Saturday, December 31, 2011

entry terakhir 2011

assalamualaikum....

saat entry ini mula ditulis, masa menunjukkan 5 minit sebelum tiba ke tahun baru... 2011 akan pergi, tanpa kita dapat mengulangi kembali apa yang telah terjadi..

dan kita diberikan 2012 sebagai hadiah, untuk menebus kembali apa yang telah kita lepaskan pada tahun 2011...

semoga 2o12 akan membawa sejuta rahmat buat kita semua...

selamat menyambut tahun baru..

Friday, December 30, 2011

nafas baru...

assalamualaikum...

blog aku sekali lagi mengalami transformasi... memberi nafas segar agar aku lebih bersemangat untuk berblogging.. azam 2012 : jadi blogger tegar... hehe

2012 bakal aku mulakan dengan 1 penghijrahan... hijrah dari pelbagai aspek... amal ibadat kepada Allah, pengurusan kewangan, sikap2 buruk tertentu yang wajib dibuang jauh2, dan macam2 lagi.. mmg banyak, tp 1000 tahun perjalanan, bermula dengan langkah yang pertama..

dan 2012, aku nak kurangkan untuk kluar sorang2.. haha.. ade org teman ni, seronok skit kluar jalan2... huhu...

ok korang, chao dulu... :)

Tuesday, December 27, 2011

2011 menghampiri penghujung...

assalamualaikum....

haish, lama sgt2 tak update blog... nak kata bizi sgt, tak jugak... cuma malas... bahan tu ade je nak bercerita...

hurm, tahun 2011 semakin hampir ke penghujung... banyak peristiwa manis yg berlaku sepanjang tahun nie... awal tahun aku masih memegang gelaran 'budak u'.. sibuk menghabiskan latihan industri.. di pertengahan, aku menjadi penganggur seketika... khayal dalam dunia sendiri... dan sekarang, aku bekerja di sebuah syarikat automotif negara, sebagai pegawai sumber manusia...

terlalu cepat masa berlalu... aku sendiri hampir tak percaya dengan apa yang telah aku lalui... perubahan demi perubahan berlaku dalam hidup aku... dan aku bersyukur dengan apa yang telah aku lalui..

2012 bakal menjengah... aku harap aku telah cukup bersedia untuk menempuh fasa hidup yang lebih mencabar ini... :)

Wednesday, December 7, 2011

sebuah ikatan...

bermulanya sebuah persahabatan...
apabila 2 insan bertegur sapa...
memulakan sebuah bicara...
mengenali antara 1 sama lain...
berjanji akan terus bersama...
walau apapon yang terjadi...

hari demi hari...
persahabatan itu semakin erat...
antara 2 insan ini.. bagaikan saudara...
susah senang diharungi bersama...

tanpa diduga...
hubungan mereka bagaikan retak menanti belah...
semakin hari semakin sukar mencari titik persefahaman..
persahabatan itu dirasakan semakin jauh...

namun, adat sebuah bersahabatan...
sekali bersahabat, kekal bersahabat...
lalu titik persefahaman dicari semula...
melupakan segala sengketa...
mengulangi kembali segala suka dan gembira...

kembali menulis...

assalamualaikum...

pe kabar?? lama aku x post entry kt blog aku... bukan xde idea, cuma malas nak mula tulis.. tp, bila pikir2 balik, syg blog ni x di update... so,aku pon bukak laa blog nie, start update balik...

terbaru, aku ade lg 2 minggu sebelum abis shop attachment @ perodua.. x sabar nak abis... bosan sial.... huhu

Wednesday, November 9, 2011

bila kawan2 mula bersuara...

assalamualaikum....

kata orang, sekali kita berkawan, selamanya tetap berkawan... susah senang, suka duka, tangis tawa.. kita hadapi bersama.. dan bila berkawan, sudah menjadi adat, kita saling menegur antara 1 sama lain.. bila kena tegur, terimalah dengan hati terbuka..

aku pon pernah ditegur... macam2 hal laa... susah nak senyum, hot tempered, macam2 lg laa... tp aku terima teguran semua tu.. belajar untuk berubah... tp, hati kita akan jadi geram bila ada kawan2 yg jenis xleh nak ditegur... dia rasa dia jer yg betul... xmau langsung dengar nasihat org...

nasihat aku, kepada org2 yang macam nie, selagi kawan2 menegur tu, maksudnya kawan2 masih sygkan anda... bila kawan2 da buat x peduli, susah laa... silap2 nak tegur sape pon kawan2 da jadi malas.. dah taw perangai tu camana..

ego x bawa diri kita ke mana2 pon... pusing2, kita akan cari balik kawan2... dulu maybe ko bole ego sbb ko je yg keje.. skrg, masing2 da keje.. so, xyah laa nak kerek sgt.. setakat kawan2 nk jumpa ajak minum tu, xyah sombong sgt... patutnya kena rasa bersyukur sbb kawan2 still ingat kat ko...

terasa?? ko pikir2 laa sendiri... huhu

Friday, November 4, 2011

cantik itu bukan penjamin kebahagiaan...

assalamualaikum...

cuti sekolah makin hampir... dan aku pon da start dapat jemputan kenduri kahwin dari kawan2... kepada kawan2 yg bakal mendirikan rumah tangga, tahniah aku ucapkan.. aku doakan rumah tangga korang bahagia, hingga ke akhir hayat... insyaAllah...

bila aku lepak dengan member yang nak kawen ni, kebanyakkan kisah diorang hampir2 serupa.. bercinta dengan orang lain, berkahwin dengan orang lain... mungkin secara kebetulan, org2 yg aku jumpa berkongsi kisah yg seakan sama....

tp masing2 memberikan nasihat yang sama, jangan memilih pasangan atas dasar rupa paras.. sbb rupa paras tu akan hilang dimakan usia secara perlahan2... (kalau dpt tu bonus laa... hehe) carilah pasangan yang menerima diri kita seadanya... yang menghargai kelebihan kita & melengkapi kekurangan yang ada...

aku pon berharap, aku akan berjumpa dengan insan yang menerima aku seadanya... kerana alam perkahwinan bukannya utk sehari 2, tapi untuk selamanya...

Monday, October 31, 2011

konvokenyen UiTM kali ke 75


assalamualaikum...

alhamdulillah, akhirnya aku berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda.. 25/10/2011, aku secara rasmi dianugerahkan BBA (hons) human resource management.. segala keperitan, susah payah yang aku tempuhi sepanjang tempoh pengajian, akhirnya berbalas... dan ijazah ni aku hadiahkan khas buat kedua mak & ayah aku yang selama ini bersusah payah memastikan aku dapat meyambung pelajaran...



2 tahun lepas, aku hampir2 membatalkan niat meyambung pelajaran akibat kekangan sumber kewangan... ditambah pula dengan provokasi dari segelintir saudara mara, menyebabkan aku patah semangat untuk belajar.. tetapi, insan yang bergelar ayah ini, berkeras untuk aku teruskan pengajian.. bila diceritakan tentang provokasi dari saudara mara, ayah aku berkata..

"along, along p blajar... bab duit, biar ayah uruskan... susah macammana skalipun, ayah nak tgk anak ayah ni dapat blajar sampai ijazah.. jangan sia-siakan peluang dan harapan mak & ayah.. ayah takdak harta benda nak tinggal kat along nnt.. ni ja yang ayah mampu buat"

kata2 inilah yang memujuk aku untuk terus belajar... dan dia juga yang mintak aku bertahan utk 2 tahun pengajian... bila aku terasa down, takde semangat nak study, moment inilah yang menaikkan semangat aku... cukuplah aku kecewakan dia waktu diploma dulu...


sukar untuk aku lafazkan, betapa besarnya pengorbanan insan ini... dialah tempat aku mengadu, bermanja, meminta nasihat... mak selalu berpesan perkara yang sama, berulang2 kali, dari aku kecil, sampai laa sekarang...

"along, blajar rajin2... kita bukan orang senang... mak ayah bukannya ada harta benda nak ditinggalkan..dengan ilmu ja, kita dapat ubah nasib keluarga kita... mak xmau tgk anak mak jadi macam mak.. kena jadi lg bagus dari mak, ayah"

alhamdulillah, berkat doa mak ayah, saudara mara, kawan2 yang byk membantu, serta bimbingan lecturer2, akhirnya aku berjaya tamatkan pengajian... dan tanpa diduga, 2 minggu selepas keputusan akhir kluar, aku diterima bekerja di syarikat automotif di rawang... syukur alhamdulillah.. perancangan Allah, tiada siapa yang mampu menyangkal...

sekarang, tugas aku membantu keluarga dan meringankan beban mak & ayah... walaupon aku takkan mampu membalas segala pengorbanan mereka, setidak-tidaknya aku ingin berbakti kepada mereka, hingga ke akhir hayat...

mereka-mereka ini mewarnai kehidupan aku sebagai student, sepanjang pengajian 2 tahun di peringkat sarjana muda...














terima kasih dato'


G-Xplorace Putrajaya...


assalamualaikum...

hai semua.. kali ni aku aku story tentang G-Xplorace Putrajaya anjuran bahagian visa, pas & permit, Jabatan Imigresen Malaysia pada 22/10/2011... so, Perodua pon hantar laa 4 kumpulan utk wakil syarikat... semua ade 16 kumpulan...

utk explorace nie, semua team kena sediakan kerete ... minyak sendirian berhad... hehe.. dia punya jarak antara 1 checkpoint dengan 1 checkpoint da laa jauh2.. sampai ada peserta yg sesat...

race start pkl 8.30.. mula2 lg da kena dera.. mkn roti yg x sedap sambil jawab soalan... roti tu kalau skit xpe.. ni panjang dia 1 depa aku kot.. tp demi explorace, kitorang abiskan jgk... huhu.. pastu mula laa kitorang jelajah 1 putrajaya...

