Tuesday, December 28, 2010

warna-warni kerja di TNB..

assalamualaikum...

hurm, sedar x sedar da lebih dari sebulan aku praktikal di TNB Kulim...
dari Customer service, new application, change of tenancy, closing account, fraud use, back billing...
fuhh, da byk rupanya keje aku buat kat TNB nie... huhu

dan, hari makin hari, keje makin best... staff2 sume sporting.. ade aje gelagat diorang waktu bekerja.. saje nak kurangkan stress.. tu x kira lg dengan ragam customer... mintak kurang bayaran bil, complain kenapa bil tggi.. (kalau da rumah sume bilik ekon, heater lg tiap2 bilik mandi.. xkan nk byr RM50 sebulan je bang... adoiii)... macam2 hal diorang nie.. tp seronok... hehe

sebenarnye, sesama staff ni pon kuat bergosip... hoho.. mmg kena laa ngan aku yg kaki gosip nie.. ngumpat executive diorang laa, ajuk cakap bos.. pastu, bila A x dtg, B&C umpat si A.. bila C x cuti, A&B plak kutok2 C.. haha.. lantak korang laa...

Bos no.1 kat TNB kulim nie penah cakap, 'bila u da lama kat sini, u akan kenal mana staff yg hardcore, yang ala kadar je buat keje, yg cuti suka hati diorang... so, as a HR practitioner, u have to think on how to tackle this kind of staff.. ape attitude yang supervisor perlu ada utk tegur anak buah diorang nie..'

fuhh, bila pk kan balik, kalau aku jd bos pon aku mati akal ngan diorang nie.. so, tu salah 1 dari assignment dari bos.. bg cadangan kat dia cammana nak atasi masalah attitude pekerja nie..

bila da seronok keje nie, hari2 yg berlalu tu rasa laju je... sedar x sedar, aku tukar 5 immediate supervisor dari department lain.. ada lg 10 utk dilalui... so, wish me luck ok...



p/s : aduhh, proposal x siap lg nie.. fuhh

Saturday, December 25, 2010

siapa kita untuk menghukum sesorang...

assalamualaikum...

entry kali ni a bit serious... i dun noe y... suddenly this thing cross my mind and i start asking my self... and probably u guys can start asking urself..

kadang-kala, kita terlalu cepat menghukum sesorang dlm konteks kita sendiri.. kita menuduh orang tu salah, org ni tak betul, org tu penipu... dan akhirnya kita jatuhkan hukuman sendiri... kita pulaukan dia, kita jaja nama dia bg buruk.. tp pnh x kita bertanya...:

kita ni baik sgt ke nak hukum org..
kita ni tak pernah buat salah ke...
siapa kita nak hukum2 orang...

sebenarnya, semua manusia melakukan kesalahan dalam hidup... dan dari kesalahan itulah, kita berubah menjadi lebih baik.. kesilapan & kesalahan membuatkan manusia lebih matang dalam menempuh kehidupan seharian...

so, terimalah mereka yang pernah melakukan kesilapan... beri mereka ruang untuk perbaiki kesilapan.. jangan kita terus menghukum kawan2 @ insan di sekeliling kita yang pernah melakukan kesilapan.. ingat, x mustahil kita juga akan buat perkara yang sama... mungkin tanpa kita sedari...

TAPI, bg yang pernah berbuat kesalahan, kena ingat yang sabar manusia ni ada batasnya.. kalau sekali ko buat salah, insyaAllah orang bole maafkan ko, bg ko peluang utk berubah.. kali kedua, maybe ada lg ruang utk ko berubah & bertaubat.. tp kalau berkali2 ko ulang salah yang sama, ko cuba nak uji kesabaran orang di sekeliling ko, jangan marahkan orang lain kalau2 ko 'dihukum' sampai ko terbaring menyembah bumi..

kesimpulannya, tiada manusia yg sempurna akhlaknya melainkan Rasulullah s.a.w... manusia melakukan kesilapan dalam proses pembelajaran.. tp yang x blajar dari kesilapan tu, pegi laa duduk kat pulau yg ko sorang2 je kat pulau tu.. x ganggu sape2 dh..

ok, bye..

