Saturday, January 29, 2011

7 hari suka dan duka... part 1

assalamualaikum..

hai2.. pe kabar sumenye?? aku doakan semua org sihat sejahtera di samping org tersayang.. nak plak kalau y tengah enjoy cuti sem.. lg bahagia laa korang kan.. yang praktikal, kita xde cuti sem ok.. haha

kali ni, aku nak cterkan cuti aku selama seminggu yang diluluskan jabatan utk urusan2 tertentu... kalau korang baca entry sebelum nie, aku dapat panggilan interview utk jawatan eksekutif kat TNB.. interview tu hari isnin..

perjalanan aku start sabtu mlm.. ditakdirkan Allah, perjalanan aku malam tu diiringi dengan sakit kepala yg teramat sgt.. da lama aku x sakit macam tu... pakej seterusnya, seat aku kat depan pintu gerabak.. pintu tu plak xleh tutup rapat... so bunyi bising tu buatkan kepala aku jadi triple sakit.!! demi interview, aku tahan jgk sakit tu.. cuba lelapkan mata dalam train...

AHAD, 23 Januari

pkl 7 pg, aku sampai kl sentral.. aku carik tandas, mandi sume siap.. ade guard ketuk pintu, x kasi mandi... tp aku pedulik ape kan... lepas mandi, kurang skit sakit kepala tu.. dan aku start calling member2 untuk teman aku jalan2 KL sementara Syafiq nak dtg amek pkl 4..

dan sekali lg Allah uji aku.. member2 yang aku call, xde sorang pon yg available utk teman aku.. maybe ade yg aku x call.. tp lepas 5 org yg aku call, sumenye negatif, aku da xnak call yg lain.. mungkin ini ujian Allah utk aku.. so, aku pon amek laa train pegi midvalley.. dengan harapan x sesat laa.. haha..

sampai midvalley, kepala aku sakit balik.. pain killer yg aku makan x tahan lama.. i really need to go somewhere which i can sleep.. & aku buat keputusan utk masuk panggung wayang.. aku tibai je cter apepon.. masuk2 wayang, pasang earphone, terus aku tido.. lantak laa kalau org dengar aku berdengkur ke ape.. aku da x tahan sgt dh nie..

abis wayang, aku terasa yg aku da ok skit.. aku pon pusing2 laa midvalley.. tgh2 pusing, syafiq sms.. suh gerak ke taman melati.. dia tggu kat sana.. aku pon patah balik ke kl sentral, amek beg, terus gerak ke taman melati.. pastu syafiq amek, terus gerak g umah dia..

ISNIN, 24 Januari

aku bangun pagi tu dengan agak lambat... mungkin disebabkan keletihan perjalanan seharian.. lepas tu, nak dijadikan cerita, aku carik neck tie x jumpa.. da terpaksa punggah balik brg2 dalam beg... lepas kuarkan semua barang, baru jumpa neck tie.. lepas masuk semua barang dalam beg, aku tarik zip beg dengan cepat &.... zip tu putus!! pehh, lepas 1, dtg yg lain plak.. puas laa aku repair zip tu.. si syafiq da risau takot lewat.. repair punya repiar, last2 oke jgk.. terus pakai kasut, gerak ke bangsar..

aku sampai TNB cun2 8.30.. credit to syafiq yg merempit dengan jayanya... sampai je tempat menunggu, aku tgk ade 2 org.. campur aku 3.. mana lg 2?? aku harap diorang tak datang laa.. at least harapan utk yg datang ni cerah skit.. sempat laa kenal2 jap dengan candidate lagi 2 org tu.. both of them graduate from Uniten.. a bit advantage to them.. but i think i also have the advantage since i was the only survival man for that interview session.. haha

9.15, aku dipanggil masuk.. interview pon bermula.. start dengan cool & relax bila panel interview tanya tentang background aku... aku pon start laa bebel... bla.. bla.. bla... & that session start serious bila panel tanya tentang research aku.. x siap lg!! tp aku cter jgk.. pastu diorang tanya pasal praktikal.. huhu.. part ni aku suka.. benda fresh lg kowt.. cter laa ape yg aku buat kat pejabat...