dari pejabat imigresen kitorang ke wetland... berlari naik menara.. pastu ke alamanda.. ni aku xtaw task ape sbb aku standby dlm keta.. hehe... pastu ke monumen alaf baru... ni mmg mencabar... kena jawab soalan, yg mana jawapan dia kena cari kt papan2 nota sejarah kt situ.. pastu kitorang ke taman warisan pertanian.. ni pon bole tahan... kena cari pokok2 berdasarkan nama saintifik yang diberikan, dan tulis nama pokok tersebut dlm bahasa melayu...

ok, pastu ke taman botani... task ni ringan je.. tu pon xleh buat.. kitorang ade 3x cubaan utk balik bola tenis ke meja yg ada tin coca-cola yg disusun bertingkat... gagal ketiga2 cubaan, penalti 10 minit.. dan kami kena penalti.. haha... pastu trus ke empangan putrajaya.. ni pon xde pape sgt... after dat, ke skate park... kt sini, kena cari urusetia kt situ... punya laa mencari, sampai terlanggar tiang.. haha... sakit weyh!

last skali, balik ke pejabat imigresen.. task sini pon bole tahan.. kitorang kena abiskan sebiji tembikai sepantas yg mungkin.. yg dapat cuma tembikai dgn sudu... nak pecah, kena penalti 10 minit.. last2 aku belah tembikai tu dengan belakang sudu.. mujur menjadi... hehe... waktu ni makan bagai org gila.. semata2 nak dptkan masa yang pantas...

pkl 1.30, baru laa group aku tamankan perlumbaan... sementara nak tggu pkl 4 utk perasmian penutup, aktiviti bebas.. pihak penganjur sediakan karaoke utk peserta yang nak karaoke.. sape lg, geng2 perodua je laa yg karaoke.. huhu..

waktu penyampaian hadiah pon tiba.... group aku dpt no.9 dari 16 yg bertanding... ok laa kan....

G-Xplorace Putrajaya..


kenderaan group aku...


nota-nota sejarah di monumen alaf baru...


hadiah.. tmpt ke 9 dari 16 pasukan... mmg elok sgt no kedudukan sama dengan no kereta... huhu



ok, bye.. :)




Saturday, October 15, 2011

induction yg enjoy.. :)

assalamualaikum...

setelah berhempas pulas menghadapi 5 hari bekerja, akhirnya tiba jgk ke hari sabtu... rasa lega sgt dpt rehat.. macam yg aku cter kt entry dulu, aku skrg ni dalam induction period... kena attach kt department dlm kilang.... mula2 dulu rasa nyampah sgt2... bosan... semua ada...

tp yg bestnye, relationship antara kami exec & engineer yang baru ni makin rapat.. gap tu makin kurang... time rehat, kumpul ramai2 kt kantin.. makan sama2.. kongsi pengalaman kt department yg masing2 kena attach.. rasa letih tu hilang bila share ngan kawan2... & aku sedar, bukan aku sorg yang kena attach ngan department2 kt kilang... semua kitorang kena..

paling best bila lepas 2 minggu kt department, kitorang akan kumpul semula kt bangunan korporat utk training... tp kitorang x anggap training pon... lebih kpd gathering kitorang... mmg best...

kpd kawan2 exec engineer batch 9/2011, semoga kita dapat tamatkan shop attachment ni dgn jayanya... huhu

p/s: aku xtaw laa brapa lama aku akan ngan diorang ni... hurmm...

Thursday, September 29, 2011

still...

assalamualaikum...

lately ni, aku cuba cari something untuk buat aku happy.. blogging, fesbuking buat aku lg stress... huhu... aku rindu zaman blajar dulu... ade geng g naik gunung, g camping, ptg2 main badminton... benda2 tu mmg bole buat aku release tension...

maybe aku perlukan someone yang boleh aku share ape yg aku rasa, cter tentang hal pejabat, ttg officemate yg kekadang agak menguji kesabaran aku... tp tu laa, member2 pon msing2 da keje.. diorang pon ade problem kt ofis gak kan... mujur laa ade mak, ayah.. aku cter je ape yg aku rasa stress, tension... & as usual diorang akan bg nasihat, bg petua utk aku hadapi benda2 nie...

ok laa.. saje buang tebiat kt sini.. xyah susah2kan diri baca sampai abis ye... :)

bye

Saturday, September 24, 2011

bila perlu memilih antara permata & permata

assalamualaikum..

hidup kita ni penuh dengan situasi yang memerlukan kita membuat keputusan.. & keputusan tu akan mengubah seluruh hidup kita...

bukan mudah nak buat keputusan.. kalau laa situasi tu ibarat memilih kaca @ permata, xpon ibarat memilih emas @ permata, aku rasa kita still bole lg buat keputusan...

tp, bila keputusan tu ibarat memilih antara permata @ permata... means, keputusan tu sangat susah nak dibuat... terpaksa membuat keputusan untuk memilih benda yg paling baik di kalangan perkara2 yang baik nie..

byk faktor perlu dipertimbangkan... aku pon ekceli da buat keputusan.. tp syaitan sentiasa menghasut utk membuatkan aku was2 dengan keputusan tu, sama ada tepat @ tidak..

harap2 keputusan tu tepat laa...

Thursday, September 22, 2011

kepenatan mencengkam..

assalamualaikum..

selama 3 hari, selasa hingga kamis, aku ditempatkan di operation line untuk merasai kerja sebagai operator pengeluaran.. mula2, aku pikir kerja yg diberikan sangat senang... tp bila aku sendiri da lalui kerja tu, pehhh.... mmg meletihkan...

aku respek diorang ni... determination diorang sangat tinggi.. bukan semua orang sanggup, buat proses kerja yang sama, berulang2 kali... bukan kejap2 der... kalau skali ngan OT, 12 jam... fuhh, calang2 org, x sanggup weyh... dan ada yang dah 6 7 tahun kerja kat tempat yg sama...

so, kepada korang2 kat luar, sape2 yang ade staff di bawah selian korang, hormatilah diorang.. respek kerja yang diorang lakukan.. sbb xde diorang, silap2 kita yg kt atas ni kena buat keje operator.. sanggup???

ok, bye!

Wednesday, September 14, 2011

lama menyepi...

assalamualaikum...
pe kabar semua... lama aku x berceloteh kt blog nie.. bukan xde idea, tp mls... hurm, start hari ni sampai laa 29/12, aku kena pegi induction.. jd abg kilang... huhu.. keje jd operator.. harap2 byk laa bole belajar kt sini kan..

ok, bye

Friday, August 26, 2011

Sekadar renungan… . … … .buat peringatan buat diriku yang sering terlepas pandang.



Aku telah menemui sebuah rumah yang usang. Rumah itu hanya berdindingkan buluh bertanggakan batang kelapa. Di serambi rumah itu ada beberapa anak kecil yang kelihatan lesu dan letih. Aku hampiri mereka lalu bertanya kepada yang paling tua antara mereka, seorang kakak yang berumur baru kira-kira 11 tahun:

“Mana emak? ”
“Mak pergi menoreh,” jawabnya.
“Mana bapak?”
“Bapak pergi kerja… ”
“Habis tu adik yang kecil ini siapa yang jaga?” Di situ ada seorang bayi dalam lingkungan umur 5 bulan.
“Adik ini sayalah yang jaga.” Jawab budak berkenaan.
“Awak ada berapa orang adik-beradik? ”
“Sepuluh.”
“Adik ni yang ke berapa?”
“Saya yang kelapan.”
“Mana abang-abang kamu pergi?”
“Tolong emak menoreh.”
“Adik puasa hari ini?”
“Sama je pakcik, puasa ke tidak.. Kami ni makan sekali je sehari… ” Jawabnya.
Mendengar kata-kata itu aku sungguh terharu.
Lalu aku bertanya lagi “Adik bersekolah dimana?”
“Saya tak sekolah.. Emak bapak tak mampu..”.
“Bapak kerja apa?”
“Tangkap ikan kat sungai nak buat lauk bukak puasa “.

Budak itu memberi tahu, lebih baiklah bulan puasa berbanding bulan lain kerana pada bulan puasa mereka dapat makan kuih. Ada s aj a orang yang hantar. Aku berlalu dari situ dengan seribu-satu keinsafan. Kebetulan di simpang jalan ada orang menjual daging lembu tempatan. Aku beli satu kilo tulang lembu. Di kedai runcit pula, aku beli rempah sup dan sepuluh kilo beras untuk disedekahkan kepada keluarga itu. Bila s aj a aku beri barang-barang itu pada adiknya, dia melompat kegembiraan sambil menjerit “Yeh yeh..! Kita dapat makan daging malam ni..!”. Aku bertanya kepada si kakak mengapa adiknya girang sangat. Dia memberitahu aku, sejak dari raya korban tahun lepas baru sekarang mereka berpeluang makan daging lembu sekali lagi. Seminggu kemudian aku datang lagi ke rumah itu. Bila mereka melihat aku datang, mereka girang menyambutku di pintu rumah. Kebetulan pada hari itu aku sempat berjumpa dengan ibu mereka. Sungguh menyedihkan cerita yang aku dengar: Anak
yang berumur 4 tahun itu memberitahu padaku bahawa mereka sudah seminggu makan sup tulang yang aku berikan hari itu.

“Tiap-tiap hari mak buat sup, sedaplah Pakcik..”