Friday, December 24, 2010

kisah dengan YB...

assalamualaikum...

dis time, aku nak share pasal pengalaman aku siang td.. for some people yg penah jumpa VVIP nie, YB kawasan tu xde hal laa kan... celah gg diorang je.. tp, bg aku yg ordinary person and student, pengalaman tu sangat menarik...

kisah bermula di pejabat dan telefon pon berbunyi...

kring!! kring!!

perbualan pon bermula...

aku : hello.. TNB.. bole sy bantu??

dia : assalamualaikum encik... sy Hj. Md Zuki.. YB Kuala Ketil... bole sy tau sape bercakap di sana??

(da mula neves nie.. x pnh YB call aku.. aku call YB penah laa.. huhu)

aku : waalaikummussalam... sy aswad... bole sy bantu YB?

dia : macam nie en aswad... ada penduduk kat kawasan sy ni mengadu bil dia tiba2 melambung sampai 8000... macam x masuk akal laa encik.. boleh encik tlg semak??

aku : (dengan confident nie...) bole YB... YB bacakan no akaun bil pengadu tu.. sy check dlm sistem...

dia : 2810 00xxxxxx xx

aku : baik YB... sebenarnya meter di rumah pengadu ni rosak.. dan pihak kami dah pun buat tukaran meter yg baru... cumanya kami belum membuat pelarasan terhadap kesilapan bacaan jangka yang rosak... sbb tu pengadu masih dapat bil dengan tunggakkan 8000.. seelok2nya, sy hrp YB bole maklumkan kpd pengadu utk dtg ke TNB dan kami akan jelaskan perkara sebenar kat dia nnt...

dia : alhamdulillah.. terima kasih en aswad sbb bantu sy dlm hal nie... nnt sy maklumkan laa kat pengadu ni dan suruh dia dtg TNB.. assalamualaikum

aku : waalaikummussalam...

fuhh..lega.. & rupa2 nya, mmg diorang sengaja pass call tu kat aku.. nak tgk aku handle VIP cmmane.. hampeh tol.. macam nak meletop dada nie.. huhu.. btw, it still a nice experience for me.. thanks TNB...

Wednesday, December 22, 2010

semester akhir akhirnya bermula...

title cam sial kan.. haha
aku assume yg final sem start bila da dapat advisor... and semalam da dapat advisor.. tq to koordinator praktikal, encik rizuwan sbb bg sy advisor yg super duper best.. ade yg jeles kowt.. hehe....

so, bermula laa pencarian bahan utk research.. ekceli bhn da ade.. nak start tu yg xtau,.. so, last resort, terpaksa ke arau utk tgk contoh research HR... xkan nak ke melaka yg jauh tu kan.. nnt kena pg lg..so, g arau pon jd laa...

praktikal kali ni, dugaan dia bole thn gak.. dengan advisor dpt tau lewat, xde basic research.. fuhh, cammana nak buat nie... redah je laa kan...

so, kpd sume budak final year, good luck korang nye praktikal ngan research paper... all the best ok...


bye

Tuesday, December 21, 2010

~no name~


ku lagukan perasaan di hati...
lahir dari kenangan abadi...
suara hati ingin bermadah...
tentang kisah kasih kita...

wajah manis seperti mawar merah...
suara lembut lembai di jiwa...
hadirlah kembali...
sinari hidupku..
ku menanti saat yg sekian lama...

kamu..
ku merindu dirimu setiap waktu..

kamu...
memori kisah kita.. pulanglah semula..


alahai hati...

