Tuesday, December 28, 2010

warna-warni kerja di TNB..

assalamualaikum...

hurm, sedar x sedar da lebih dari sebulan aku praktikal di TNB Kulim...
dari Customer service, new application, change of tenancy, closing account, fraud use, back billing...
fuhh, da byk rupanya keje aku buat kat TNB nie... huhu

dan, hari makin hari, keje makin best... staff2 sume sporting.. ade aje gelagat diorang waktu bekerja.. saje nak kurangkan stress.. tu x kira lg dengan ragam customer... mintak kurang bayaran bil, complain kenapa bil tggi.. (kalau da rumah sume bilik ekon, heater lg tiap2 bilik mandi.. xkan nk byr RM50 sebulan je bang... adoiii)... macam2 hal diorang nie.. tp seronok... hehe

sebenarnye, sesama staff ni pon kuat bergosip... hoho.. mmg kena laa ngan aku yg kaki gosip nie.. ngumpat executive diorang laa, ajuk cakap bos.. pastu, bila A x dtg, B&C umpat si A.. bila C x cuti, A&B plak kutok2 C.. haha.. lantak korang laa...

Bos no.1 kat TNB kulim nie penah cakap, 'bila u da lama kat sini, u akan kenal mana staff yg hardcore, yang ala kadar je buat keje, yg cuti suka hati diorang... so, as a HR practitioner, u have to think on how to tackle this kind of staff.. ape attitude yang supervisor perlu ada utk tegur anak buah diorang nie..'

fuhh, bila pk kan balik, kalau aku jd bos pon aku mati akal ngan diorang nie.. so, tu salah 1 dari assignment dari bos.. bg cadangan kat dia cammana nak atasi masalah attitude pekerja nie..

bila da seronok keje nie, hari2 yg berlalu tu rasa laju je... sedar x sedar, aku tukar 5 immediate supervisor dari department lain.. ada lg 10 utk dilalui... so, wish me luck ok...



p/s : aduhh, proposal x siap lg nie.. fuhh

Saturday, December 25, 2010

siapa kita untuk menghukum sesorang...

assalamualaikum...

entry kali ni a bit serious... i dun noe y... suddenly this thing cross my mind and i start asking my self... and probably u guys can start asking urself..

kadang-kala, kita terlalu cepat menghukum sesorang dlm konteks kita sendiri.. kita menuduh orang tu salah, org ni tak betul, org tu penipu... dan akhirnya kita jatuhkan hukuman sendiri... kita pulaukan dia, kita jaja nama dia bg buruk.. tp pnh x kita bertanya...:

kita ni baik sgt ke nak hukum org..
kita ni tak pernah buat salah ke...
siapa kita nak hukum2 orang...

sebenarnya, semua manusia melakukan kesalahan dalam hidup... dan dari kesalahan itulah, kita berubah menjadi lebih baik.. kesilapan & kesalahan membuatkan manusia lebih matang dalam menempuh kehidupan seharian...

so, terimalah mereka yang pernah melakukan kesilapan... beri mereka ruang untuk perbaiki kesilapan.. jangan kita terus menghukum kawan2 @ insan di sekeliling kita yang pernah melakukan kesilapan.. ingat, x mustahil kita juga akan buat perkara yang sama... mungkin tanpa kita sedari...

TAPI, bg yang pernah berbuat kesalahan, kena ingat yang sabar manusia ni ada batasnya.. kalau sekali ko buat salah, insyaAllah orang bole maafkan ko, bg ko peluang utk berubah.. kali kedua, maybe ada lg ruang utk ko berubah & bertaubat.. tp kalau berkali2 ko ulang salah yang sama, ko cuba nak uji kesabaran orang di sekeliling ko, jangan marahkan orang lain kalau2 ko 'dihukum' sampai ko terbaring menyembah bumi..

kesimpulannya, tiada manusia yg sempurna akhlaknya melainkan Rasulullah s.a.w... manusia melakukan kesilapan dalam proses pembelajaran.. tp yang x blajar dari kesilapan tu, pegi laa duduk kat pulau yg ko sorang2 je kat pulau tu.. x ganggu sape2 dh..

ok, bye..