Aku bertanya kepada emaknya macam mana dia lakukan hinggakan sup itu boleh tahan sampai satu minggu? Dia memberitahu padaku bahawa pada hari pertama dia merebus tulang itu,dia telah berpesan kepada anak-anaknya agar tidak membuangkan tulang yang telah dimakan. Dia kutip semula semua tulang-tulang itu dan merebusnya semula untuk dimakan pada hari berikutnya. Itulah yang dia lakukan setiap hari. Dia berkata

“Kalau tidak dapat makan isi, hirup air rebusan tulang pun dah lebih dari cukup untuk anak-anak saya. Dia orang suka sangat.”
Aku bertanya lagi “Upah menoreh berapa makcik dapat?”
“Cuma RM3.00 sehari.”
“Ayahnya bekerja macam mana”
“Kalau dia dapat ikan itulah yang dibuat lauk setiap hari.”

Rupa-rupanya aku terlupa bahawa aku sebenarnya hidup dalam keadaan mewah..

Pernahkah anda menghirup air rebusan tulang yang direbus semula sepanjang hidup anda? Atau adakah anda buang s aj a tulang itu beserta daging-daging yang ada padanya kerana anda kata ianya “TAK SEDAP”? Mungkin kita sudah terbiasa hidup senang hinggakan kita lupa bahawa kalau pun kita susah, masih ramai lagi orang yang lebih susah dari kita.


Wednesday, August 24, 2011

Yang mana 1 milik kita??

Suatu hari sang guru bertanya kepada murid-muridnya.

Siapa yang jadikan mata kita?

Mereka menjawab : Allah.

Lalu sang guru katakan : Lalu apakah yang telah kita perbuat dengan dua biji mata ini ? Adakah sebagai alat untuk melihat perkara yang baik ataupun perkara yang jahat ?

Mereka : (terdiam)

Sang guru tambahi lagi : Apa yang akan jadi sekiranya penglihatan ini diambil oleh-Nya? Selama ini Allah memberi nikmat mata untuk melihat pemandangan yang cantik dan indah. Alam ini dilimpahi dengan pelbagai warna yang menarik hati serta pelbagai hidupan yang menghiasinya.

Suatu hari nanti... jika kita bangun. Alam ini terasa gelap dan pekat. Rupa-rupanya sudah hilang nikmat penglihatan yang diberikan. Sedangkan selama ini kita tidak bersyukur dengan pemberian-Nya. Adakah selepas ini baru hendak menyesal?

Cuba awak rasa lidah dengan menggunakan jari.

Mereka : (memegang lidah masing-masing)

Sang Guru berkata : Allah memberi rasa masam, masin, manis, pahit dan pelbagai lagi rasa yang berlainan melalui lidah.

Mereka kata : Ya Ustaz.. benar (masing-masing menganggukkan kepala).

Sang Guru berkata : Tetapi mengapa kita gunakan lidah untuk berkata kesat, memaki hamun dan berkata bohong? Bukankah dengan lidah ini kamu pernah menghina guru-guru yang mengajarkanmu? Bukankah dengan lidah ini kamu telah membentak dan menjawab kata-kata ibu dan ayahmu serta berkali-kali membohongi mereka berdua?

Bukankah sudah diperingatkan oleh Rasulullah s.a.w. agar menjaga lidah ? Bukankah kita perlu menjaga apa yang ada di antara 2 rongga mulut manusia iaitu lidah ? Dengan lidah ini juga boleh menyebabkan kita dicampakkan ke dalam neraka?

Mereka : (tertunduk dan perlahan-lahan mengalirkan air mata)

Cuba lihat dua tangan yang Allah beri, dan lihat baik-baik alangkah cantiknya kurniaan Allah.
Dia memberi tangan agar kita dapat merasa, memegang, menyentuh dan sebagainya.

Mereka : (melihat tangan masing-masing, diperhati telapak tangan sambik berfikir)

Sang guru berkata : Adakah kita sudah menggunakan tangan dengan betul? Bukankah ada tangan-tangan yang merosakkan meja sekolah? Memukul kawan? Menulis surat cinta? Mencuri ?

Mereka : Benar ustaz... ya Allah... ampunkanlah dosa kami....

Sang Guru : Allah memberi sepuluh jari tangan, sepuluh jari kaki dalam keadaan yang sempurna. Sudahkah kita menadahkan tangan meminta keampunan kepada-Nya? Menyatakan syukur terhadap-Nya atas segala nikmat yang tidak mampu ditulis hatta kering 7 lautan?

Mereka : (Air mata semakin meluncur laju). Ya Allah... Aku sudah banyak buat dosa kepada-Mu.. Aku sombong pada-Mu Ya Allah.....

Lihatlah pula kedua kaki yang dikurnia oleh Allah. Kita boleh berjalan, berlari, bergerak dengan mudah ke sana sini.

Mereka : (memegang kaki masing-masing sambil mengusap-usap jejari kaki).

Sang Guru : Lalu apa yang kita perbuat dengan kaki yang ada? Kita gunakan untuk ponteng sekolah, pergi ke tempat-tempat maksiat, menendang kawan dan sebagainya. Adakah itu tujuan kaki kita dijadikan?

Mereka : (Menutup mata sambil teresak-esak, semakin kuatlah jerit tangis memikirkan kesalahan yang telah dilakukan selama ini).

Sang Guru : Jika Allah ambil balik mata kepunyaan-Nya? Jika Allah tarik balik kaki yang dipinjamkan-Nya? Jika Allah hilangkan rasa pada lidah? Jika Allah ambil satu jari dari apa yang kita ada?

Wahai diri... engkau faqir dan Allah itu Maha Kaya. Maka mengapa engkau masih menyombongkan diri kepada-Nya?


jangan jadi terlalu baik..

assalamualaikum..

kita selalu nak buat baik ngan semua org kan...
x kira laa adik beradik, kawan-kawan, sedara mara..
kadang2 tu, sanggup ketepikan hal sendiri semata2 nak buat baik dgn orang..

tp.. bila kita jadi terlalu baik, orang akan ambil kesempatan atas kebaikan kita..
time susah, kita laa kawan dia dunia akhirat..
time dia senang, selisih kat jalan pun macam tak kenal..

sedih kan... bila apa yang kita lakukan tu tak dihargai..
kita mmg tak pernah minta basalan utk kebaikan yang kita lakukan tu..
sebab kita buat ikhlas...
tp jangan laa buat x kenal bila da senang.. pastu nnt time susah baru ingat kita..

orang camni, selagi kawan dia tu memberi manfaat utk dia, dia akan gunakan sebaik mungkin..
silap2 sanggup jadikan kawan dia "kambing hitam" atas kesalahan yang dia lakukan...

nasihat aku, klu nak buat baik dengan orang, berpada-pada laa... apa2 pun, pikirkan diri kita dulu..
kalau asyik pikirkan hal orang, nnt diri kita akan terabai...
& percayalah, orang jarang2 pikir ttg diri kita...

ok, bye!

Sunday, August 21, 2011

plan lepas raya nie..

assalamualaikum...

tgh2 xleh tido ni, aku terpikir mana laa aku nak jalan2 pas raya nie.. pikir punya pikir, aii macam byk je tmpt nak pegi nie.. haha... the best thing is, xtaw nak pegi ngan sape.. main plan je... huhu..

ok, antara tempat2 yg telah di 'short listed' kan ialah:

1. mandi manda di sungai sendat, ulu yam..
2. bersuka ria jerit tak hengat di genting highland..
3. ber ice skating sampai tergolek di sunway pyramid..
4. bersalji sampai beku kat i-city
5. lepak2 sambil makan mlm kt ampang look out point
6. bersuka ria lg di bukit merah laketown resort
7. bersenam sampai semput naik bukit broga.
8. boat riding at putrajaya..
9. banana boat + aktiviti pantai kat port dickson/melaka
10. island tour...

haha.. ni da short listed.. agak2 td list aku mesti panjang kan... nak cter pasal g vietnam cam lmbt lg.. so, kita sembang dlm negara dulu.. huhu

tp, xde laa aku nak buat semua ni serentak lepas raya.. mau x berduit aku lepas tu.. pelan2.. huhu.. so, sape nak join aku, angkat tangan tinggi2.. haaa, yg kat blakang sana tu lompat2 skit.. pakcik x nmpk.. haha..

ok, bye..

Sunday, August 14, 2011

luahan hati seorang pengguna pengangkutan awam..

assalamualaikum...

geram ni x abis lg... tu pasal aku nak cter kat blog plak...

alkisah, semalam aku nak bukak puasa kat shah alam.. dengan kawan2... so, pkl 4 aku da gerak dari bukit sentosa... dugaan pertama berlaku kat sini laa.. tetiba kena tukar bas.. bas aku ade masalah... ok,xpe.. sabar lg... ade laa kat stengah jam, baru bas dtg.. pastu terus laa ke rawang...

sampai je rawang, train da ade, trus beli tiket, naik train.. ok laa, org x ramai... pastu sampai laa ke kl sentral... waktu tu da pkl 7 dah... tgk schedule, train ke shah alam 7.05 ptg.. so ok laa kan... tetiba dengar announcement.. lebih kurang macam ni laa...

perhatian kepada penumpang train ke perlabuhan klang, train tidak dapat tiba mengikut jadual sebabkan masalah teknikal.. train tersebut akan tiba dalam masa 25 minit...

pehh, geram gler... bila train delay, penumpang akan makin ramai... tu yg aku x suka train delay nie.. hurm, cakap je 25 minit.. last2 7.40 baru sampai... ok, dah naik train....

dalam perjalanan, lain hal plak jadi.. pintu train xleh bukak kat setia jaya.. pemandu train x prasan... trus je dia jalan.. org dah ngamuk2 nie... sampai kat stesen subang jaya, pintu still xleh bukak.. pehh, mmg abis laa kan... org da ketuk2 bumbung train, nak pecah tingkap... pastu dengar annoucement, train x dpt teruskan perjalanan... semua kena turun kat subang jaya.. turun plak ikot pintu driver... x pasal2 member2 aku kena amek kat subang.. sori korang...

