Sunday, January 31, 2010

Kejutan Demi Kejutan...

pehh, title nak gempak ja... gempak ka aswad??
kali ni 5-0!... kompom!
aku xtau nak cakap cammana perasaan nie...
gembira pon ada... sedih pon ada...
yg pasti, aku cemburu dengan dia...

mungkin ini takdir tuhan... aku redha...
tp dalam masa yang sama, aku tetap manusia biasa...
perasaan cemburu tetap ada dalam diri aku...

aku masih macam biasa...
tapi dia...
semakin hebat...
aku langsung x bole nak tandingi dia...
cakap laa dari aspek ape skalipon...
mmg aku kalah...

aku cuba pujuk ati aku...
xpe laa... biar dia dengan kejayaan dia...
mungkin aku juga berjaya..
cuma kejayaan tu, aku sorg je yg tau...

walau apepon, hidup perlu diteruskan..

Monday, January 25, 2010

1 malaysia!

skrg semua org sebut pasal 1 malaysia...
aku pon nak cakap pasal 1 malaysia jgk.. huhu
maybe aku pon x bape clear tentang misi & visi 1 malaysia...
tp aku nak share ngan sumer org...
pasal kejadian siang td..
yg membuatkan aku terasa suasana 1 malaysia tu...

pas kelas td, aku balik umah cam biasa laa...
so, waktu dari melaka sentral nak ke umah, lalu kat depan kedai gunting rambut...
since rambut aku pon da panjang, aku pon singgah laa kejap..
tp dia tutup laa plak.. pg makan kot...
elok nak blah je, tuan kedai pon sampai...
tukang gunting ni org India...
so, masuk je kedai, dia trus bukak radio...
nak tau ape yg aku dengar...
sinar FM!

ok, maybe tu marketing strategy dia...
aku pon lega gak...
xde laa dengar lagu tamil cam kedai2 gunting rambut india yg slalu aku pegi..
so, bila sampai turn aku gunting rambut...
kebetulan kat radio tgh main lagu 'cinta pantai merdeka'...

tgh aku layan syok je dia gunting rambut aku..
skali aku dengar dia tarik chorus lagu tu...
ikot rentak radio...
kuukir namamu..
di awang gunung jerai...
bersaksikan laut daun nyiur melambai....

terkejut aku....
dah tu, bahasa melayu dia agak fasih laa...
suara pon x sumbang...
dalam diam, aku bangga laa jgk..
org bangsa asing bole nyanyi lgu kita..
lagu lama plak tu...
kot laa lagu yg latest2 ni, ok laa jgk...
tp apepon, aku bersyukur....
malaysia ni aman makmur....
kalau x, xkan laa ade org bangsa lain sudi nyanyi lgu kita..
btol x??

mengimbau kenangan 3 taun lepas...

fuh!!
bukan main jauh lg aku flashback...
3 taun lepas...
ade pe eh ngan 3 taun lepas....
slow2 ok... haha

ekceli, hari jumaat lepas aku jd wakil calon utk salah sorg calon yang bertanding utk mpp uitm melaka... suma berjalan dengan lancar..
bila diumumkan calon2 yang layak bertanding, agak terkejut aku...
utk kerusi fpp uitm kbm, 17 layak bertanding.. dan 17 tu akan rebut 1 kerusi je....
pehh, mmg sengit laaa...

tingat waktu aku bertanding kat kedah dulu... taun 2007.. ingat lg, waktu bulan puasa... huhu..
kami bertanding 11 penjuru untuk rebut 2 kerusi...
& lebih manis, aku bertanding dengan romate sendiri...
& bila diumumkan keputusan, aku akur dengan kekalahan...
no 4 dari 11 calon..
ok laa kan... kalah plak dengan YDP & bendahari kot....
apepon bertanding dalam pilihanraya kampus 1 pengalaman yang amat manis...
belajar cammana nak kempen, dapat rasa debaran bila org tgh kira undi kita kat dalam dewan kiraan undi...

so, kepada yg bertanding taun nie, good luck ok.. x kira laa kat kampus uitm mana skalipon dalam malaysia nie, kita still bawak logo yang sama...
bertanding secara sihat ok.. andai ditakdirkan menang, itu adalah amanah kawan2 kepada anda...