hati ni kadang2 sukar utk ditafsir....
kadang2 kita meredhai sesuatu yg mungkin bukan hak kita...
tp bila syaitan dtg berbisik, kita kembali menyoal, kenapa kita tak dapat peluang macam si dia dpt...

aku juga melalui perkara yang sama...
dalam masa aku redha dengan semua yg terjadi di sekeliling aku...
kadang2 datang lintasan di hati nie...
menyoal balik...
kenapa nasib aku kadang2 x sebaik org lain....

org selalu cakap, mungkin kita x dapat perkara A, sbb kita akan dpt perkara B...
& aku masih menunggu semua tu...

ok, bye

Monday, December 13, 2010

award dari wani classmate...


haha...
tq wani sbb anugerahkan award x seberapa nie.. agak terharu sbb ko sllu ingat kat aku.. kasi award, kasi tag... adiah xnak kasi ke.. haha... papepon, aku hargai award nie.. tggu nak dapat award pelakon lelaki plg hampeh... bila nak dpat ntah.. haha...



ni laa syoknye ade blog.. kawan2 bole bagi award... ko bole bg award.. nak tggu dapat award kat skolah?? asyik main 'bola kocek' je... sampai mati x dapat award.. haha....


maka, sy meng'pass'kan award ni kepada beliau2 di bawah....

1. cik gha
2. cik effa
3. cik ayie
4.cik wiwie
5.en raihan
6. en aslan
7. en syafiq
8. cik sara nadeea
9. cik eida hartini
10. cik tya
11. cik halimatun sa'adiah a.k.a ema
12. cik ara
13. cik donadiya
14. hanis zalikha.. (agak2 dia nak ke award nie.. huhu)


ok, bye!

Saturday, December 11, 2010

~ketabahannya sampai ke kemuncak~

assalamualaikum...

kali ni aku nak share tentang peristiwa yang terjadi terhadap seorang lelaki yg kurang sempurna yang boleh kita jadikan teladan.. kisah benar ni terjadi di sebuah kilang di utara tanah air.. semoga kita mengambil iktibar terhadap kisah ini...


saiful, pada zahirnya nampak sempurna seperti orang lain.. hakikatnya, dia mengalami masalah pada otak yang mengakibatkan dia lmbt utk memproses maklumat... ini menjadikan saiful seorang yg lurus bendul dan pendiam...

tapi, lelaki ini mempunyai kesungguhan utk berdikari... dia yg hanya tinggal berdua bersama ibunya, bertekad utk mencari kerja demi menjaga ibu yg sudah tua...

setelah puas berusaha, akhirnya dia diterima di sebuah kilang di utara semenanjung.. pada mulanya, semua berjalan dengan lancar.. namun, hari demi hari, situasi semakin berubah... dia dipaksa punchcard pkl 8 mlm tp bekerja sampai pkl 12 tgh malam..

saiful menjadi mangsa buli di kilang berkenaan.. pada mulanya, dia dibuli dengan kata2 kesat... kemudian, penyelia kilang berkenaan mula menunjal2 kepala saiful sambil menyumpah seranah.. tetapi saiful tetap sabar dan bertahan demi mengenangkan emaknya di rumah...

penderaan terhadap saiful semakin menjadi2... pernah suatu ketika, penyelia kilang tersebut menghentak lututnya di tulang pinggul saiful.. hentakkan tersebut bukan sekali tetapi hampir 6 kali.. akibat tindakan tersebut, saiful tidak boleh duduk kerana kesakitan yg teramat sangat di bahagian punggung... tetapi dia tetap kuatkan semangat demi mencari sesuap nasi...

penderaan terhadap saiful makin menjdi2 kerana dia tak pernah melawan mahupun menjerit.. sakit macammana skalipon, dia ttp diam dan bertahan... staff lain hanya mampu berdoa kerana mereka juga tak mampu nak berbuat apa2...