pastu dtg balik killer question.. dia tanya pasal employment act, IR act, trade union act.. fuh, berpeluh weyh... aku jawab jgk dengan sedaya upaya.. last2 kena tegur sbb ade jawapan aku salah.. hehe.. pastu dia tanya, ape ciri2 yg perlu ade utk seorang exec dlm organisasi.. quite open soalan ni.. aku pk jap.. pastu jawab.. diorang senyum je.. aku pon xtaw nape diorang senyum.. huhu... lepas setengah jam, akhirnye sesi interview tamat.. aku kluar dari bilik interview, xde org kat bilik menunggu.. kompom lg 2 org tak datang.. harap2 ni petanda rezeki memihak kepada aku.. wallahualam...

next part.. sambung esok ye.. huhu

Monday, January 17, 2011

semangat uitm!!

assalamualaikum...

kali ni aku nak cterkan tentang betapa kuatnya semangat kami as a pelajar uitm.. dan semestinya, aku berbangga menjadi pelajar uitm...

kisahnye camni...

mlm semalam, tetiba ada orang add fb aku.. and aku pon approve laa.. & rupa2nya dia ni candidate yg akan sama2 interview utk 2nd stage PEP37 dengan aku nnt... kitorang pon borak2 laa kat fb jap.. pehh, sembang rancak gler.. macam da lama kenal... haha

pastu aku pon cakap laa, kalau ade info pasal interview nnt, roger2 laa... & ayat dia yg ni paling best...

'takde hal laa bro.. yg pasti kita sama2 student uitm'



fuhh, tetiba dlm hati ni berbunga2.. huhu.. aku berbangga sbb jadi produk uitm... & networking kami sangat luas... aku pnh pegi motivasi, dan salah 1 benda yg menyebabkan kita mudah mendapat kawan ialah persamaan.. contohnye kalau orang merokok.. dia pegi mana2, kalau jumpa geng yg merokok, best fren forever der... huhu

& kami, bila berjumpa di mana2 skalipon, kalau taw masing2 student uitm @alumni uitm..


best fren forever.. :)

Sunday, January 16, 2011

kegembiraan terpancar...

Penilaian Program Eksekutif Pelatih (PEP) 37



Saturday, January 15, 2011 9:45 PM
From:
To:
khairiaswad@yahoo.com




PENILAIAN UNTUK BERKHIDMAT DENGAN TENAGA NASIONAL BERHAD (TNB)

PROGRAM EKSEKUTIF PELATIH (PEP) KUMPULAN 37

Sesi penilaian bagi jawatan Eksekutif Pelatih Kumpulan ke 37 yang telah tuan/puan hadiri di Tenaga Nasional Berhad adalah dirujuk.

Setelah diberi penilaian dan pertimbangan yang sewajarnya, sukacita dimaklumkan bahawa tuan/puan telah berjaya di dalam sesi penilaian tersebut. Sila semak emel tuan/puan dengan kerap bagi mengetahui pemakluman mengenai tarikh temuduga teknikal.

Sekian, dimaklumkan.





Alhamdulillah, aku bersyukur sgt bila dapat email nie... 1st stage da lepas... i'm waiting for the 2nd stage, individual interview... aku harap aku berjaya laa lepasi 2nd stage nie sekaligus menjadi warga kerja TNB... Aku suka dengan budaya kerja TNB and hopefully dengan pengalaman aku as a practical student kat TNB, aku ada sedikit advantage kat situ.. insyaAllah...


aku usha gak candidate yg dapat interview skali ngan aku nie dengan email yg ada kat fb.. pehh, yg da jadi senior officer pon ade... most of them da keje.. terasa cuak jgk kat situ... harap2 semuanya berjalan lancar waktu interview nnt..


kawan2, doakan kejayaan aku ye...

