh!

last skali, balik ke pejabat imigresen.. task sini pon bole tahan.. kitorang kena abiskan sebiji tembikai sepantas yg mungkin.. yg dapat cuma tembikai dgn sudu... nak pecah, kena penalti 10 minit.. last2 aku belah tembikai tu dengan belakang sudu.. mujur menjadi... hehe... waktu ni makan bagai org gila.. semata2 nak dptkan masa yang pantas...

pkl 1.30, baru laa group aku tamankan perlumbaan... sementara nak tggu pkl 4 utk perasmian penutup, aktiviti bebas.. pihak penganjur sediakan karaoke utk peserta yang nak karaoke.. sape lg, geng2 perodua je laa yg karaoke.. huhu..

waktu penyampaian hadiah pon tiba.... group aku dpt no.9 dari 16 yg bertanding... ok laa kan....

G-Xplorace Putrajaya..


kenderaan group aku...


nota-nota sejarah di monumen alaf baru...


hadiah.. tmpt ke 9 dari 16 pasukan... mmg elok sgt no kedudukan sama dengan no kereta... huhu



ok, bye.. :)




Saturday, October 15, 2011

induction yg enjoy.. :)

assalamualaikum...

setelah berhempas pulas menghadapi 5 hari bekerja, akhirnya tiba jgk ke hari sabtu... rasa lega sgt dpt rehat.. macam yg aku cter kt entry dulu, aku skrg ni dalam induction period... kena attach kt department dlm kilang.... mula2 dulu rasa nyampah sgt2... bosan... semua ada...

tp yg bestnye, relationship antara kami exec & engineer yang baru ni makin rapat.. gap tu makin kurang... time rehat, kumpul ramai2 kt kantin.. makan sama2.. kongsi pengalaman kt department yg masing2 kena attach.. rasa letih tu hilang bila share ngan kawan2... & aku sedar, bukan aku sorg yang kena attach ngan department2 kt kilang... semua kitorang kena..

paling best bila lepas 2 minggu kt department, kitorang akan kumpul semula kt bangunan korporat utk training... tp kitorang x anggap training pon... lebih kpd gathering kitorang... mmg best...

kpd kawan2 exec engineer batch 9/2011, semoga kita dapat tamatkan shop attachment ni dgn jayanya... huhu

p/s: aku xtaw laa brapa lama aku akan ngan diorang ni... hurmm...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...