penderaan terhadap saiful sampai ke kemuncak... dia telah dipukul dengan batang besi oleh penyelia berkenaan dan 2 org rakan.. mereka memukulnya tanpa rasa belas kasihan.. kali ini, saiful tidak mampu bertahan.. dia menjerit memanggil nama "emakkk.... emakkkk... adik sakittt mak..." dia dipukul di rusuk, belakang dan juga punggung... hentakan dengan besi juga mengakibatkan dia patah di lengan kanan...

beberapa staff wanita menangis kerana mendengar rintihan saiful meminta tolong.... selepas dia dipukul dan penyelia berkenaan meninggalkan dia, saiful kembali bekerja... dia cuba bertahan tp akhirnya dia terkulai jatuh.. seorang staf yg sepanggil ibu di kilang berkenaan, menyapu minyak pada kesan lebam di badan saiful... dia mengetap gigi menahan sakit ketika minyak disapu...

akhirnya, dia membuat keputusan muktamat... mungkin rezekinya tiada di kilang tersebut.. pada hari dia dipukul, dia melangkah kluar dari kilang tanpa menoleh kebelakang lg.. cukoplah penderitaan yg dia hadapi... tp, di hatinya dia berdoa semoga mereka yang menganiaya dia akan menerima pembalasan tuhan..

.. dan Allah itu Maha Berkuasa...

sehari selepas saiful dipukul, penyelianya telah ditimpa musibah.. anak penyelia ini secara tiba2 diserang sawan ketika menaiki tangga... mengakibatkan dia jatuh dari tangga.. ketika terjatuh dari tangga, dia telah terlanggar tong gas di tepi tangga mengakibatkan kaki anak penyelia ini patah... sehingga sekarang dia masih di hospital..


p/s : jangan aniaya org.. kalau x, jawab laa kat akhirat nnt...

Tuesday, December 7, 2010

al kisah si aswad pergi berpraktikal...





assalamualaikum...

hari ni aku cuti weyh.. haha.. tapi xleh lawan labest.. lgsung cuti sampai ahad.. gler ahh... hurm, sedar x sedar da minggu ketiga dh aku praktikal... so far aku still kat kaunter pertanyaan.. asyik kena mrh je ngan customer.. tp yg ok pon ade.. :)

moh kite flashback ape yg terjadi selama 2 mggu lepas..


hari pertama praktikal...

lepas subuh xleh tido dah... risau ni tuhan je tau.. da macam2 doa aku baca... pkl 7.30, aku start motor pg TNB...

Ditakdirkan Allah, aku sampai je kat TNB, ada sorg staf tgur aku...

'assalamualaikum.. encik cari sape??'

'waalaikummussalam.. sy aswad dari UiTM Melaka.. sy nak jumpa dengan encik sahari.. nak lapor diri utk praktikal kat sni...

'ooo.. sy laa encik sahari.. jom ikot sy ke pejabat..'

Punchcard sy utk bulan 11


bukan main awal lg lapor diri utk first day.. huhu


Hati ni, tuhan je tau betapa leganya... en. sahari ni sangat baik.. soft spoken.. dia bg briefing skit... since aku sorg je praktikal kat situ, senang la dia nak guide aku..

tp hari pertama aku kurang best skit.. just punch card.. pastu balik sbb bos x dtg hari tu.. dia dtg esok...

hari kedua, aku jumpa org no 1 kat tnb kulim.. fuhh, macam kena interview.. aku plak punya laa bodo... da tau nak attach dengan TNB, x tergerak ati pon nak study pasal background TNB.. btol2 depend dengan knowledge yg aku ade...

mujur laa semuanye bole jawab.. bos no 1 ni nama dia encik hashim... dia pon ok.. lepas tu, aku diberikan jadual keje.. aku kena rotate kat semua department dlm tnb.. tolak meter reader dengan maintenance.. yg lain suma aku kena pg..

so skrg, da masuk minggu ke-3.. so far, aku happy.. semoga aku suksess praktikal kat sini.. insyaAllah...