p/s : kepada calon yg dapat duit utk berkempen, kena laa pk skrg nak blanje sape... huhu

Thursday, January 21, 2010

kisah cuti sem lalu

huhu..
dis time aku nak share pasal cuti aku ritu...

cuti lepas aku keje...
kalau dulu2 aku slalu keje kat pasar malam..
tlg jiran sebelah rumah...
dis time, aku tukar bidang plak...

aku keje kat pasar basah plak... huhu
major?? (korang ingat blajar je ade major?? pasar basah pon ade tau.. )
sayur-sayuran...

first day keje, sumpah aku malu gler...
ekceli, aku ni x makan sayur...
so, mmg x pnh amek tau pon nama2 sayur nie...
skali first day aku kena ikat kangkung 5kg...
melilau carik kangkung...

skali aku tanya pakcik pian, kira org senior laa yg keje skali ngan aku...
"pakcik, sayur kangkung mana satu eh??'

bukan main gelak lg pakcik tu.. aku plak tercengang.. pe kes dia gelak kat aku..
skali dia sound aku ngan slanga melakanye...
"eh lahanat, yg depan ko tu bukan kangkung ke sial??"

haha.. malu giler aku..

day after day, aku da makin terer...
cakap laa sayur pe... sumer aku da hafal..
kangkung, sawi, bayam, kailan, sawi jepun, sawi putih, salad...
banyak laa sayur2 yg kekal dalam ingatan aku.. huhu..

last day aku keje, cam sayu je..
ye laa, hari2 g keje, da macam best plak...
kenal ramai org...
timah janda, makcik highway, pak ali pasar malam, panama, en joe ALAM...
ish, x lrt laa nak senarai suma2 nie...

kesimpulannya, aku suka sgt keje kat situ...
suma org frenly sgt...
even org melaka ni bahasa dia...
kasar nak mampos, tp ati diorang baik sgt...

p/s: to pcik man, tq sbb sudi amek aku keje ngan dia..
aku doakan semoga bisnes dia lebih maju...

ni kedai baru nak bukak


haha.. masa utk keje bermula

si boy tengah tension kena marah ngan tauke (bapak dia laa tu.. hehe)


ni namanye sawi putih...

oke!!.. jom kemas kedai

Tuesday, January 19, 2010

berulang kembali

aku x pasti perasaan aku..
sama ada aku suka atau tidak...
yang pasti...
perkara tersebut berulang kembali...

aswad.... aswad....

cepat laa sedar dari khayalan...
cukop2 laa melayan perasaan tu...

Sunday, January 17, 2010

KUSUT!!

macam2 hal laa 2 3 hari nie...
org tu gaduh, org nie x puas ati..
ape kes..

yg sorg ni pon 1 hal, kot ye pon mrh, jgn laa tunjuk sgt..
x best laa gado2......
kita dok jumpa slalu.. p mai p mai pon, jumpa gak..
so, bawak2 laa berbincang ok...

yg lg sorg nie, belajar laa terima kenyataan...
bila buat silap, mengaku laa silap tu...
ni x, cakap kalau bole nak cecah sampai ke awan...
tp kena ingat, bila tggi sgt, kita jd gayat...
so, bila jatuh, sakit tau...

kesimpulannya, jgn laa kita gado2..
aku ni mulut ja marah2... tp malas nak zahirkan marah tu..
buat sakit hati ja...
banyak2 kan istighfar..
hidup kena hepi ok!!

Friday, January 15, 2010

~BerjimBa~

tau x berjimba tu pe?? yg xtau, meh nak bgtau...
berjimba tu sama laa dengan bersuka ria, joli2 skit.. haha...

ape kena mengena antara aku dengan berjimba nie.. ??
sbb aku berjimba semalam.. haha

alkisahnya, plan asal just nak tgk wayang je.. tetiba 4.30 nak gerak tu, ada hal skit kat KBM.. hal2 yg x dapat dielakkan lg.. hal yg mengakibatkan aku dan 2 3 org kawan jd bengang tahap dewa!.. hal yg disebabkan tindakan org yg claim diri dia bijaksana tp hakikatnya bodoh & bangang tahap nak mampos!!