Friday, December 24, 2010

kisah dengan YB...

assalamualaikum...

dis time, aku nak share pasal pengalaman aku siang td.. for some people yg penah jumpa VVIP nie, YB kawasan tu xde hal laa kan... celah gg diorang je.. tp, bg aku yg ordinary person and student, pengalaman tu sangat menarik...

kisah bermula di pejabat dan telefon pon berbunyi...

kring!! kring!!

perbualan pon bermula...

aku : hello.. TNB.. bole sy bantu??

dia : assalamualaikum encik... sy Hj. Md Zuki.. YB Kuala Ketil... bole sy tau sape bercakap di sana??

(da mula neves nie.. x pnh YB call aku.. aku call YB penah laa.. huhu)

aku : waalaikummussalam... sy aswad... bole sy bantu YB?

dia : macam nie en aswad... ada penduduk kat kawasan sy ni mengadu bil dia tiba2 melambung sampai 8000... macam x masuk akal laa encik.. boleh encik tlg semak??

aku : (dengan confident nie...) bole YB... YB bacakan no akaun bil pengadu tu.. sy check dlm sistem...

dia : 2810 00xxxxxx xx

aku : baik YB... sebenarnya meter di rumah pengadu ni rosak.. dan pihak kami dah pun buat tukaran meter yg baru... cumanya kami belum membuat pelarasan terhadap kesilapan bacaan jangka yang rosak... sbb tu pengadu masih dapat bil dengan tunggakkan 8000.. seelok2nya, sy hrp YB bole maklumkan kpd pengadu utk dtg ke TNB dan kami akan jelaskan perkara sebenar kat dia nnt...

dia : alhamdulillah.. terima kasih en aswad sbb bantu sy dlm hal nie... nnt sy maklumkan laa kat pengadu ni dan suruh dia dtg TNB.. assalamualaikum

aku : waalaikummussalam...

fuhh..lega.. & rupa2 nya, mmg diorang sengaja pass call tu kat aku.. nak tgk aku handle VIP cmmane.. hampeh tol.. macam nak meletop dada nie.. huhu.. btw, it still a nice experience for me.. thanks TNB...

Wednesday, December 22, 2010

semester akhir akhirnya bermula...

title cam sial kan.. haha
aku assume yg final sem start bila da dapat advisor... and semalam da dapat advisor.. tq to koordinator praktikal, encik rizuwan sbb bg sy advisor yg super duper best.. ade yg jeles kowt.. hehe....

so, bermula laa pencarian bahan utk research.. ekceli bhn da ade.. nak start tu yg xtau,.. so, last resort, terpaksa ke arau utk tgk contoh research HR... xkan nak ke melaka yg jauh tu kan.. nnt kena pg lg..so, g arau pon jd laa...

praktikal kali ni, dugaan dia bole thn gak.. dengan advisor dpt tau lewat, xde basic research.. fuhh, cammana nak buat nie... redah je laa kan...

so, kpd sume budak final year, good luck korang nye praktikal ngan research paper... all the best ok...


bye

Tuesday, December 21, 2010

~no name~


ku lagukan perasaan di hati...
lahir dari kenangan abadi...
suara hati ingin bermadah...
tentang kisah kasih kita...

wajah manis seperti mawar merah...
suara lembut lembai di jiwa...
hadirlah kembali...
sinari hidupku..
ku menanti saat yg sekian lama...

kamu..
ku merindu dirimu setiap waktu..

kamu...
memori kisah kita.. pulanglah semula..


alahai hati...

hati ni kadang2 sukar utk ditafsir....
kadang2 kita meredhai sesuatu yg mungkin bukan hak kita...
tp bila syaitan dtg berbisik, kita kembali menyoal, kenapa kita tak dapat peluang macam si dia dpt...

aku juga melalui perkara yang sama...
dalam masa aku redha dengan semua yg terjadi di sekeliling aku...
kadang2 datang lintasan di hati nie...
menyoal balik...
kenapa nasib aku kadang2 x sebaik org lain....

org selalu cakap, mungkin kita x dapat perkara A, sbb kita akan dpt perkara B...
& aku masih menunggu semua tu...

ok, bye

Monday, December 13, 2010

award dari wani classmate...


haha...
tq wani sbb anugerahkan award x seberapa nie.. agak terharu sbb ko sllu ingat kat aku.. kasi award, kasi tag... adiah xnak kasi ke.. haha... papepon, aku hargai award nie.. tggu nak dapat award pelakon lelaki plg hampeh... bila nak dpat ntah.. haha...



ni laa syoknye ade blog.. kawan2 bole bagi award... ko bole bg award.. nak tggu dapat award kat skolah?? asyik main 'bola kocek' je... sampai mati x dapat award.. haha....


maka, sy meng'pass'kan award ni kepada beliau2 di bawah....