kaunter tempat sy bekerja skrg...


meja kerja sy.. :)

Sunday, December 5, 2010

right here waiting for you - richard marx

Oceans apart day after day
And I slowly go insane
I hear your voice on the line
But it doesn't stop the pain

If I see you next to never
How can we say forever

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I took for granted, all the times
That I though would last somehow
I hear the laughter, I taste the tears
But I can't get near you now

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' CrAzY

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you

I wonder how we can survive
This romance
But in the end if I'm with you
I'll take the chance

Oh, can't you see it baby
You've got me goin' cRaZy

Wherever you go
Whatever you do
I will be right here waiting for you
Whatever it takes
Or how my heart breaks
I will be right here waiting for you


i will be right here waiting for you, until it's really end...

Friday, December 3, 2010

rindu mereka..

aku da start rindu budak2 nie...
sape x kenal kelas kami??
kelas plg nakal dalam batch kami...
plg bising, plg suka ponteng...
tp kami laa yg plg baik dengan lecturer.. (syok sendiri.. hehe)

first2 dtg melaka & masuk kelas nie...
aku xleh nak idop..!
segamat ngan geng segamat...
lendu dengan semangat 'kelenduan' mereka...
jengka dok diam2 sbb ada 2 org je wakil...
merbok dgn machang??
lg laa diam.. masing2 antar sorg je wakil...

tp bila masa berlalu...
kami makin erat...
bole gelak sama2...
semangat kampus dulu2 da kurang skit... ( bukan hlg lgsg eh.. hehe)
& the best part is, kami bole hang out ramai2...
kalau dari 22 org tu, 15 yg join, consider 1 kelas laa join kan..


bergambar lepas pnt karaoke.. rmai camni, masuk 1 bilik karaoke... fuh, meriah.. huhu


berborak di tepi pantai.. waktu : 3.00 pg..


kami selepas kelas PD...


kenangan kelas IR...


otw pg bukak puasa... muka masing2 ceria.. macam x puasa je.. haha


memenuhi hajat sir "The-Race" utk simpan gmbr kami sekelas..


the fabulous team!

Tuesday, November 30, 2010

back off!


finally..
i make a hard decision for my self...
and hopefully, this is the final...

i will forget her, forever...

good bye for all the memories that we have together...
let it remain as memories...
forever....


Sunday, November 28, 2010

menyusuri hakikat...


hakikat...
sesuatu benda yang kita kena terima kebenarannya...
sama ada kebenaran itu sesuatu yang manis utk dikenang...
atau terlalu pahit untuk diterima...

kadang kala...
bila nafsu menguasai akal, mengaburi hati...
kita akan menyalahkan takdir..
sehingga tergamak mengatakan tuhan tidak adil terhadap kita...
kita merasakan seolah2 hidup di muka bumi ini hanya utk menerima hakikat yg perit semuanya...
namun sedarkah kita???
ketika kita mempunyai peluang utk mengubah takdir itu, kita leka dan melepaskan peluang itu begitu sahaja...

mungkin takdir utk kita...
kita perlu melepaskan sesuatu..
utk menerima sesuatu yang lebih baik...
apa yang dituntut ialah, kita redha terhadap apa yang terjadi...
bukannya menyalahkan takdir mahupun org lain...
walaupun hakikat itu sangat.......




...perit





Saturday, November 27, 2010

kisah kawan2 berpraktikal...

hati ni tetiba jeles...
bukan pe pon, saje je nak jeles.. haha

sbb pe aku jeles??
aku jeles bila dengar kawan2 dapat praktikal kat overseas...
nak pegi gak weyh...

tp papepon aku tumpang bangga laa kawan2 aku bole praktikal kat negara org..
so far yg aku tau depa2 ni ja yg p buat praktikal kat overseas.. rasanya ada lg nie.. langkawi pon bole consider over the sea ok.. huhu

faezah : London, UK
izza mardhia : myanmar
amalina padang : Vienna, Italy
Mellow : Belgium
Fatya : ho chi minh, vietnam
farza : south africa

aku doakan kawan2 aku ni berjaya di negara org... all the best ok..