ape yg aku nak cakap kat sini, tlg laa KTM.. korang untung hari2 aku rasa mau ratus ribu.. so please laa.. improve skit train korang.. yg ok tu ok laa... yg x ok nie, patutnya da boleh tukar lain... lg 1, bykkan laa trip utk laluan2 yg korang cover.. bila trip kurang, penumpang akan ramai.. so bila satu-satu trip tu, org akan berasak2... jangan korang tggu ade org mati @ putus tgn kaki sbb tersepit kat pintu coach semata2 nak naik train... please ok..

ok laa.. bye

Thursday, August 11, 2011

dunia baru aku..

assalamualaikum...

esok, genap laa 4 minggu aku menjadi Human Resource Executive kat salah sebuah syarikat automotif di malaysia.. hampir tak percaya yang aku dah bekerja sekarang... tp tu laa, dulu time blajar gedik sgt nak keje.. skrg da keje, baru taw betapa bestnye blajar...

meh laa aku nak cter skit pasal keje aku nie.. aku keje kat department Industrial Relation (IR).. so, sape2 yg penah blajar HR, atau penah keje, mesti tau function jabatan IR ni.. salah 1 jabatan paling horror dalam HR.. kenapa horror??? sbb kat sini laa berlakunya proses tindakan tatatertib, pemecatan, downgrade.. semuanya di IR department..

salah satu dari tugas aku ialah memecat pekerja yang terlibat dengan salah laku.. salah laku ni jangan cter laa... absent ni perkara plg normal skali.. bergaduh, tipu mc, ubah mc, tipu maklumat, mencuri.. semuanya akan dipecat kalau terbukti bersalah... and trust me, it's not easy to terminate people... bila tindakan dikenakan, diorang akan merayu.. dan aku plg takleh dengar kalau ade yg kata dia ada anak2 kecik, ada mak ayah yang dah uzur untuk dijaga... benda2 camni buatkan aku jd kesian...

tp ape aku boleh buat, polisi syarikat mengatakan demikian.. so, aku kena la ikot... first time aku terminate org, minggu lepas.. aku yang menggigil nak bagi surat termination kat org tu... aku pikir cammana laa dia lepas ni.. mana laa dia nak keje kan..

bila cter ngan bos hal ni, dia pon mula laa brainwash aku... bukan ape, dia tkot aku terpengaruh dengan benda2 camtu bila buat keputusan.. so, pelan2 dia buat aku jd hati kering.. nak jd IR exec ni, hati mau kering...

lagi 1, aku kena pahamkan balik employment law... this time, bukan utk exam, utk masa depan aku.. kalau aku x btul2 paham, salah buat keputusan, pastu ade yg bwk kes ke labor office, mmg aku mampos laa kan.. so, kena laa pahamkan btul2 employment law nie..

lg 1, IR ni mmg direct deal dgn union... so, tiap2 bulan akan ade perjumpaan dgn union.. pengalaman yang baik utk aku sbbnye nak deal ngan union bukan senang.. permintaan diorang ni macam2.. so kitorang as a wakil pengurusan, kena bincang dan teliti ape yg diorang mintak..

awal2 aku masuk, xde kes lg.. diorang suh baca previous report je.. bg phm btul2.. minggu ni, ade 5 kes.. amek kau.. haha.. positive dadah, tipu maklumat peribadi (2) dan kes kecurian (2).. kelam kabut aku dibuatnye.. tp apepon, pengalaman yang best utk aku..

harap2 aku dpt kumpul seberapa byk pengalaman yg boleh... insyaAllah..

Monday, August 1, 2011

dugaan hari pertama berpuasa...

assalamualaikum...

hari ini merupakan hari pertama umat Islam berpuasa... dugaan hari ni, macam2... budak2 dengan laparnya... emak2 kat umah dengan excitednya nak masak macam2 utk juadah... aku?? dugaan hari ni ialah.......... mengantuk!!!

ya Allah, tuhan je taw betapa mengantuknye aku hari ni... da macam kena todi... rekod hari ni, pegi tandas 10 kali... hanya kerana nak basuh muka, kasi fresh skit... da laa meja bos btul2 blakang meja aku... rasanya mesti dia perasan aku asyik terlelap je depan pc... aku punya laa harap ade kes rini... xde laa ngantok sgt... tp harapan je laa...

harap2 esok xde laa ngantok sgt lg camni.. memalukan... huhu

~selamat berbuka~

Saturday, July 30, 2011

ahlan wa sahlan ya Ramadhan...


assalamualaikum....

ramadhan datang lagi.. membawa sejuta rahmat buat seluruh umat manusia.. 2 hari lg, umah Islam seluruh dunia akan mula berpuasa seperti yang disyariatkan...

maka, aku ingin mengambil kesempatan ini.. dengan rasa rendah diri, aku menyusun 10 jari, memohon ampun dan maaf daripada semua rakan2, pensyarah2, dan semua yang mengenali aku... andai ada perlakuan, tutur kata mahupun tindakan yang menyebabkan kalian marah pada diri ini... maafkan aku... aku hanya manusia biasa yang tidak lari dari melakukan kesilapan..

semoga ramadhan kali ini, kita dapat memperbaiki diri, menjadi insan yang lebih baik.. lakukanlah ibadah dengan ikhlas.. insyaAllah ganjarannya berlipat kali ganda...

selamat berpuasa semua...


Wednesday, July 27, 2011

sekarang ini...

assalamualaikum...

sedar x sedar, dah 2 minggu aku kat rawang... kejap je kan... Alhamdulillah, aku da mula biasakan diri kat sini... da taw jalan kt sini skit2.. kira ok laa kan...

pasal hal keja, Alhamdulillah, member2 ofis semua ok.. semua bg kerjasama... aku pon dah makin selesa nak bertegur sapa, borak2, makan skali.. aku rasa lega sangat... kerja pon makin hari makin banyak... ade je kes2 disiplin pekerja yg dirujuk ke HR..

aku harap aku dpt byk belajar kat sini... & betul laa cakap kawan2 yg dah keje... mmg letih.. bila dpt hari cuti, mmg tido x hengat laa kan.. haha..

ok, tu je update aku live dari rawang... sape2 kat area sini, roger2 laa eh... mana taw leh minum teh tarik sesama ke kan...

ok, bye..!

Saturday, July 16, 2011

bermulanya episod baru dalam hidupku..

assalamualaikum...

mlm ni, aku akan memulakan perjalanan.. perjalanan dalam menempuh fasa seterusnya dalam hidup ini... namun, perjalanan ini dimulakan dengan hati yang berbelah bagi.. antara cita2, dan harapan... tp aku pasti dan percaya, segala apa yang disampaikan oleh kedua ibu bapa kita, kalau kita patuh dan taat, insyaAllah kita akan beroleh keberkatan..

aku harap, penghijrahan ini akan membuka dimensi baru dalam hidupku.. walaupun aku sedar yang aku akan menempuh halangan dan cabaran untuk penghijrahan ini, aku redha... aku percaya, keputusan mereka adalah tepat...

kawan2, doakan aku selamat dlm perjalanan kali ini...

Saturday, July 2, 2011

sekadar ingin berkongsi...

apabila kita asyik duduk termenung memikirkan nasib diri kita..
merenung jauh mereka di sana hidup penuh keseronokan dan kegembiraan..
namun kita masih tak sedar tentang hakikat erti kebahagiaan yang sebenarnya..

ramai orang..
tersalah sangka erti maksud ketenangan dalam hidup...
selalu org mengaitkan ketenangan itu dengan faktor harta, kekayaan..
walaupun itu boleh menjadi penyumbang...
tapi itu bukan segalan-galanya...

betapa ramai org yang berada dalam rumah yang besar...
tidur di atas katil yang empuk..
tetapi lenanya tidak nyenyak...
bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk..
kadang-kadang dia lebih lena berbanding kita..

ada orang yang berada di hadapannya hidangan yang hebat...
lauk pauk yang bagus...
tetapi lidahnya tidak enak...
lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan satu dua mata lauk..
tetapi dia lebih sedap dan selesa makannya...

kata hamka, lihatlah bagaimana Allah mebahagi-bahagikan nikmat..
semua orang sangka kalau orang itu ada rumah besar, makanan yang sedap..
tentulah hidupnya bahagia dan tenang....
... belum tentu!

tiada siapa mampu menghalang ketetapan Allah SWT..
Jika Allah hendak memberikan kebahagiaan kepada seseorang...
ianya tidak boleh ditahan oleh mana2 tangan sekalipun...
jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang..
ianya tidak boleh dihulur oleh apa2 tangan sekalipun...

jika Allah uruskan urusan kita..
dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita...
walaupun sekelip mata..
dunia boleh berbuat apa2...
tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah..

jika Allah mengatur untuk kita apa yang orang sangka tewas...
kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah...
apa yang orang rasa rugi..
Allah akan memberikan keuntungan yang mana jalan2 manusia tak sangka..
tapi Allah boleh mengwujudkan keajaiban dalam kehidupan..

kita asyik mengeluh setiap kali dilanda musibah..
manusia apabila hilang suatu benda daripada dunia ini..
kadang2 macam dia hilang segala-galanya...
tapi sedarkah kita...
berapa banyak keperitan hidup yang telah kita lalui..

ketika kita melalui keperitan...
kita rasa kita tidak dapat keluar daripadanya...
tapi hari ini Allah telah keluarkan kita untuk berada dalam keadaan yang baik...

ketika kita ditimpa musibah tertentu...
kita kata, "habislah aku kali ini.."
tapi usia kita telah berjalan...
dan kita masih lagi hidup dan makan dan menikmati kurniaan hidup ini..

ketika kita kata...
"ya Allah tolonglah aku.. ya Allah tolonglah aku.. aku susah ya Allah.."
hari ini.. kita pun telah lupa akan perkataan itu...
dan kita pun lupa kadang-kadang untuk bersyukur...
di atas pelbagai ranjau hidup yang telah Allah kluarkan kita daripadanya..

pengalaman sering mematangkan kita..
siapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya...
orang-orang yang pernah hidup dan bertawakkal... dia akan mengetahui tentang keajaiban bertawakkal..
bila hati insan bulat kepada ya Rabb..
"ya Allah aku serahkan urusan ini kepada Mu ya Allah..

kita sering lupa kita masih punya kehidupan di akhirat...
apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat.. dia akan merasa dunia ini sangat kecil..

kehidupan ini sangat luas..
nabi sebut di dalam hadis yang diriwayatkan oleh imam muslim..
pada hari akhirat, Allah bawa manusia paling derita dalam dunia ini..
Allah ambil dia lalu dicelup masuk ke dalam syurga..
dan Allah bertanya kepadanya,
"wahai manusia, adakah kau pernah merasa derita dalam hidup?"
dia berkata "tidak! aku tak pernah derita pun dalam hidup ini.."
hanya kerana masuk syurga sekelip mata, dia lupa cerita derita..