Monday, January 10, 2011

hati ini terlalu sedih..

kaku... terdiam... hilang kata2..
itu yg bole aku katakan...
aku cuba kuatkan hati, dan hadapi kenyataan...
tp hakikatnya, aku kalah dengan perasaan sendiri...

dalam senyum, aku sembunyikan kekecewaan, kepedihan...
biarlah aku terus memendam kepedihan...
dan aku harapkan pergerakan masa akan menyembuh kepedihan hati ni...


Sunday, January 9, 2011

4 hari yang sangat bermakna...


assalamualaikum...

hai.. kali ni aku nak cerita tentang pengalaman aku selama 4 hari di melaka-kl-shah alam... aku sampai kat melaka hari rabu pkl 7 pg.. lpas tu lepak umah sewa midon yg baru... thanks to midon yg sudi tumpangkan aku kat umh sewa ko...

lepas tu, aku jumpa en idris.. hurmm, byk rupanya keje nak kena submit mggu depan nie.. hurmm... lepas tu, aku jumpa member2 yg tgh induct junior2 kbm.. terasa rindu nak join team mps bila tgk kawan2 tgh bertugas..

after dat, aku jumpa dengan dua org junior HR yg aku anggap macam adik aku.. thanks to haydi & fifi sbb sudi teman aku karaoke.. korang dlm malu2 pon, bukan main excited lg karaoke.. huhu.. thanks gak kat korang sbb bawak aku ngan labest g lepak tepi pantai.. siap main tengteng lg... haha..


mengimbau kenangan zaman kanak2...


next day, kitorang buat reunion budak umah.. pehh, kecoh beb...! masing2 nak bercakap.. sape nak dengar aku pon xtaw.. haha.. tp korang mmg superb.. mulut sekor2 makin lama makin cam sial.. haha.. good... thanks to labest sbb sudi blanje makan mlm... caya laa bro!

hari ke 3, aku balik ke kg jumpa nenek aku.. & aku ajak budak2 umah tido umah nenek aku.. thanks maktok sbb sudi tumpangkan kami tidoq kat umah maktok... mlm tu before balik kg, aku teman labest jumpa nad & nurul... walaupon baru 2 bulan x jumpa, tp byk sgt2 benda nak dicerita..

hari ke 4.. hari plg pnjang yg aku rasa... perjalanan aku bermula pkl 8.30 dari melaka sentral... sampai kat bukit jalil pkl 10.30.. tggu sara nadeea amek kat stesen LRT.. thanks to sara sbb sudi penuhi hajat aku nak naik LRT... kitorang terus ke stesen LRT chan sow lin.. jumpa wani kat sana.. thanks wani sbb sudi bawak aku pusing2 KL.. sumpah, aku x suka KL.. haha.. orang yg terlalu ramai...

pastu, kitorang terus ke sungei wang plaza... teman budak dua org ni shopping... last2 aku pon join diorang shopping.. haha.. tgh jalan2, terjumpa dgn member kat uitm kedah dulu, ayie... aku pon sempat laa beli handbag utk mak aku & perfume utk aku.. xleh tahan weyh tgk sales merata tmpt nie.. haha

after dat, wani bawak kitorang pg times square... cam biasa laa, first time sampai times square... org ramai2 nie buat aku pening.. tp nak explore punya pasal, aku gagahkan juga... kitorang lepak mcd.. borak2.. tgk org jerit naik roller coaster.. pastu layan wani pg usha baju dia... sambil dia usha baju, aku ngan sara tgk org buat magic... sara nampak teruja sgt.. haha..

pastu aku gerak ke shah alam.. thanks a lot sara sbb sudi teman aku sampai ke shah alam & join gathering member aku... aku ke shah alam sbb nak jumpa dengan P.I.C yang dekat 2 taun x jumpa.. & diorang still macam dulu.. kepoh2, suka sakat 1 sama lain.. teringat zaman kami sma2 kat kedah dulu.. thanks to faiz sbb sudi amek aku kat stesen ktm pdg jawa...


