Monday, May 31, 2010

akhirnya mereka berjaya...

tahniah kepada kerajaan negeri pulau pinang...
kenapa??
mereka berjaya merobohkan gerai makan do re mi di tanjung bungah...
satu pencapaian yang sungguh membanggakan...

tahniah juga kepada rakyat pulau pinang.....
kerana keputusan anda memilih kerajaan baru ini sangat tepat...
mereka sangat mementingkan pembangunan di pulau pinang...
xnak tgk gerai2 kecik tepi jalan nie...
sakit mata kan...

tidak dilupakan kepada pas & pkr pulau pinang...
anda sangat supportive...
menyokong sepenuhnya plan pembangunan pulau pinang..
tanpa sebarang bantahan...
sangat kagum dengan kepatuhan dan kesetiaan anda yg tidak berbelah bagi kepada kerajaan negeri...

akhir kata, semoga rakyat melayu bumiputera di pulau pinang terus menikmati pembangunan yg pesat... kepada pkr dan pas, teruskan sokongan anda.. tanpa sokongan anda, kerajaan negeri xkan dapat mentadbir dengan sempurna dan lancar....

Sunday, May 30, 2010

tabiat pelik manusia...

assalamualaikum...

kali nie, moh kita cter pasal tabiat pelik manusia...
kadang2 nie kita pon pening, ape laa punya pelik tabiat manusia2 nie...
x caya?? moh kita tgk...

1. bila main games, contohnya main counter strike, bila control player tu, kita seolah2 menghayati player tu... klu kita bawak dia sembunyi, dengan kepala kita skali tunduk semacam... x pon main game need for speed, bila keta tu slide je, dengan kita skali slide ke tepi.. haha

2. bila tgk wayang, contohnye babak polis nak matikan bom jangka.... da tau tu movie, bom tu mesti bole mati punya... kita plak bukan main suspen lg... siap jerit2..

3. time tgk tv.. da tau remote tu xde bateri, dok ketuk2 gak remote tu kat tangan.. pe yg susahnye, beli je bateri baru...

4. mana yg orang larang, itu yg dia nak buat sangat2.. contoh, buang sampah di bawah papan tanda 'dilarang buang sampah di sini'... sengal kan..

5. lintas jalan sehala pon, still toleh lg sebelah.. pe kes?? fokus je arah yg kenderaan datang tu.. btol x??

p/s : ada byk lg nie.. nnt terlintas aku update lg... huhu

makin menjadi2..!!

assalamualaikum...

saban hari, kita 'dihidangkan' oleh akhbar2 tempatan tentang kes buang bayi...
ada yg diletakkan di masjid, di surau...
tp lebih menyedihkan, mendukacitakan, menyayat hati...
bila bayi2 yg tidak berdosa ini, dibunuh, ditanam, dibuang dlm tong sampah....
malah ada yg dijumpai digonggong anjing, biawak...

heyyyy!!!!!!!
apa dah jadi dengan remaja yg xtau malu nie hah???
oooo.....
waktu korang 'syok', korang tak pikir langsung pasal nie...
da jadi camni, mula laa pk nak buang, nak bunuh....
sumpah, aku mrh sgt2 dengan org camni...
bodoh macam nak mampos..!!!!

seolah2 da jd trend skrg nie kan....
zina + mengandung = bayi luar nikah... pastu bunuh...
aku xtau laa apa yg ada dalam kepala otak diorang...
ke diorang mmg xde otak....
klu ade pon x guna....
mmg diorang x reti pikir!!

ade org alim cakap....
malaysia sekarang makain panas...
sampai berbahang rumah dibuatnye...
& nie semua mungkin disebabkan amaran dari Allah....
betapa rakyat Malaysia nie... kena cepat2 laa insaf..
mana yg dah terlanjur sampai melahirkan anak luar nikah...
bertaubat laa.... mintak ampon kat Allah...
dan bertanggungjawab laa dengan apa yg korang da buat...

aku ni pon bukan baik sgt...
kadang2 menyetan gak...
tp jangan laa sampai rosakkan anak org....
yg pompuan nie, jangan senang2 bagi bf korang peluk, cium...
klu korang bg jgk, mmg korang BANGANG TAHAP NAK MAMPOSSSS!!!

tu je.. ok bye..