Allah ambil manusia yang paling nikmat dalam dunia ini...
lalu Allah masukkan dia secelup sahaja ke dalam neraka.. lalu dikeluarkan dia..
"wahai manusia, adakah kau pernah merasa nikmat dalam hidup?"
dia berkata "tidak! aku tak ada pernah nikmat pun dalam hidup ini.."
hanya kerana satu celupan sahaja ke dalam neraka, dia lupa nikmat dunia..

kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru...
dan kita lupa bahawasanya apa yang ada pada kita ini..
suatu nikmat yang besar..

seorang hamba Allah yang patah kakinya..
dulunya barangkali dia tak pernah teringat tentang nikmat kaki yang setiap hari dia pijak..
tapi apabila satu hari dia sakit kaki..
dia berkata, "ya Allah, bagilah balik kaki aku, sembuhkanlah balik.."
dia sedar besarnya nikmat kaki, nikmat tangan, nikmat sihat..

kata Hamka, yang ada ini sudah harapan kita..
bukan salah utk kita mengharapkan yang belum ada.. tetapi jangan lupa apa yang kita ada...
maka, bersyukurlah wahai manusia...

sebahagian para sarjana menyebut...
syukur itu kadang kala lebih tinggi makamnya daripada sabar...
ramai orang terpaksa sabar..
tapi belum tentu orang yang dpt nikmat itu bersyukur..

ya Allah, apa sahaja yang aku alami, daripada nikmatMU daripada kurniaanmu..
daripada sesiapa di kalangan hambaMU.. tidak ada daripada sesiapa..
melainkan daripada Engkau wahai Tuhan..
bagi Engkaulah pujian, bagi Engkaulah kesyukuran..

bila kita melihat hidup ini secara keseluruhan...
kita akan rasa MasyaAllah hidup ini...
apa yang Allah kurniakan kepada kita..
lebih dari harapan kita sebenarnya..


(petikan dari Ustaz Asri..)

Wednesday, June 29, 2011

kan dh kena btg idung sendiri..

assalamualaikum...

alkisahnye, kawan aku sekor nie.. dia ni budak u kat selatan semenanjung malaysia.. waahh, dulu bukan main lg kutok aku bila aku blajar kat uitm.. xdak standard laa, macam sekolah asrama penuh laa.. (sbb soalan exam sama je 1 malaysia..).. aii, macam2 lg laa dia kutok..

last2, adik dia sendiri masuk uitm... haha.. pe lg, aku tepek laa dia...

"hai der, adik hg masuk u xdak standard, xpa ka??"

haha.. mmg aku gelak kuat2 laa kan.. moral of the story, jangan kutok2 org sangat.. skrg ni Allah byr cash... hari ni kita kutuk org, esok lusa benda yg kita kutuk tu akan sampai kat kita... yg penting, kita hormat sesama manusia ok.. huhu


ok, bye...

Saturday, June 25, 2011

ingin ku gapai, tapi tak kesampaian..


assalamualaikum...

lately nie, aku macam moody skit... ape laa nasib aku nie... ibarat dah ada kunci umah, dah ade geran, tp umah xde CF.. xleh nak duduk lg... haa, camtu laa nasib aku... aku dah puas usaha, buat habis baik.. tp jawapan yang diterima, aku terlewat 3 hari... hurmm..

aku redha dengan ujian nie.. walaupun dalam keredhaan tu, terselit rasa marah, terkilan, tak puas hati.. tp nak buat cammana kan... kadang2 aku terpikir, kebahagian ni cukup jauh dari hidup aku.. ada saja halangan datang... dari zaman sekolah, masuk u, sampai laa skrg... jeles dgn kawan2 yg flow hidup dia cukup lancar...

aku harap semua ni akan buat aku lebih tabah.. harap2 ade hikmah semua ni jadi kat aku..


Sunday, June 19, 2011

jangan jadi seperti kerbau dicucuk hidung...

assalamualaikum...

lately nie, kita dikejutkan dengan laungan daripada pihak2 tertentu yang ingin mengadakan demonstrasi besar-besaran... alasan yang diberikan adalah untuk menuntut sistem pilihanraya yg lebih telus... seperti yang dijangka, ramailah anak2 muda yang majoritinya melayu dan islam menyertai perhimpunan ini... mereka ini telah didoktrinkan secara sukarela untuk membenci kerajaan dan menjadi alat utk kepentingan individu dan pihak2 tertentu...

kawan2 sebangsa dan seagama denganku...

dalam masa anda semua menanam sikap bencikan kerajaan yang kononnya mereka ini tidak adil, cubalah pikirkan sejenak tentang apa yang telah kerajaan berikan kepada anda dari anda bayi lagi, sehinggalah ke hari ni... semenjak bayi, kerajaan telah memberikan suntikan imunisasi kepada anda secara berkala TANPA sebarang bayaran... anggapkan RM1 yang dibayar oleh ibu bapa kita sewaktu pendaftaran itu sebagai amal jariah..

apabila memasuki alam persekolahan, kita dibekalkan dengan skim pelajaran yang pelbagai.. kita dibekalkan dengan buku teks yang harganya mampu mencecah ratusan ringgit kalau ingin membelinya sendiri.. generasi sekarang pula tidak perlu membayar lagi utk menduduki peperiksaan penting seperti UPSR, PMR dan SPM.. tidakkah anda lihat perkara2 ini...

banyak lg sebenarnya sumbangan kerajaan kepada kita secara individu mahupun kelompok masyarakat... apa yang ingin ditekankan di sini, dalam kita melihat dan mencari sisi hitam pihak kerajaan, kenangkanlah kembali apa yang telah kita terima dari kerajaan...

masyarakat sedar, kedua2 pihak sama ada kerajaan mahupun pembangkang melakukan kesalahan secara terang-terangan mahupun tidak sengaja.. namun, kita sebagai rakyat, perlu memilih kumpulan manakah yang membawa mudaratnya lebih ringan terhadap tindakan yang diambil.. janganlah kita menjadi seperti kerbau dicucuk hidung, mengikut dan menurut tanpa berfikir secara waras dan rasional...

kepada pihak tertentu, janganlah mengikut tari pihak lawan sehingga anda juga menunjukkan kebodohan diri sendiri melakukan perkara yang sama seperti mereka... berfikirlah secara waras..

ok, bye...

nota kaki: ini merupakan pandangan peribadi penulis tanpa dipengaruhi mana2 pihak...


Friday, June 17, 2011

alhamdulillah.. akhirnya...

assalamualaikum....

syukur, akhirnye aku abis jugak degree nie.. rasa lega sgt2... 2 tahun, rasa cpt sgt masa berlalu... kepada rakan2 sepejuangan, tahniah atas kejayaan kita semua.. jumpa time konvo nnt ok...

5 tahun belajar, macam2 kenangan aku ada... macam2 benda aku blajar.. terima kasih kepada UiTM kerana memberi peluang utk aku dan kawan2 menimba ilmu.. dan sejujurnya, aku bangga jadi produk uitm...

terima kasih yang x terhingga kepada mak dan ayah sbb sanggup menanggung pengajian aku selama 5 tahun.. tak terbalas aku dengan segala pengorbanan mereka utk aku belajar hingga ke peringkat ini..

terima kasih jgk kat pensyarah2 yang mengajar dari diploma sehingga degree... mohon dihalalkan ilmu dan tunjuk ajar tuan puan kepada sy... semoga ilmu2 itu dapat dipraktikkan bila kerja nnt..

dan, aku ingin ucapkan terima kasih sgt2 kat kawan2 yg selalu support aku, bg nasihat, buat jahat sama.. hehe.. PIC, G1o, housemate, classmate.. korang mmg sempoi abis.. jangan lupa kenangan2 kita bersama2 ok...

so, the next agenda is utk kerja plak.. harap2 jadi laa bulan 7 nie..

ok, bye...

Thursday, June 9, 2011

mujur laa ade blog..

assalamualaikum....

lately nie, aku selalu je update blog.. suka btol bercerita kat blog nie.. kalau laa dia bole respon ape yg aku carutkan kat sini, mesti best... mau jadi besfren aku nie.. hehe

kekadang tu, terlintas kat hati ni nak share something dgn besfren, borak2, minta nasihat.. tp bila pikir2 balik, ntah2 diorang pon ade masalah jgk ke... lg nak susahkan diorang dgr cter2 aku nie kan..

tq encik blog sbb sudi dengar aku ngomel2 kat sini... bestfren forever bro...