Friday, November 26, 2010

Anugerah Blog Harapan..




ok, aku tau mesti ada yg nak gelak kan.. dan aku akui, sape laa aku nak dapat anugerah blog harapan ni kan.. tp nak buat cammana, da org bagi kan.. aku terima je laa.. haha.. nak bebel panjang2 pon x guna.. jom2 cekidaut..!!

Soalan pertama: Kenapa suka blog org yang kasi award ni?

dia seorang bestfren saya.. saya suka blog dia sbb dia slalu carik blog skin yg cantek2.. tp bila saya tukar blog skin sya, x macam dia pon.. haha.. lg 1, aku pnh ada history pasal blog dia nie.. bersungguh2 aku carik waktu dia x reveal address blog dia... at last dia bg jgk.. haha.. n aku rindu zaman kami diploma dulu.. g overnite ramai2, g mandi manda2, bbq... kenangan manis weyh benda2 tu.. huhu

Soalan kedua: Reaksi selepas mendapat award ini?

terasa macam saya diperli.. haha.. tp org da kasi, sapu sudah.. at the same time, sy anggap award nie sbgai motivasi utk tulis lebih baik kat blog nie.. huhu

Soalan ketiga: Sila passing award ini....

cik gha...
cik wani...
incik labest...

dan sumer yg baca.. kalau x amek award nie.. putus kawan 33 saat.. haha

Saturday, November 20, 2010

~khas buat kak tina~


assalamualaikum...
haha, sejak balik rumah nie, asyik online je aku... ade je entry kat blog ni kan... kalau kat kampus dulu, seminggu sekali pon susah...

ok, this time, aku nak story mory pasal seorang insan yang memberi makna dalam hidup aku... insan yg aku maksudkan ialah kak tina...



NORATINA ARIFFIN


perkenalan kami bermula sewaktu kami sama2 jadi pembantu MMS 2007 kat UiTM Kedah... waktu tu, kak tina sebagai biro kebajikan dan aku dalam biro teknikal... waktu tu aku x kenal sangat kak tina ni sbb aku pon baru first time jadi PM MMS...

ditakdirkan Allah, kami sekali lagi berjumpa di Kursus Bakal Calon MPP Zon Utara di Hotel Seri Malaysia.. waktu kursus tu, kami bertukar2 no telefon dan lepas dari kursus tu, aku pon antar sms kat kak tina.. tp waktu tu, topik perbualan berkisar tentang pilihanraya MPP..

selepas tu, hubungan kami semakin rapat dan dia menganggap aku macam adik dia.. kalau marah nie, berleter macam mak aku je.. hehe.. tp bila da lama2, aku phm apa yg kak tina leterkan tu, utk kebaikan aku...

kami bersama MR & MRS LEO...



waktu aku sem6 diploma, kak tina sambung degree kat UiTM Bandaraya Melaka... waktu tu, kak tina ngadu kat aku yang dia xtau nak jalan2 kat melaka.. dan dia harap aku dapat sambung degree kat melaka.. nnt aku bole bawak dia jalan..

dan akhirnya aku berjaya sambung degree di UiTM Bandaraya Melaka.. hari demi hari, aku dapat rasakan yg hubungan kami makin rapat.. aku selalu bercerita kat kak tina tentang kawan2 aku, mintak pendapat tentang masalah yg aku hadapi dan macam2 lg...

setiap pertemuan ada perpisahan... hari terakhir kak tina kat melaka, dia mintak aku temankan dia kat melaka sentral sebelum dia naik bas.. waktu tu, rasa sayu sangat... 2 jam terasa sangat cepat... waktu kami makan sama2, kami imbas balik cammana kami boleh kenal, dan boleh rapat..

kami semasa majlis pra graduan...

sekarang, dia dah pon abis degree.. aku pon xtau bila nak jumpa dia lg.. paling tacing, bila dia tuliskan ayat ni utk aku...