Wednesday, May 26, 2010

keredhaan ibu...

assalamualaikum...

dis time aku nak cter pasal betapa pentingnya keredhaan seorang ibu terhadap kejayaan anaknya di dunia & akhirat...

kita sebagai anak, salah 1 tanggungjawab kita ialah membahagiakan hati ibu kita.. mungkin ada yg mempersoalkan hati ayah kita x kena jaga ke?? sebenarnya dua2 kita kena jaga.. sbb tanpa diorang kita xkan melihat dunia nie...

tapi nabi Muhammad S.A.W pernah bersabda 'Seorang lakilaki datang kepada Rasulullah dan bertanya : siapakah yang paling baik mendapat perlakuan baik dariku? Baginda menjawab: ‘Ibumu’ lantas lelaki itu bertanya lg siapa? Baginda menjawab ‘Ibumu’, kemudian bertanya lagi, setelah itu siapa?Baginda menjawab: ‘Ibumu’ lelaki itu bertanya lg siapa?Baginda menjawab: ‘Ayahmu’. (HR. Bukhari Muslim).

jadi kita tau betapa tingginya martabat seorang ibu dalam kehidupan kita...

tp kadang2 aku sedih.. sedih sangat2...

ada di kalangan anak2 yg sanggup membuatkan si ibu ini menitiskan air mata...
bukan air mata kegembiraan... tp air mata kerana terkilan dengan sikap si anak...
bygkan.... si anak sanggup paksa si ibu menggadaikan tanah pusaka semata2 nak penuhi hasrat si isteri... lebih teruk, selepas dapat apa yg dihajati, langsung tak dipedulikan hidup si ibu tu...

pengalaman menziarahi rumah org tua, hati ini bagai diruntun.. bila dikalangan penghuni di situ mengusap tangan dan kepala kami, bagai melepas rindu yg amat sgt kepada anak2 mereka... & di saat kami melangkah menaiki bas utk balik ke uitm, menangis mereka ni... seolah2 xnak berpisah dengan kami...

wahai anak2...
sedarlah...
kebahagian, kejayaan kita di dunia ni, bergantung kepada keredhaan ibu kita...
kalau kita membuatkan si ibu menangis, menyesal atas sikap kita selama ni, dan sampai 1 tahap terkeluar dari mulut si ibu nie "kenapa laa aku ada anak macam dia nie.."..
ya Allah... kalau da si ibu mengeluarkan ayat tu, agak2 macammana laa hidup anak tu atas dunia nie... tu belum kira kat akhirat lg...

kawan2ku...
ibu kita sorg tu je...
walau macammana pon dia mrh kita... tu semua nak mendidik kita...
sayangi laa ibu kita, selagi hayat masih ada...
ibu kita x mengharapkan wang ringgit kita...
apa yg dia nak, kasih sayang & perhatian kita...
ibu, mama, mak, ummi, mummy...
mereka sebenarnya insan yg hebat....

award...

assalamualaikum....

da lama aku x dapat award... akhirnye ade gak yg sudi memberi award... huhu..
thanks tu cik khairiyah hanafi a.k.a ayie yg sudi memberi award nie...

saya mengambil kesempatan ni utk mengucapkan terima kasih kepada semua yg selama ini membantu dan memberi sokongan kepada sy sepanjang saya menceburi bidang ini.. x dilupakan kepada mak ayah, rakan2, dan semua kru produksi... terima kasih semua...

da menang award kan.. kena laa kasi ucapan skit.. haha (perasan laa hg aswad!!)



1. Pass this award to 10/20/30 all bloggers you've recently
- semua yg ada blog, yg terbaca blog aku... wajib amek award nie... klu x, xmo kawan.. haha
- wiwe, effa, ana, sara, saras, labest, rynn, wanie, jawaher, fadzilah, nora, syafiq, nadia, puan azfa, asyraf, gha, kak najlaa, ara, ....
- semua2 laa.. pnt nak senarai kat sini...