Monday, June 6, 2011

fikir-fikirkan...

assalamualaikum...

kali ni aku nak share something utk kita semua berfikir.. bukan utk org lain, utk diri aku sendiri..

Betapa besarnya nilai wang kertas RM10 apabila dibawa ke masjid untuk disedekahkan tetapi
betapa kecilnya kalau dibawa ke pusat membeli belah untuk dibelanjakan!

Betapa lamanya menghadap Allah selama lima belas minit namun betapa singkatnya kalau kita menonton televisyen.

Betapa sukarnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun betapa mudahnya kalau bersembang atau bergosip dengan rakan.

Betapa asyiknya apabila menonton rancangan / konsert hiburan namun kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa.

Betapa sulitnya untuk membaca satu lembar Al-qur’an tapi betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel yang laris.

Betapa sukanya orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid

Betapa mudahnya membuat 30 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun alangkah sukarnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.

Betapa sulitnya untuk hadirkan diri di tempat solat ; namun betapa mudahnya untuk hadir awal ketika menghadiri sesuatu majlis yang digemari.

Betapa sulitnya untuk mempelajari maksud yang terkandung di dalam al qur’an; namun betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi cerita yang sama kepada orang lain.

Betapa setiap orang ingin masuk syurga seandainya tidak perlu untuk percaya atau berfikir,atau mengatakan apa-apa,atau berbuat apa-apa.


sumber : www.mindvision.com.my

Sunday, June 5, 2011

Melayan perasaan.. tension.. tension




Ku mencari, Ku mencari
Apakah salahku
Kau buat ku termenung seorangan
Dalam diri sangsi, Akhirnya begini
Perpisahan tak kuduga

Ku mengerti, Ku fahami
Keputusan diri
Biar saja aku sebegini
Permintaan terakhirku, Jangan kau lafazkan
Simpan saja kata-kata

( korus )
Jangan diucap elamat tinggal
Jangan kau ucap selamat tinggal
Jangan diucap selamt tinggal
Kepadaku...

Walaupun seketika... Walaupun sekelip mata
Simpan saja kata-kata, Ke akhir hayat yang ada
Walaupun seketika... Walaupun sekelip mata
Simpan saja kata-kata, Ke akhir hayat yang ada

Friday, June 3, 2011

kisah sebuah persahabatan..


assalamualaikum...

kali ni, aku nak cerita tentang kisah persahabatan kami.. kisah persahabatan yang mengubah kehidupan aku... mereka2 ni merupakan the real housemate aku.. yang bertahan selama setahun di rumah sewa kami..

kami semua berasal dari 4 negeri berbeza.. aku dari kedah, labest dari n9, midon dari selangor, & sukor dari melaka... masing2 membawa budaya yang berbeza.. tp ada 1 perkara yang menyatukan kami, iaitu masing2 kepala gla2 dan saling bertolak ansur antara 1 sama lain..

kami penah menghadapi saat2 konflik dalam rumah sewa kami bila ada "anasir2 jahat" cuba memporak-porandakan hidup kami semua.. akhirnya, kami bersepakat utk tinggal berempat walaupon terpaksa membayar sewa rumah yang lebih..

sebenarnya, banyak kisah yang kami kongsi bersama.. kami penah ketandusan duit poket.. waktu tu, semangat persahabatan kami diuji.. masing2 tak pernah berkira.. sape yang ade dulu duit, dahulukan.. pegi tesco sama2, beli barang dapur, lepas tu masak.. hari2 makan sambal.. isi je tukar.. kadang2 ayam, ikan bilis, ikan sardin, kentang goreng... mmg meriah waktu tu..

bila ade duit skit, kitorang kuar makan luar... bila lepak ni, xde benda lain nak diborak.. pusing2, pasal "anasir2 jahat" tu.. haha.. nak buat cammana kan, cter pasal diorang gak yg best..

aku ingat lg waktu bulan puasa.. kitorang g bazar sama2.. juadah wajib, mesti karipap makcik "singgah lerr".. tu sorang 3 biji belum tentu cukop.. haha.. nak tukar selera skit, beli sup kat kedai sup utara.. labest cukop layan sup nie.. kenangan btol semua ni kan...

paling xleh lupa, tiap2 mlm sabtu kitorang mesti pegi pasar malam kat bachang.. kecik je pasar mlm tu.. tp ade sentimental value kat kitorang...

lain2 hal yang buatkan aku rindu diorang nie:

1. sarapan pg, cuma ade 2 pilihan je.. kalau x aku belikan sarapan utk 1 rumah, kitorang sarapan kat kedai abg umar..

2. kitorang sllu layan movie kat bilik tgh.. pastu mesti ade jajan... kopok ke, kacang ke, air 'do the dew' ke... mmg layan weyh...

3. bila dtg hari rajin kitorang, masing2 otomatik kemas umah, cuci lantai, basuh bilik air.. kalau dtg malas tu, pinggang pon xnak basuh.. haha

aku dah xleh nak cter lebih2.. nnt jadi tacing.. rindu sangat kat 3 ekor nie.. rindu nak lepak skali, g pasar mlm sama2, beli barang dapor kat tesco...






korang, jangan lupakan aku eh...

Thursday, June 2, 2011

kenangan itu masih terngiang2 di ingatan...

assalamualaikum...

dah lama aku x rasa feeling macam nie... feeling yg syahdu bila balik dari satu2 program.. last skali aku rasa feel camni waktu diploma part 4.. waktu tu kitorang g kursus PMMS kat pendang...

kali ni, feel tu dtg lg lepas aku balik dari kuantan.. aku still teringat kenangan2 kat sana... segala konflik, kemesraan, ketegangan, gurau senda... semua itu membuatkan aku rasa seminggu di kuantan sangat cepat berlalu..

mungkin, ade something yang tertinggal di kuantan tu.. (apekah??).. huhu.. bak kata haris, kurang2 seminggu 2 jgk laa kita berborak pasal hal nie.. pastu senyap gtu je...

p/s: safety leadership kat PD bulan 7 nie jd ke?? hehe

Wednesday, June 1, 2011

lebih baik tersalah ampun daripada tersalah hukum..

assalamualaikum...

title tu aku quote dari novel bagaikan puteri karya Ramli Awang Mursyid.. bg aku, tajuk ini cukop tepat bg menggambarkan entry aku kali nie... kisah kali ni diceritakan sendiri oleh seorang sahabat yang mengadakan program motivasi terhadap sebuah kumpulan di utara tanah air...

**************************************************

azizah (bukan nama sebenar) merupakan seorang peguam yang hebat. kehebatannya terserlah apabila menjadi pendakwa raya dalam satu kes berprofil tinggi dan dalam kes tersebut, beliau telah berjaya dan pesalah tersebut dihukum gantung..

kejayaan itu menyebabkan azizah dikenali ramai.. pada suatu hari, dia telah dipanggil utk menjadi pendakwa raya terhadap satu kes pengedaran dadah di kawasan ibu kota.. pesalah merupakan seorang remaja berusia 20-an.. sebelum prosiding bermula, azizah berjumpa dgn pesalah berkenaan utk mendapatkan keterangannya...

selepas beberapa jam mengumpul keterangan dari tertuduh, dan berdasarkan keterangan tertuduh, azizah membuat kesimpulan bahawa dia tidak bersalah.. tetapi, beliau terpaksa menjalankan tugas utk membuktikan bahawa remaja itu bersalah..

prosiding pon bermula.. setelah beberapa minggu, mahkamah pun berpuas hati dengan hujah kedua2 belah pihak.. maka, mahkamah memutuskan tertuduh dijatuhi hukuman gantung sampai mati atas kesalahan mengedar dadah...

selepas selesai perbicaraan, azizah menemui pemuda berkenaan dan meminta maaf kerana beliau terpaksa melaksanakan kerja tersebut. pemuda itu mengatakan sesuatu kepada azizah..

"saya tahu dan puan pon tahu bahawa saya tidak bersalah dalam kes ini.. tetapi saya redha terhadap ketentuan Allah terhadap diri saya.. dan saya mohon mereka yang menganiaya saya mendapat petunjuk dari Allah"

azizah merasakan jantungnya bagai direntap dengan kata2 pemuda berkenaan.. rasa kesal mula menghantui azizah kerana menerima tawaran kes ini.. akan tetapi, hukuman sudah dijatuhkan.. selang beberapa hari, pemuda berkenaan dijatuhi hukuman gantung dan azizah pun mendapat bayaran atas kerja yang dilakukannya..

Sesuatu yang aneh berlaku.. sehari selepas pemuda itu digantung, azizah menjadi bingung selepas bangun pg.. dia lupa siapa diri dia.. dia tak tahu jalan utk ke pejabat, tak kenal anak2 dan suami.. dia seolah2 lupa ingatan... yang hanya di ingatan dia, wajah pemuda berkenaan..

hari demi hari, dia mula mendapat kembali ingatannya.. namun, dia telah dipecat dari firma guamannya kerana gagal memberikan komitmen.. akhirnya dia mengambil keputusan utk pulang ke kampung dan menjual cucur udang..

**************************************************

ketika sesi program motivasi berkenaan, beliau menceritakan kisah hidupnya kepada semua peserta.. dan fasilitator bertanyakan sama ada beliau masih ingat lg ilmu peguam beliau... dan beliau mengakui yang beliau telah pulih sepenuhnya dan mengingati ilmu peguam tersebut. namun, azizah memilih utk bersara terus dari dunia guaman.. cukuplah dia tersalah hukum seorang remaja.. dia tidak mahu lg kejadian yang sama berulang sekali lg...

p/s: semoga menjadi iktibar kepada kita..