"thanks coz jadi seorang adik yang baik utk akak... akak sayang kamu macam akak sayang adik2 akak... jangan lagi tension2... jangan lagi sedih2.."


love u,
~noratina ariffin~

seraut wajah tua...


seraut wajah tua...
tersenyum tatkala melihat yg ditunggu-tunggu akhirn
ya tiba...
melemparkan senyuman yang menyejukkan hati seorang perantau...
sorotan matanya jelas mempamerkan...
rasa rindu yang mendalam...

seraut wajah tua...
menyimpan segala duka lara...
menanggung tekanan yang maha hebat...
dan dia masih tersenyum...
walaupun jauh di sudut hati...
dia berperang dengan perasaan...

seraut wajah tua...
masih gigih bekerja...
tatkala rakan seusianya...
melayan kerenah cucu, meluangkan masa di rumah...
menumpukan ibadah pada yang Maha Esa...

seraut wajah tua...
mengimpikan kehidupan yang baik, selesa...
jauh dari segala masalah dan pancaroba diluar...
dia menanti... dan terus menanti...
bilakan impian itu...
menjadi suatu kenyataan dalam hidupnya....




Thursday, November 18, 2010

rahsia saye...

assalamualaikum...

haha... lama btol x jawab tag nie... so bila ada org tag, sy pon menjawab dengan senang hati... kali nie, cik mazliefah effa yag tag aku... 25 weyh.. ape benda aku nak carot nie... jom2, cekidaut!!

rahsia yg mungkin anda tak pnh tau..

fakta 1: aku sangat suka sukan badminton... kalau ade game kat tv, jangan laa sape2 tukar channel.. dulu aku selalu main badminton.. tp sejak masuk uitm nie, cam x jumpa geng je...

fakta 2: aku sangat berbangga dengan diri aku sbb aku boleh tukar loghat cakap melaka dan kedah anytime... xde hal punye.. huhu.. x caye?? try laa borak ngan aku ...

fakta 3: dari diploma sampai degree, classmate lelaki aku x pnh lebih dari 5 org... pehh, sedih gler... nak sedapkan ati, buat assumption sendiri.. "ramai budak2 lelaki ni g overseas.."

fakta 4: aku merupakan cucu tunggal dari famili mak & ayah yg masuk uitm... yg lain g universiti lain.. bangga jadi produk uitm... yeah!!

fakta 5: tabiat sejak azali... suka tgk wayang sorg2.... haha... bila nak berubah nie...

fakta 6: sepanjang aku bersekolah dari darjah 1 sampai tgktn 5, aku cuma pakai uniform putih 3 taun je.. darjah 1, 2 & tgktn 1... yg lain sbb da jadi pengawas...

fakta 7: aku suka termenung... pikirkan masa depan.. & tiap2 kali termenung, cuma bole bygkan rumah, kerjaya dengan mak ayah ... x penah nmpk lg muka isteri aku... ape kes!! haha

fakta 8: teringin sangat nak fighting dengan org... nak tau gak feel dia cammana.. teruk kan...

fakta 9: aku suka pnjat gunung, tido dalam hutan.... best!!

fakta10: sangat suka dengan uniform polis.. kekadang berangan gak pakai uniform tu dengan pangkat kat bahu.. pehh, gler ahh!!

fakta11: ramai cakap muka aku sangat garang... aduhh, aku ni x garang ok..

fakta12: sangat susah utk memulakan sesuatu perhubungan... kalau pegi tempat baru, amek masa utk sesuaikan diri... risau ni nak pegi praktikal...