Reunion.. terbaek!!


aik?? nape 4.. bukan 3 ke.. hehe



mereka yg gagah berani.. huhu


thanks sara sbb sudi teman aku...


pkl 11.20, kitorang gerak dari restoran ke stesen bas.. thanks to effa sbb sudi belikan dulu tiket bas aku.. kalau x, mau tido kat shah alam aku nie.. hehe.. bila tgh tggu bas, dlm hati aku ni berdoa biar laa bas ni delay lama2 skit.. sampai pkl 1 pon xpe.. sbb aku nak spent masa borak2 ngan diorang.. & akhirnye bas sampai utk bawa aku balik ke kulim...

di kesempatan nie, aku nak ucapkan terima kasih kat :

1. en sahari : sbb bg aku cuti 2 hari!!

2. fifi & haydi : sbb sudi bawa aku ngan labest jalan2 kat melaka, main tengteng kat klebang... huhu

3. midon, labest & sukor : sbb korang mmg best!! sudi penuhi hajat aku utk tido kat umah nenek aku.. harap2 ade lg peluang camtu... kumpul gosip byk2 weyh.. haha

4. wani : sbb sudi bawak aku pg shopping2.. penat tp best..!! next time pg tempat laen ehh..

5 . sara : sbb sudi bawak aku naik LRT, pastu teman aku sampai ke shah alam... i'm gonna miss dat moment...

6 . faiz & syafiq : sbb tlg amek aku kat shah alam.. & arrange plan mlm tu.. thanks sgt2..

7. effa : sbb sudi belikan dulu tiket utk aku.. & hantar aku sampai ke stesen bas...

8 . wiwi & anna : sbb sudi kluar sama2.. even anna sibuk dengan keje, still datang makan sama2... really appreciate it..

9 : semua pihak yg membantu, sama ada secara langsung mahupon secara x langsung...

bye.. :)

P/s : nak baca cter versi lain?? klik sini

Monday, January 3, 2011

rindu + excited + malu...


assalamualaikum...

hurm, rabu ni aku nak ke melaka jumpa dengan advisor aku... da alang2 aku turun ke melaka, aku teringin nak berjumpa dengan mereka2 yang dekat2 setahun x jumpa...


PIC...


wajah2 nie selalu bermain di fikiran aku... byk kenangan dengan diorang nie.. mandi air terjun, kursus mms, orientasi pelajar baru, overnite... byk sgt... bila sambung degree, susah nak kumpul semua.. aku kat melaka, faiz kat kedah, syafiq, ana, effa, ngan wiwi kat shah alam...

tp kali nie, semua kat shah alam.. tggl aku sorg je kat kedah sbb praktikal.. so, da alang2 semua ada nie, harap2 bole laa jumpa ngan diorang nie.. lepak minum, gosip2.. mesti rancak weyh.. huhu

malu?? hurm.. maybe sbb da lama x jumpa kowt.. haha.. gedix tol nak malu2 nie...

p/s : member2 HR, korang da plan ke hasta lavista kita katne.. da x sabar nak menggamatkan keadaan.. huhu..

Sunday, January 2, 2011

terasa janggal...

assalamualaikum...

hari ni, kat fb penuh ngan status kawan2 yg nak balik kampus.. ada jgk yang xmau balik... & tiba2 hati ni rasa sayu.. (sayu memanjang hg ni aswad oii)... bila tgk status kawan2 yg nak balik kampus, aku pon terasa nak balik kampus gak.. nak packing bag, sibuk beli perkakas x cukop... pastu rushing beli tiket bas..

sumpah, aku rindu saat2 tu.. terasa janggal bila perkara yang tiap2 sem aku buat.. & sem ni, aku x buat pape.. relaks je... tp aku bersyukur sbb still kena pg melaka utk jumpa advisor... nnt lepas grad aku xtau laa cammana perasaan nie..

& perkara yang aku kena belajar terima sekarang, zaman universiti akan aku tinggalkan tidak lama lg.. dan aku akan menempuh alam realiti... alam yang mungkin berbeza dengan teori2 yg aku belajar dalam kelas..

so, kepada kawan2 yg still belajar, good luck and hadapi hari2 anda dengan kenangan yg manis sepanjang bergelar pelajar universiti...