Tuesday, May 31, 2011

seminggu yang menyeronokkan...

assalamualaikum...

hai.. lama x borak2 kat sini.. aku baru je balik dari kuantan.. jadi fasi utk program exxonmobil.. aku enjoy sbb beberapa perkara...

1. makan tido free.. huhu
2. dapat kenal dgn member2 trainer yang baru..
3. dapat kenal dgn 'bos2 besar' di exxon mobil..
4. dapat belajar benda2 baru terutama ttg bidang keje di oil rig dan safety issue..

sepanjang seminggu ni, banyak sebenarnye cter2 nak dikongsi.. tp nnt aku draft dulu.. da approve, baru aku cter.. huhu.. papepon, tq to faiz and bos haris kerana bg aku peluang utk menyertai team fasi yang sempoi ni...

later kita story mory lg.. daa

Thursday, May 19, 2011

xtaw nak cakap pe..

assalamualaikum...

penat bila masalah menyerang kita dari segenap penjuru... macam berjanji je masalah nie... semua nak dtg dlm masa yang sama..

semua org boleh cakap.. 'setiap masalah ada penyelesaiannya..' tp yang menanggung masalah tu, macam nak mati pikir penyelesaiannya...

bila masalah dtg serentak.. mula laa cari jalan kluar yang ntah ape2... plg teruk, sampai bunuh diri.. fuhh, gler ahh...

ape pon, hidup mesti diteruskan.. masalah ni tetap akan wujud, mewarnai kehidupan manusia...

ok bye..

Tuesday, May 17, 2011

hurt free!!


assalamualaikum...

entry tertunggak.. huhu.. aku balik dari kuantan dah 3 hari.. aku dijemput menjadi fasilitator utk bengkel safety leadership anjuran exxonmobil... actually, aku ni bidan terjun sbb team fasilitator ni x cukup org... so, dengan pengalaman yg tak seberapa nie, aku pon join laa...

program ni agak berbeza dari program2 yg pnh aku handle sebelum nie... first, participant dia semua lelaki... pehh, xde bunga lgsg.. haha.. second, diorang dtg dari pelbagai peringkat umor and background... so, kena cari approach method yg sesuai utk semua peringkat umor...

keseluruhan program best... byk benda baru yg aku blajar... berkongsi pengalaman, maklumat dgn trainer2 lain... bila berbual, baru taw byk benda yg kita kena blajar lg...

thanks to en haris and faiz sbb bg aku pengalaman utk join program nie...


papan tanda menuju ke ballroom...

'spot the hazard' session...


defense your oil rig..

p/s : hari isnin nie pegi sana balik... huhu

Sunday, May 15, 2011

happy teacher's day...

'teacher, may i go out?'...

ni ayat mula2 teacher ajar kita... sampai skrg ingat lg... teacher ni cukop sabar orgnye... melayan kerenah kita yg kadang2 boleh buatkan org rasa cam nak lempang je... pastu tanya macam2.. tp teacher nie sabar, tekun dengar soalan kita.. jawab sampai kita puas ati...

teacher, tq sbb atas tunjuk ajar teacher, saya dah jd org.. boleh membezakan mana baik mana buruk... taw menilai kaca dan permata...bg saya, teacher mmg terer dan baik...

teacher, cikgu, ustaz, ustazah, laoshi... apepon gelaran kepada anda.. anda mmg insan mulia di mata kami semua...

happy teacher's day..

Sunday, May 8, 2011

dah sampai dah...

assalamualaikum...

pkl 4.30 pg td, aku sampai ke bumi jelapang padi.. meninggalkan uitm melaka dengan pelbagai kenangan...

since aku kena mulakan keje lepas dapat result, so skrg ni jd suri rumah sepenuh masa tanpa gaji.. huhu.. tp ok laa, sementara boleh rehat, rehat laa.. nnt da start keje susah...

sejujurnya aku rindukan zaman blajar.. zaman yang paling best... pg kelas, balik kelas, lepak library, lepak pantai, pg karaoke, midnight movie... agak kaya skit bila masuk duit pinjaman, shopping2 skit..

tp skrg, semua tu dah jd kenangan.. aku dah kena ready utk zaman pekerjaan.. xleh main2 dah...

ok, bye!

Thursday, May 5, 2011

cabaran.. dugaan.. halangan..

assalamualaikum...

bukannya semua perkara dalam hidup kita nie dapat dicapai dengan mudah.. kadang2 benda tu dah ada depan mata.. tapi rasa jauh sgt nak gapai.... kita rasa kita dah berusaha sehabis baik utk mencapai apa yang inginkan.. tp hakikatnya, kita perlu gandakan usaha kita..

hidup mmg penuh dengan cabaran.. kadang kala, cabaran tu buat kita terduduk.. kalau xde iman dalam hati, ditambah dengan akal fikiran yang cetek, silap2 boleh bunuh diri.. hanya disebabkan oleh tak tahan dengan cabaran dunia...

bila dipikirkan balik, Allah nak uji kita, supaya kita ni beringat yang kita ni bertuhan dan wajib disembah.. kadang2 bila time senang, kita lupa Allah, lalai dengan nikmat dunia... bila cabaran datang, waktu tu laa kita akan ingat Allah, kembali sujud kepadaNya...

p/s: peringatan utk diri sendiri dan kawan2.. setiap masalah ada penyelesaiannya.. insyaAllah..

Wednesday, May 4, 2011

part 6 dah setel.. what next?

assalamualaikum...

alhamdulillah, semalam dah selamat hantar segala dokumen yang diperlukan untuk aku tamatkan part 6 degree skaligus mendapatkan ijazah..

rasa lega sangat2 bila dah abis nie.. harap2 segala pelaburan utk menamatkan semester 6 ni berbaloi laa.. so, lepas dah setel semua nie, relaks jap.. huhu..

insyaAllah kalau xde pape bulan 7 nie start keja.. sementara nak tggu bulan 7 nie, ingat nak keje part time kat mana2 jap... saje suka2, kumpul duit poket....

kepada yg still exam, good luck... :)

ok, bye!

Monday, May 2, 2011

tingan zaman kanak2 dulu..

assalamualaikum...

hai2.. aku bersiaran langsung dari pantai pengkalan balak... aku tengah berkelah kat tepi pantai dengan sedara mara aku... da lama kitorang x buat family gathering camni.. tp aku laa sedih skit, family kat kedah.. aku ni pon kebetulan je kat melaka, sbb nak abiskan tesis...

tgk kazen2 yg kcik2 mandi laut, hati ni teringin sangat nak mandi.. tp baju salin x bawak.. haha.. bilA tgk diorang, tingat zaman aku kecik2 dulu.. mandi laut, buat istana pasir.. main tanam2.. seronok sgt... pastu amek pelampong, kayuh ngan tgn sampai ke tengah laut.. pastu ayah aku jerit, bila balik ke pantai, kena tibai.. haha...

bila da besar, lepak tepi pantai, layan perasaan.. pikir masa depan... huhu...


p/s : xleh tahan dah nie.. kena terjun gak.. jomm!

Saturday, April 30, 2011

tak dapat di kejar, dah dapat buat taktau je...

assalamualaikum...

aku saje laa nak ngomel skit ttg perangai org sekarang nie.. xtaw laa benda nie trend @ maybe secara kebetulan terjadi kan...

kadang2, hati manusia ni cepat sgt berubah.. x kisah laa lelaki ke, pompuan ke... bila time nak ngorat, buat main lg.. selagi x dpt, selagi tu laa dipujuk, di rayu.. waktu tu laa sanggup buat apa saja... renangi lautan api, petik bintang di langit, mengutip mutiara di lautan dalam.. cakap je, mesti dikotakan...

tp bila da dapat, buat xtaw je.. macam x berharga... seolah2 lupa dengan janji yg dah di berikan... kalau dulu, bintang di langit, muatiara dlm lautan.. semua sanggup cari.. da dpt, blanje mee mamak pon berkira...

lg 1, bila gaduh skit2, nak clash... macam relationship tu xde nilai... and kajian ada menyatakan, yg sllu mintak clash nie, org yg approach utk serious relationship... x kisah laa lelaki ke, pompuan ke,... bg yg jenis setia, kesian kat diorang.. terpaksa menerima perpisahan dgn hati yg berat.. jenis yg setia ni, da clash pon dia still ingat bekas kekasih nie... jenis x setia, pegi lantak laa dengan bekas kekasih dia...

tp bukannya semua camtu.. ada yg setia, yg dari skolah lg kenal.... yg long distance relationship pon tahan lama...

cumanya, nasihat aku, once dah dpt apa yg dihajati tu, hargailah.. sebab manusia nie, bila benda tu dah hilang dari mata.. baru laa nak hargai kan...

ok, bye...

p/s: cam teruk je entry kali nie.. huhhu

Wednesday, April 27, 2011

pretender?? sounds good...


assalamualaikum...

aku tengah berpikir utk menjadi sorg pretender.. waahh, bunyi kemain lg.. haha... bukan pretend pape pon.. just xnak jd aswad yg terlalu jujur.. suka sgt tunjuk muka emosi bila tension, moody, marah...

so lepas ni, kena pretend laa skit... everything is ok, xde pape masalah... moody ke, tension ke, marah waima sampai ke takat maximum pon, kena senyum je.. buat2 cool... letih laa bila kengkawan sedar yg aku ni moody, tension, marah... time aku gelak cam org gila xde plak korang sedar... haha..

so, from now onwards, i promise to myself, no more touching2, no more moody and angry face.. hanya senyuman yg ada nnt.. huhu...

kepada kengkawan, budak kelas yg sllu tegur, tq sesangat.. saya akan berubah.. janji.. (sumpah pengakap 3 jari... huhu)



ok, bye!