2.
Contact said blogs and let them know they've won the award
- japgi aku roger suma2.. make sure buat! huhu

3.
State 7 things about yourself
- seorang yg pendiam, sopan santun & berbudi bahasa.. (aku tau ade yg nak muntah kan.. haha)
- HR student kat UiTM Melaka
- anak mak & ayah
- alumni UiTM Kedah (bangga weyh..!)
- tringin nak naik LRT kat KL..
- x sabar nak keje.. pnt weyh blajar nie...
- blajar untuk menjadi lebih baik dari sebelum nie..

so, kepada yg dapat award, sila tuntut award anda di kaunter perkhidmatan pelanggan.. (ade ke.. haha)

p/s : ada sapa lg nak bg award.. huhu

Tuesday, May 25, 2010

tips ketika menghadiri temuduga...

assalamualaikum....

kali ni, aku nak share pasal tips2 nak menghadiri temuduga...
tips2 ni berdasarkan pengalaman aku menghadiri temuduga dan menjadi panel penemuduga...
plus apa yg aku belajar as a human resource student....
& tak ketinggalan dari buku2 dan blog2 yg aku penah baca sebelum nie..
aku harap tips2 ni juga membantu aku bila interview nnt..

1. study skit pasal organisasi tue

b4 pg interview, xkan nak pg kosong2 je.. at least study laa skit... pasal background, pasal position yg korang apply, sapa board of director... at least klu ditanya oleh panel penemuduga, xde laa terkial2 nak menjawab....

2. bangun awal pg...

da tau awak ade interview, jangan laa bangun lewat.. mentang2 syarikat tu sebelah rumah, nak bangun 5 minit b4 interview.. agak2 laa kan...
so bgun awal pg, solat subuh, doa pada Allah... mudah2an korang bole menjawab semua soalan dalam bilik interview nnt..

3. penampilan diri

lepas mandi, da solat suma, bole laa siapkan diri utk pegi interview.. bg yg lelaki, tidak bole tidak, kena pakai kemeja lengan bertali leher... make sure warna baju tu match ngan tali leher.. rambut mesti kemas, xmo panjang2... cukur suma jambang, kumis, janggut.... misai tu kasi kemas skit...

yg pompuan plak, digalakan pakai baju kurung... klu yg free hair, make sure rambut tu xde laa lepas gtu je.. simpul2 laa skit... klu xnak pakai baju kurung, pakai slack hitam dgn kemeja pon ok... asalkan sopan... haaa, perfume tu agak2 laa ye... jangan laa menyengat sgt.. sian kat panel2 tu.. muka kasi ade kaler skit.. xnak laa pucat je... ok???

4. sebelum ke tempat temuduga

make sure semua dokumen2 yg diperlukan da ada... jangan ada yg tertinggal plak... tgk penampilan.. make sure suma ok... tgk cermin, senyum pada diri sendiri.. cakap yg anda bole utk interview nie...

plg penting, dapatkan restu mak dan ayah.. klu berjauhan, call diorang.. mintak doa & restu.. sbb kejayaan kita atas dunia ni bergantung kepada restu mak dan ayah... & berdoalah kepada Allah agak dipermudahkan segala urusan ketika interview nnt..

5. perkara2 tambahan

- dapatkan maklumat tambahan... selalu baca surat khabar... jangan asyik baca hiburan je...
- buat mock interview dlm rumah.. maybe kawan2 @ family bole jd panel penemuduga... at least bole dapat gambaran tentang interview nnt...
- yakin pada diri anda... insyaAllah semuanya berjalan lancar...

so, slamat berjaya dlm temuduga nnt...

p/s : maklumat ni mungkin kurang mencukupi.. tp harap2 ianya dpt membantu... daaa

Sunday, May 23, 2010

pengakuan...

aku....
dengan rasa rendah diri...
dan penuh rasa bersalah...
ingin memohon maaf kepada semua yg aku kenal...

aku xmau kisah setaun yg lalu...
berulang lg...
cukup, aku da serik...
serik sgt2...
ditinggalkan kawan baik...
disebabkan kebodohan aku bertindak...
bercakap x pakai otak....

aku terlalu syg kawan2 aku...
sbb kerana kawan2 laa...
aku belajar erti setia, sahabat....
menggigil badan nie...
bila aku sedar aku da buat silap...
yg bakal membuatkan aku menyesal sampai bila2...

& aku bersumpah hari ni....
aku xkan salahkan org lain lg lepas nie....
atas apa yg aku alami....
biar aku salahkan diri aku sendiri...
asalkan kawan2 sentiasa ada disekeliling aku...
sbb tanpa diorang...
mungkin hidup aku sepi....

please... maafkan aku..