1. cik gha
2. cik effa
3. cik ayie
4.cik wiwie
5.en raihan
6. en aslan
7. en syafiq
8. cik sara nadeea
9. cik eida hartini
10. cik tya
11. cik halimatun sa'adiah a.k.a ema
12. cik ara
13. cik donadiya
14. hanis zalikha.. (agak2 dia nak ke award nie.. huhu)


ok, bye!

Saturday, December 11, 2010

~ketabahannya sampai ke kemuncak~

assalamualaikum...

kali ni aku nak share tentang peristiwa yang terjadi terhadap seorang lelaki yg kurang sempurna yang boleh kita jadikan teladan.. kisah benar ni terjadi di sebuah kilang di utara tanah air.. semoga kita mengambil iktibar terhadap kisah ini...


saiful, pada zahirnya nampak sempurna seperti orang lain.. hakikatnya, dia mengalami masalah pada otak yang mengakibatkan dia lmbt utk memproses maklumat... ini menjadikan saiful seorang yg lurus bendul dan pendiam...

tapi, lelaki ini mempunyai kesungguhan utk berdikari... dia yg hanya tinggal berdua bersama ibunya, bertekad utk mencari kerja demi menjaga ibu yg sudah tua...

setelah puas berusaha, akhirnya dia diterima di sebuah kilang di utara semenanjung.. pada mulanya, semua berjalan dengan lancar.. namun, hari demi hari, situasi semakin berubah... dia dipaksa punchcard pkl 8 mlm tp bekerja sampai pkl 12 tgh malam..

saiful menjadi mangsa buli di kilang berkenaan.. pada mulanya, dia dibuli dengan kata2 kesat... kemudian, penyelia kilang berkenaan mula menunjal2 kepala saiful sambil menyumpah seranah.. tetapi saiful tetap sabar dan bertahan demi mengenangkan emaknya di rumah...

penderaan terhadap saiful semakin menjadi2... pernah suatu ketika, penyelia kilang tersebut menghentak lututnya di tulang pinggul saiful.. hentakkan tersebut bukan sekali tetapi hampir 6 kali.. akibat tindakan tersebut, saiful tidak boleh duduk kerana kesakitan yg teramat sangat di bahagian punggung... tetapi dia tetap kuatkan semangat demi mencari sesuap nasi...

penderaan terhadap saiful makin menjdi2 kerana dia tak pernah melawan mahupun menjerit.. sakit macammana skalipon, dia ttp diam dan bertahan... staff lain hanya mampu berdoa kerana mereka juga tak mampu nak berbuat apa2...

penderaan terhadap saiful sampai ke kemuncak... dia telah dipukul dengan batang besi oleh penyelia berkenaan dan 2 org rakan.. mereka memukulnya tanpa rasa belas kasihan.. kali ini, saiful tidak mampu bertahan.. dia menjerit memanggil nama "emakkk.... emakkkk... adik sakittt mak..." dia dipukul di rusuk, belakang dan juga punggung... hentakan dengan besi juga mengakibatkan dia patah di lengan kanan...

beberapa staff wanita menangis kerana mendengar rintihan saiful meminta tolong.... selepas dia dipukul dan penyelia berkenaan meninggalkan dia, saiful kembali bekerja... dia cuba bertahan tp akhirnya dia terkulai jatuh.. seorang staf yg sepanggil ibu di kilang berkenaan, menyapu minyak pada kesan lebam di badan saiful... dia mengetap gigi menahan sakit ketika minyak disapu...

akhirnya, dia membuat keputusan muktamat... mungkin rezekinya tiada di kilang tersebut.. pada hari dia dipukul, dia melangkah kluar dari kilang tanpa menoleh kebelakang lg.. cukoplah penderitaan yg dia hadapi... tp, di hatinya dia berdoa semoga mereka yang menganiaya dia akan menerima pembalasan tuhan..