Saturday, January 1, 2011

pemimpin universiti VS pencapaian akademik...

assalamualaikum...

semalam kluar kat paper utusan, Persatuan Alumni Pemimpin Mahasiswa Aspirasi Malaysia (Aspirasi) mengemukakan resolusi mereka mengenai pengangguran di kalangan graduan terutama dari bekas pemimpin pelajar...

komen dia ' Mereka ini telah dilatih sifat kepimpinan sejak berada di universiti. Adalah rugi kepimpinan itu mati di situ sahaja jika mereka tidak diberikan peluang untuk terus memimpin menerusi pekerjaan yang ideal sebaik menamatkan pengajian'

komen dia lg 'malangnya syarikat lebih mementingkan kelayakan akademik berbanding sifat kepimpinan mereka'


kawan2...
sebenarnya kita perlu berpijak di bumi yang nyata.. persaingan dalam mendapatkan kerja sangat2 hebat... maka, atas sebab ini, company menjadi sangat selektif... diorang ade banyak pilihan.. so, sudah pasti diorang akan pilih yang terbaik...

dan perkara yang perlu kita ingat sangat2...
aktiviti berpersatuan di luar waktu kelas sebenarnya menjadi nilai tambah dalam diri kita... maksudnya kita akan ada advantage berbanding orang lain.. kalau da msg2 3.00 above yg apply keje, so sape yg ade added value, peluang dia maybe lebih skit...

tp malangnya, ada di kalangan mahasiswa yang menganggap, sijil pemimpin mahasiswa mereka @MPP adalah segala2nya... bila da jd MPP, x payah belajar... masuk kelas pon bole lambat2... kalau sekali dua maybe lecturer paham... tp kalau da hari2 lewat, jadahnye kan...

dah tu, assignment suka2 je nak buat ke x... pastu, nyusahkan group member, nak kena cover keje dia... so, kita bole tau kan kalau dia masuk industri, he will do the same things... asyik bermegah dengan title... jalan nak bergaya je.. tp otak kosong... agak2 kalau camtu, orang nak amek bekerja ke... hurmm, pk sendiri laa kan...

ada jgk student leader yg bagus2.. amanah diorang pon dibuat dengan baik, akademik pon tiptop... maybe akademik diorang x sebagus orang lain, tp kalau still 2nd class upper, ok laa tu kan... ade jgk student leader yang dpt anugerah universiti waktu konvokesyen...

kesimpulannya, dari sudut pandangan aku, sijil MPP @ sijil kegiatan aktiviti yg kita dok kumpul tu, ibarat susu dlm minuman yang da ade gula.. kalau xde susu, air tu still manis camtu gak.. tp kalau ade susu, terasa lemak dalam minuman tu...

ok, bye...

p/s : ini merupakan pandangan peribadi aku... xyah perasan aku kutok ko ke, dia ke.. xde masa ok!!

selamat tinggal 2010 & welcome 2011

assalamualaikum...

hepi new year kepada semua pembaca blog saya sama ada follower mahupon tersesat ke blog nie.. semoga tahun 2011 ni membawa perubahan dan memberi seribu pengertian buat kita semua...

aku tinggalkan 2010 dengan memori yang pelbagai... manis, pahit, sepi, luka, kecewa, gembira.. semuanya mewarnai hidup nie... ibarat kain puteh, kalau 1 kaler je, x meriah laa kan... dan semua perkara ni menjadikan aku lebih dewasa dalam menempuh hari2 mendatang..

azam???

1. aku nak dapatkan A utk research paper aku... cammana cara skali pon, aku nak jgk A nie.. halangan terakhir sebelum aku bergelar graduan lepasan ijazah...

2. dapatkan kerja... aku kasi maximum sebulan je utk lepak2.. x dapat keje gak, ape yg ade rembat je.. huhu...

3. aku nak pegi bercuti ke pulau... tolak langkawi ngan penang... nak pegi tioman ke, perhentian ke... ade sape2 nak sponsor?? hehe

4. hurmm... jap nak pk.. haha

ok, bye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...