Monday, April 25, 2011

it's all about the first love..


assalamualaikum...

first of all, aku minta maaf kalau entry ni mengaitkan mana2 pihak.. aku hanya meluahkan di sini.. sekadar mengimbau kenangan lepas... just click 'quit' kalau x brapa selesa dengan entry nie...

kawan2 da ramai sangat yang menasihatkan aku... lupakan kisah dulu tu.. jangan diingat lg.. dia pon da dipunyai org.. panjang jodoh diorang, insyaAllah hingga ke jinjang pelamin..

tp, hati manusia ni sangat2 kompleks utk difahami.. aku cuba utk mengenali org lain... dengan niat aku boleh lupakan dia.. tp sebaliknya yg berlaku.. aku cuba utk membandingkan org yg aku sedang cuba berkawan rapat tu, dengan dia.. dan akhirnya tanpa dipaksa, hati ni mengatakan bahawa kisah silam aku tu, tiada bandingannya...

di mata aku, dia terlalu sempurna.. dia sangat berdedikasi, seorang anak yang penuh dengan sopan santun dan berbudi bahasa... walaupon dia seorang yg sempoi, easy going, tp perintah Allah tak pernah dilupakannya..

namun perancangan Allah, tiada siapa yang mampu menghalang.. Aku gagal utk memiliki kisah silam aku itu.. di hatinya telah terukir nama insan lain, yang bg aku lebih baik, dan sepadan dengan dia.. malu bila memikirkan luahan hati ni ditolak, walaupon dengan cara yang baik.. sehingga hari ni, aku masih gagal melupakan kisah silam itu.. terlalu istimewa.. dan aku doakan dia bahagia dengan org yg dia cintai.. sbb aku yakin, org yg dia cintai itu, sangat mencintai dia..

mungkin diri ini banyak kekurangan... dari segi rupa paras, harta benda, ilmu pengetahuan.. dan aku yakin, perancangan Allah itu, merupakan yang terbaik utk hidup kita semua... sekali lg, aku minta maaf kalau2 entry ni melibatkan mana2 pihak.. sekadar meluahkan perasaan.. (buat pe ade blog kalau xleh meluahkan perasaan.. haha)


ok, bye!

Saturday, April 23, 2011

perasaan tu dtg lg...

assalamualaikum...

hai.. aku skrg tgh tgk kalendar... tgh kira hari.. terasa kejap sgt dunia belajar nie.. pejam celik pejam celik dah nak abis degree... and perasaan sayu tu dtg lg.. perasaan aku aku rasa waktu part 6 diploma dulu, selepas 2 tahun, menjelma kembali...

betul cakap pensyarah2.. dunia student ialah dunia yg plg seronok.. kita cuma belajar saja.. dtg test, jawab.. dpt assignment, buat.. bila final, score abis2.. agak2 tension, g overnite, karaoke..

tp, dalam masa 2, 3 minggu lg.. semua tu akan tinggal kenangan.. aku akan tempuhi alam realiti.. mengaplikasi segala teori.. dan semestinya, dunia realiti sangat mencabar...

aku dah tgk sendiri, konflik dlm organisasi, tikam kawan baik sendiri, bermuka2 dgn bos, rakan sekerja... semua benda ni aku akan lalui sikit masa lg...

sejujurnya, aku akan rndukan zaman blajar aku... zaman yang banyak mengajar aku... waktu zaman blajar ni laa, aku kenal ramai kawan2.. aku alami byk pengalaman... dan semua ni akan jadi panduan utk aku bekerja nnt.. insyaAllah...

2 tahun lepas, waktu abis diploma, ending dia kat umah makcik kawan aku.. hantar dia sampai ke alor setar.. and after 1year, baru jumpa balik... ending degree ni, xtaw laa cammana kan...

skrg nie, tgh fokus siapkan tesis and prepare for viva... doakan kami semua boleh graduate dgn cemerlang ok...

Sunday, April 17, 2011

kembali seperti biasa..

assalamualaikum..

lama aku x membebel kat blog syok sendiri nie.. jiwa sedikit tak tenteram sejak 2 3 minggu nie.. hari ni baru aku rasa ok skit...

aku harap aku terus kuat.. x mo sedih2 dh.. aduhh, penat emo2 nie...

thanks to kawan2 yg selalu bg nasihat, and selalu support aku...

kpd yg akan amek final exam.. good luck..

kepada yg akan viva, all the best...

ok, bye

Wednesday, March 16, 2011

madah percintaan...


assalamualaikum...

hai2 tu korang yang sudi membaca blog huduh nie.. kali nie, kita tangkap jiwang skit.. jom kita hayati kata2 cinta yang boleh dibuat modal kalau2 awek/pakwe korang merajuk.. huhu... cekidaut!!



Sesungguhnya percintaan itu amat mudah, namun pengertian cinta itu amat dalam maknanya.
Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan, manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.

Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.

Melihat kebahagiaan orang yang dicintai adalah satu kebahagiaan buat diri kita juga walaupun hanya mampu dipandang dari jauh.

Terputus cinta memang menyedihkan. Harus diingat bahawa perpisahan itu ditentukan oleh jarak dan masa. Kalau bersedih kerana cinta terhalang dan tidak kesampaian, anggaplah kesedihan itu seperti hujan – walau lebat atau lama sekali pun pasti akan reda jua.

Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air mata tu menyapa air mata yg satu lagi,” Saya air mata seorang gadis yang mencintai seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?”. Jawab titis air mata kedua tu,” Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yang mencintai saya berlalu begitu sahaja.

Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu.

Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.

Jangan sesekali mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mahu mencuba. Jangan sesekali menyerah jika kamu masih merasa sanggup. Jangan sesekali mengatakan kamu tidak mencintainya lagi jika kamu masih tidak dapat melupakannya.

Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama.

Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.

Mungkin Tuhan menginginkan kita bertemu dan bercinta dengan orang yang salah sebelum bertemu dengan orang yang tepat, kita harus mengerti bagaimana berterima kasih atas kurniaan itu.

Jangan melarikan diri dari ‘cinta’ apabila ia berada di hadapan kamu. Jangan melarikan diri daripadanya kerana suatu hari nanti, kamu pasti akan teringatkannya kembali dan menyesali perbuatan kamu itu.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat

Cinta dapat mengubah pahit menjadi manis, debu beralih emas, keruh menjadi bening, sakit menjadi sembuh, penjara menjadi telaga, derita menjadi nikmat, dan kemarahan menjadi rahmat.

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

Seandainya kamu ingin mencintai atau memiliki hati seorang gadis, ibaratkanlah seperti menyunting sekuntum mawar merah. Kadangkala kamu mencium harum mawar tersebut tetapi kadangkala kamu terasa bisa duri mawar itu menusuk jari.

Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika kamu bertemu seseorang yang sangat bererti bagimu. Hanya untuk menemukan bahawa pada akhirnya menjadi tidak bererti dan kamu harus membiarkannya pergi.

Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping. Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.

Kaum lelaki sering mempersoalkan kelemahan wanita kerana sering mengalirkan airmata. Tetapi, segagah-gagah dan perwiranya lelaki, sedarlah bahawa suatu hari nanti mereka juga akan mengalirkan airmata syahdu kerana satu perkara kecil iaitu kerana CINTA. Alangkah misterinya cinta seorang wanita yg dianggap lemah sehingga boleh mengalirkan airmata seorang wira! Aneh, tetapi itulah hakikatnya.

Tuhan ciptakan 100 bahagian kasih sayang. 99 disimpan disisinya dan hanya 1 bahagian diturunkan ke dunia. Dengan kasih sayang yang satu bahagian itulah, makhluk saling berkasih sayang sehingga kuda mengangkat kakinya kerana takut anaknya terpijak.

Kadangkala kamu tidak menghargai orang yang mencintai kamu sepenuh hati, sehinggalah kamu kehilangannya. Pada saat itu, tiada guna sesalan kerana perginya tanpa berpatah lagi.

Terputus cinta memang menyedihkan. Harus diingat bahawa perpisahan itu ditentukan oleh jarak dan masa. Kalau bersedih kerana cinta terhalang dan tidak kesampaian, anggaplah kesedihan itu seperti hujan – walau lebat atau lama sekali pun pasti akan reda jua.

Jangan kerana cinta, kita gugur dari perjuangan, dan jangan kerana cinta juga, prinsip kita menjadi larut dan cair.

Cinta tidak semestinya akan berakhir dengan perkahwinan dan perkahwinan juga tidak semestinya akan menoktahkan titik akhir kepada percintaan.

Kesetiaan akan mengikat cinta, kecurangan akan meranapkan segala kemanisan cinta. Sesebuah perkahwinan akan menjadi indah jika cinta terus bersama.

Cinta sejati ialah kasih Tuhan kepada hambaNya. Kasih murni ialah kasih ibu bapa kepada anaknya. Kasih saudara masa berada. Kasih sahabat masa binasa. Kasih suami isteri sepenanggungan. Kasih orang menaruh harapan.

Jangan mencintai seseorang seperti bunga, kerana bunga mati kala musim berganti. Cintailah mereka seperti sungai, kerana sungai mengalir selamanya.

Cintailah seseorang itu atas dasar siapa dia sekarang dan bukan siapa dia sebelumnya. Kisah silam tidak perlu diungkit lagi kiranya kamu benar menyintainya setulus hati. Rasa percintaan lebih pahit dari hempedu .Teman percintaan ialah sayu dan pilu, namun demikian, dara dan teruna tetap berpusu-pusu terjerumus ke dalamnya kerana dianggap seperti lautan madu.

Hati-hati dengan cinta, kerana cinta juga dapat membuat orang sihat menjadi sakit, orang gemuk menjadi kurus, orang normal menjadi gila, orang kaya menjadi miskin, raja menjadi budak, jika cintanya itu disambut oleh para pecinta palsu.

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat



quoted from somewhere...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...