so, masing2 da tension, kami terus ke dataran pahlawan kol 6ptg.. nak tgk adnan sempit..
yg join sesi berjimba kali ni ialah aku, labest, astro, pekan, sara, zerks, nisa, rynn, dan saras..
disebabkan tiket kol 8.30, kami lepak minum2 kat mana ntah.. lupa plak.. hehe
pastu pg tgk wayang.. pehh, citer dia mmg terbaek!! betol2 klakar.. muka si adnan tu sardin je.. tp dialog2 dia yg buatkan org gelak.. habis hilang tension kitorang...

lepas tgk wayang, budak2 nie nak main basketball yg kat tempat game kat sebelah GSC tu.. mulanya main suka2.. skali budak2 ni buat ala2 match plak.. carik score sape plg tggi.. pehh, gamat giler tempat tu.. macam kami je yg ade.. haha.. nak plak geng2 si sara ni cam tingtong skit.. huhu.. tu yg gamat jdnye..

kol 11.00, gerak ke air pancut berirama kat kg jawa.. tp nasib kami kurang baik.. diorang da tutup.. so, air da x pancut dh.. tetiba ada salah sorg dari kami ni, cadangkan pg karaoke.. huhu.. pe lg, lincah trus laa.. sampai2, trus amek bilik medium.. best gak tempat dia.. pekan mula nyanyi ngan lagu ape ntah.. pastu yg lain sambung.. labest pon bukan main enjoy lg.. semangat tol dia nyanyi.. msg2 menunjukkan bakat yg terendam.. tp mmg havoc giler.. plg style bila pekan duet ngan rynn.. huhu.. sweet je.. wakakakaka

den kami nyanyikan 2 lgu yg agak sesuai dengan situasi kami malam tu.. lgu kau ilhamku & bernafas dalam lumpur.. suma nyanyi sama2.. best je rasa time tu..

so, secara kesimpulannya, kami enjoy malam semalam.. tp skali skala bole laa camni.. slalu2 sgt, mampos aku.. huhu


pekan sedang kegelian di urut mesin pengurut.. haha.. hilang macho sial!!


menjamu selera..

penangan adnan sempit.. kan dh x betol budak2 nie.. huhu

duo of the year... yeah!

Friday, January 1, 2010

Adat Berbicara

kali nie, aku nak share skit ape yg aku dengar dari seorang kiai dari indonesia.. maybe ada yg penah dengar..

bila kita berbicara, penah x kita pikir, tutur kata kita tu bole mendatangkan dosa secara tidak sengaja.. mungkin kita x berniat nak melakukan dosa tu.. so, aku nak share skit tips semasa kita berbicara dengan sapa2 sekalipon...

1) benar
-pastikan apa yg kita cakap tu perkara yg benar.. kalau rasa apa yg kita cakap tu hanya sekadar rekaan kita, elakkan dari bercakap tentang perkara tersebut..

2) manfaat
-apa yg kita cakap tu, pastikan ianya memberi manfaat kepada org yg mendengar.. ada juga perkara yg benar tp bole mengaibkan individu tertentu.. maka, hendaklah kita pelihara bicara kita dari perkara sedemikian.. begitu juga rahsia yg di amanahkan kepada kita.. perkara tu jga benar, tp kita harus pelihara rahsia tu..

3) tak sakitkan hati
- perkara ni yg selalu kita terlepas pandang.. kita selalu cakap tanpa pikirkan perasaan org lain.. akibatnya, ada yg terasa hati dengan tutur kata kita.. andai kita terlepas bicara, lekas2 lah minta maaf dari org tersebut.. jika menegur skalipon, pasti ada bahasa yg lebih lembut, agar teguran itu dapat diterima

4) tenang
- tenang bila berbicara.. x perlu tergopoh gapah.. bila kita tenang, tutur kita tersusun dan kata2 yg kita lafazkan juga enak utk didengar..

5) sopan
- bicara kita juga perlu sopan.. gunakan kata2 yg lembut.. marah skalipon, elakkan dari kata2 yg kesat.. kalau terkeluar jgk yg kesat tu, cuba kurangkan...

6) fasih


7) lembut


8) secukopnya
- cakap hanya yg fakta.. jangan dok tambah2 cerita bg sedap.. kot nak tambah jgk, tambah skit2 ja.. control skit ok..

p/s: pesanan ni jgk utk diri aku sendiri..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...