Saturday, May 22, 2010

berpijak di bumi yg nyata...

assalamualaikum...

pg td, selepas berjumpa dengan seorang kawan....
aku tersedar 1 perkara....
yg sepatutnya da lama aku kena sedar....

aswad, dlm dunia nie, x semua benda yg kita impikan, akan menjadi milik kita...
andai kata perkara yg kita impikan itu x menjadi milik kita....
mungkin Allah menggantikannya dengan sesuatu yg lebih baik...


so, mulai hari ni, aku cuba sedaya upaya...
melupakan kisah2 silam...
yg buatkan aku mengeluh...
sbb impian yg x kesampaian...

terima kasih kenangan....
sbb jdkan ia sesuatu yg indah dlm diri aku.. (indah sgt ke.. haha)

Friday, May 14, 2010

kenangan indah dari taman negeri endau rompin...

(p/s: entry ni agak panjang... xnak baca, sila gerakkan cursor anda ke penjuru kanan skrin...)

assalamualaikum...

selepas 2 mggu x update blog, akhirnya aku meng'update' blog nie..
& kali ni aku nak share ttg kenangan yg sgt manis...
yang aku & kawan2 dapat dari taman negeri endau rompin...

kami ke taman negeri endau rompin utk kursus btn mahasiswa (asas)...
mula2 nak pg, sumpah lgsg xde mood nak pg..
nak plak aku ni replacement.. lg laa kan...

perjalanan mengambil masa 4 jam jgk laa....
maybe lebih kot...
tp macam en ramli cakap, perjalanan ke taman negeri ni penuh tanda tanya....
bygkan, bila dah nampak pintu gerbang, semua org da lega sbb dah sampai...
rupanya jauh lg... haha...
pastu jumpa post guard... msg2 da mula siap2 nak turun....
rupa2nya x sampai lg!! haha...

bila sampai, semua berkumpul di dewan...
kami diberi taklimat oleh cik nadiah....
& kejutan pon bermula...

'selepas ini, anda bole ke tmpt mkn utk minum ptg. selepas itu, berkumpul di court bola tampar utk dapatkan khemah masing2...'

what??? khemah????? damn!!
waktu tu semua da soseh2... muka msg2 berkerut2....
blur, putus harapan, x percaya yg kami kena tdo khemah..
tp nak xnak, kena laa hadapi utk 4 hari nie...
aku siap kira lg, program ni akan habis lg 6o jam! lama lg seyh...

mlm tu start ceramah 1...
pehh, menguji kekuatan mental & fizikal.... haha
sori tuan penceramah, kami da bg yg terbaik dh utk ceramah tu...
kalau terlelap skit2 tu, kira halal laa ye.... huhu

hari kedua, kami menerima kejutan lg..
air xde!!!
last2 aku berus gigi je...
tu pon guna air masak yg ada kat kantin...
nak tau bila ada air?? time nak solat subuh...
elok je nak amik wuduk, air pon ade....
fuhh, sabar.... sabar...

lepas selesai solat subuh, kami ada kuliah subuh..
macam biasa laa, semua 'kusyuk'.... haha
lepas sarapan, kami ada perbarisan & kawad...
citer bab kawad nie, aku sgt terkejut..
bygkan, kami cuma amek 5 minit je nak dptkan balik tempo kawad...
pastu semua org bole kawad dengan sama...
terabur skit2 tu, biasa laa kan..
tp keseragaman tu ttp ada...
thanks kesatria negara...

lepas sarapan, kami dipecahkan kpd 7 kumpulan...
setiap kumpulan dibimbing seorang fasi...
kami buat macam2 aktiviti dlm kumpulan...
yg mana setiap aktiviti tu membawa msj yg sangat jelas...

plg mencabar, kami diberi masalah demi masalah utk diselesaikan...
& masalah2 ni, klu kuar final exam, mmg mati laa nak menjawab...
sangat tricky dan memikirkan keupayaan berfikir yg luar biasa... (ayat gmpak skit.. haha)
sbb tu kami kena berbincang...

hari yg ketiga...
kami dipecahkan kpd 2 kumpulan...
kumpulan lelaki berkayak melawan arus...
kumpulan perempuan pulak meredah hutan sambil bawak barang utk di masak bila sampai lokasi yg ditetapkan...
sangat best, sangat adventure....
sampai kat check point, kami kena memasak...
waktu ni, msing2 mainkan peranan...
ada yg carik kayu api, ada yg potong bawang, siapkan brg utk memasak...
ada yg buatkan unggun api...
waktu ni, semangat berkumpulan sgt kuat...