.. dan Allah itu Maha Berkuasa...

sehari selepas saiful dipukul, penyelianya telah ditimpa musibah.. anak penyelia ini secara tiba2 diserang sawan ketika menaiki tangga... mengakibatkan dia jatuh dari tangga.. ketika terjatuh dari tangga, dia telah terlanggar tong gas di tepi tangga mengakibatkan kaki anak penyelia ini patah... sehingga sekarang dia masih di hospital..


p/s : jangan aniaya org.. kalau x, jawab laa kat akhirat nnt...

Tuesday, December 7, 2010

al kisah si aswad pergi berpraktikal...





assalamualaikum...

hari ni aku cuti weyh.. haha.. tapi xleh lawan labest.. lgsung cuti sampai ahad.. gler ahh... hurm, sedar x sedar da minggu ketiga dh aku praktikal... so far aku still kat kaunter pertanyaan.. asyik kena mrh je ngan customer.. tp yg ok pon ade.. :)

moh kite flashback ape yg terjadi selama 2 mggu lepas..


hari pertama praktikal...

lepas subuh xleh tido dah... risau ni tuhan je tau.. da macam2 doa aku baca... pkl 7.30, aku start motor pg TNB...

Ditakdirkan Allah, aku sampai je kat TNB, ada sorg staf tgur aku...

'assalamualaikum.. encik cari sape??'

'waalaikummussalam.. sy aswad dari UiTM Melaka.. sy nak jumpa dengan encik sahari.. nak lapor diri utk praktikal kat sni...

'ooo.. sy laa encik sahari.. jom ikot sy ke pejabat..'

Punchcard sy utk bulan 11


bukan main awal lg lapor diri utk first day.. huhu


Hati ni, tuhan je tau betapa leganya... en. sahari ni sangat baik.. soft spoken.. dia bg briefing skit... since aku sorg je praktikal kat situ, senang la dia nak guide aku..

tp hari pertama aku kurang best skit.. just punch card.. pastu balik sbb bos x dtg hari tu.. dia dtg esok...

hari kedua, aku jumpa org no 1 kat tnb kulim.. fuhh, macam kena interview.. aku plak punya laa bodo... da tau nak attach dengan TNB, x tergerak ati pon nak study pasal background TNB.. btol2 depend dengan knowledge yg aku ade...

mujur laa semuanye bole jawab.. bos no 1 ni nama dia encik hashim... dia pon ok.. lepas tu, aku diberikan jadual keje.. aku kena rotate kat semua department dlm tnb.. tolak meter reader dengan maintenance.. yg lain suma aku kena pg..

so skrg, da masuk minggu ke-3.. so far, aku happy.. semoga aku suksess praktikal kat sini.. insyaAllah...

kaunter tempat sy bekerja skrg...


meja kerja sy.. :)

Sunday, December 5, 2010

right here waiting for you - richard marx

Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn't stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I though would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can't get near you now

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' CrAzY

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I'm with you
I'll take the chance

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' cRaZy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you


i will be right here waiting for you, until it's really end...

Friday, December 3, 2010

rindu mereka..

aku da start rindu budak2 nie...
sape x kenal kelas kami??
kelas plg nakal dalam batch kami...
plg bising, plg suka ponteng...
tp kami laa yg plg baik dengan lecturer.. (syok sendiri.. hehe)

first2 dtg melaka & masuk kelas nie...
aku xleh nak idop..!
segamat ngan geng segamat...
lendu dengan semangat 'kelenduan' mereka...
jengka dok diam2 sbb ada 2 org je wakil...
merbok dgn machang??
lg laa diam.. masing2 antar sorg je wakil...

tp bila masa berlalu...
kami makin erat...
bole gelak sama2...
semangat kampus dulu2 da kurang skit... ( bukan hlg lgsg eh.. hehe)
& the best part is, kami bole hang out ramai2...
kalau dari 22 org tu, 15 yg join, consider 1 kelas laa join kan..


bergambar lepas pnt karaoke.. rmai camni, masuk 1 bilik karaoke... fuh, meriah.. huhu


berborak di tepi pantai.. waktu : 3.00 pg..


kami selepas kelas PD...


kenangan kelas IR...


otw pg bukak puasa... muka masing2 ceria.. macam x puasa je.. haha


memenuhi hajat sir "The-Race" utk simpan gmbr kami sekelas..


the fabulous team!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...