Friday, June 3, 2011

kisah sebuah persahabatan..


assalamualaikum...

kali ni, aku nak cerita tentang kisah persahabatan kami.. kisah persahabatan yang mengubah kehidupan aku... mereka2 ni merupakan the real housemate aku.. yang bertahan selama setahun di rumah sewa kami..

kami semua berasal dari 4 negeri berbeza.. aku dari kedah, labest dari n9, midon dari selangor, & sukor dari melaka... masing2 membawa budaya yang berbeza.. tp ada 1 perkara yang menyatukan kami, iaitu masing2 kepala gla2 dan saling bertolak ansur antara 1 sama lain..

kami penah menghadapi saat2 konflik dalam rumah sewa kami bila ada "anasir2 jahat" cuba memporak-porandakan hidup kami semua.. akhirnya, kami bersepakat utk tinggal berempat walaupon terpaksa membayar sewa rumah yang lebih..

sebenarnya, banyak kisah yang kami kongsi bersama.. kami penah ketandusan duit poket.. waktu tu, semangat persahabatan kami diuji.. masing2 tak pernah berkira.. sape yang ade dulu duit, dahulukan.. pegi tesco sama2, beli barang dapur, lepas tu masak.. hari2 makan sambal.. isi je tukar.. kadang2 ayam, ikan bilis, ikan sardin, kentang goreng... mmg meriah waktu tu..

bila ade duit skit, kitorang kuar makan luar... bila lepak ni, xde benda lain nak diborak.. pusing2, pasal "anasir2 jahat" tu.. haha.. nak buat cammana kan, cter pasal diorang gak yg best..

aku ingat lg waktu bulan puasa.. kitorang g bazar sama2.. juadah wajib, mesti karipap makcik "singgah lerr".. tu sorang 3 biji belum tentu cukop.. haha.. nak tukar selera skit, beli sup kat kedai sup utara.. labest cukop layan sup nie.. kenangan btol semua ni kan...

paling xleh lupa, tiap2 mlm sabtu kitorang mesti pegi pasar malam kat bachang.. kecik je pasar mlm tu.. tp ade sentimental value kat kitorang...

lain2 hal yang buatkan aku rindu diorang nie:

1. sarapan pg, cuma ade 2 pilihan je.. kalau x aku belikan sarapan utk 1 rumah, kitorang sarapan kat kedai abg umar..

2. kitorang sllu layan movie kat bilik tgh.. pastu mesti ade jajan... kopok ke, kacang ke, air 'do the dew' ke... mmg layan weyh...

3. bila dtg hari rajin kitorang, masing2 otomatik kemas umah, cuci lantai, basuh bilik air.. kalau dtg malas tu, pinggang pon xnak basuh.. haha

aku dah xleh nak cter lebih2.. nnt jadi tacing.. rindu sangat kat 3 ekor nie.. rindu nak lepak skali, g pasar mlm sama2, beli barang dapor kat tesco...






korang, jangan lupakan aku eh...

6 comments:

Anonymous said...

owhh,baru aku tau nama dorang..

sedih aku,aku bukan roomate kesayangan ko..xpela,nak buat cmne kan

Khairi Aswad said...

kan aku cakap housemate.. ko romate aku.. lain beb.. nnt aku cter hal romate plak.. huhu

Anonymous said...

aghhh,dem r..x ingat kite mkn roti canai kat depan tu same2..jalan kaki ke c.chop murah..sedih aku.

Che.Lat said...

aswad...touching doe bc...hahahha..tq sgt..sbb post cite ni kt blog ko..ak xkn lupe kn ko..hahahhaha...

Midon said...

pergh!! touching mouching la der... bantal golek sebijik circulate 1 umah. G tesco same2, ko makan eskem pastu aku ngan labes "pandanggg" jer... pergh... siap gadai henpon demi menjage perut seisi umah. giler ah... demi allah aku xkan lupe der... walopon ko cool, ngan adenye labes ngan koi..kejahatanmu terserlah...

Khairi Aswad said...

haha.. weyh, bab hp tu xyah la cter.. tu kisah kita2 je... papepon, korang mmg best.. harap2 plan nak duduk serumah kat shah alam nnt jd kenyataan eh.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...