lepas makan, kumpulan lelaki balik ke tapak perkhemahan melalui jalan hutan...
kumpulan perempuan plak berkayak ikut arus...
dari cter budak2 pompuan nie, kayak diorang berpusing2... haha..
ingatkan ikut arus ni senang.... ada gak cabarannya...

ptg tu kami meneruskan ldk terakhir...
berkisar ttg kenegaraan..
dan perkara yg kita perlu tau sebagai rakyat malaysia...

mlm tu, selepas solat, kami menonton video mengenai kemerdekaan...
garapan video itu sgt kemas...
dan menonton video ini membuatkan hati semua peserta tersentuh...
mengenangkan pengorbanan pemimpin terdahulu...
sanggup berkorban apa sahaja demi memastikan kemerdekaan tercapai...
selepas selesai menonton video itu, kelihatan ada yg mengesat air mata...

2 org sahabat sy berkongsi apa yg mereka rasa...
& dlm berkongsi itu, air mata terus mengalir....
mungkin x dilafazkan, tp dlm hati kami, bertekad utk memelihara kemerdekaan negara ini sampai bila2...

lepas menonton video, kami kembali ber LDK...
tp kali ni dlm group yg besar....
& aktiviti yg akan kekal dlm ingatan, bila kami menyanyikan lagu bersama2....

masihkah kau ingat pada waktu itu...
sekuntum bunga mawar kuselit dirambutmu...
lalu ku genggam ia menjadi debu...
masihkah kau ingat...
masihkah kau ingat...

masihkah kau ingat kita berlari2...
di endau rompin kursus jati diri....
lalu hujan turun kita basah bersama....
masihkah kau ingat...
masihkah kau ingat...


akhirnya yg dinanti tiba jua.. hari terakhir kursus...
tp tiba2 perasaan tu berubah...
rasa sayu.... rindu pada udara segar di taman negeri...
lepas subuh, kami bersarapan, kemas brg2 dan turunkan khemah...
lepas semua da selesai, kami ke dewan utk sesi terakhir...

setiap permulaan pasti ada penamat...
setian pertemuan pasti ada perpisahan...
cik nadiah sangat tacing pada hari terakhir... try utk tidak menangis walaupon air mata da bergenang...
maybe cik nadiah sgt syg kat kami... huhu

selepas selesai mendengar komen dari semua yg terlibat, kami bersalam dengan jurulatih2...
thanks pak rani, pak ramli, pak nasir, cik adiah, & cik anum yg menjaga kami sepanjang kursus ni...
thanks juga utk pak usop yg memasak makanan yg sedap2 utk kami...
juga kpd fasi2 yg membimbing kami sepanjang LDK...
ilmu yg anda berikan, akan kami manfaatkan sepenuhnya, insyaAllah...

kenangan kursus BTN di taman negeri endau rompin akan kekal dlm ingatan...
kepada semua kawan2, kalau berjumpa di KBM nnt, tegur2 laa ye...

menjamu selera kali terakhir sebelum balik ke melaka..


antara peserta yg terlibat dlm kursus kali nie...


srikandi UiTM Melaka..


cik nadiah memberi kata2 terakhir..


kenangan indah di taman negeri endau rompin..

Saturday, May 1, 2010

mak... along rindu mak....


video

Sejenak hatiku mula tersungkur,
Bila terkenang ibuku nun jauh,
Aku di rantauan penuh kerinduan,
Bersama harapan pulang ke pangkuan.

Biarpun anakmu jauh di mata.
Namun di hati tak pernah ku lupa,
Wajah manis ibu, tutur kata,
Menjadi penyubur semangat jiwaku.

Walau selaut kucurah baktiku,
Walau segunung kutabur jasaku,
Namun takkan dapat kubalas,
Pengorbananmu waktu kecilku.

Untukmu ibu salam sayangku,
Doa dan restu kupohon darimu,
Agar dimudahkan laluan hidupku,
Menempuh dugaan di medan ilmu.

Alangkah rindunya belai kasihmu,
Alangkah indahnya mutiara katamu,
Ingin rasanya bertemu kembali,
Kenangan dahulu yang harum mewangi.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...