fakta13: aku x suka makan sayur... org cakap laa sayur tu elok macammana skalipon, tolak tetap tolak.. haha

fakta14: aku penah kena langgar dengan lori waktu balik dari 7-eleven.. alasan driver tu, dia mabuk.. sial btol...

fakta15: aku ni anak mak sebenarnye... balik umh, suka suh mak urut kepala, tido atas riba mak.. walaupon aku sedar kepala aku je lg berat berat dari buat tembikai.. hahaha

fakta16: aku selalu terbangun tengah malam... pastu mula laa terkebil2 xtau nak buat ape... tp yg peliknye, bila time exam, xnak plak terbangun tu.. asyik terlajak je.. ahha.. alasan sungguh..

fakta17: aku sangat beruntung sbb dapat kawan2 yg paham aku.. geng 3 arab, PIC, G10... aku rindu korang semua seyh..

fakta18: penah dikejar oleh maybank gara2 ada org gunakan no phone aku waktu buat pinjaman.. dah tu, x bayar plak.. sori ye en. maybank sbb kena marah dengan aku...

fakta19: penah berjalan kaki dari sekolah ke rumah yg jaraknya 5 km sbb tertinggal bas.. sampai rumah, lgsg pengsan.. haha..

fakta20: aku nak kawen lg 8 taun.. tp xde calon lg... haha... (ape kes citer kat sini nie.. )

fakta21: aku blajar order mcd waktu sambung degree kat melaka.. nak tau nape?? kat umah aku, mcd plg dekat lebih kurang 10km dari rumah... tp kat melaka nie, mcd blakang umah je weyh.. hahaha

fakta22: aku tingin sangat nak naik kapal terbang... xde x sape2 nak sponsor aku.. huhu

fakta23: aku suka sangat2 dengan ice-cream... kalau da dapat ice-cream, mmg x sedar dah org kiri kanan... :0

fakta24: aku ni seorang yg agak sensitif.. nmpak je cam cool, tp datang tacing, tacing gak.. (malu weyh nak ngaku.. huhu)

fakta25: aku da pening jawab tag nie.. haha


so 5 org yg bertuah utk jawab tag nie...

1. sara nadeea... (budak comot)
2. en aslan... ( budak rumah)
3. faezah ieja..( budak praktikal kat london)
4. najlaa fatin..(cikgu budak2)
5. najiha gha... (budak watson)

Thursday, October 21, 2010

ciri2 pemimpin kesayangan ramai...

haha....
meh sini nak gosip skit....
ada laa 1 ipta @ ipts nie....
sangat2 laa pelik...
dari top management, sampai laa ke orang bawah...
pelik sgt2...
datang ke student leader, pon pelik jgk... adoiii...
ape nak jadi laa kan....

meh nk gosip, ciri2 pemimpin pelajar yang menjadi pilihan di ipta@ipts nie...

1. CGPA 3.00 below...
2. mempunyai rekod jenayah lampau...
3. memperjuangkan hak STAF hingga ke titisan darah yang terakhir....
4. pandai memanipulasikan pendirian org...
5. suka tersenyum...
6. self esteem mau tinggi... kena saun ngan lecturer pon, cool je...
7. dan banyak lg.... haha

kesimpulannya, kalau nak jd pemimpin, kena ada ciri2 di atas... baru leh dapat anugerah... haha...

ok, bye

Monday, October 4, 2010

kegagalan berulang kembali...

pepatah bijak pandai...
'orang yang bodoh ialah orang yang mengulangi kegagalan yang sama utk kali kedua selepas gagal kali pertama..'

aku akui...
kegagalan ni menampakkan kebodohan aku...
akibat gagal mengukur kemampuan diri sendiri...
akhirnya aku membuang masa utk perkara yang aku da tau resultnye...

aswad.... aswad....
kenapa laa ngan hang nie..
cukop2 laa....
jangan laa dok bodohkan diri lg...
sedar diri tu skit...

ok, bye..

Friday, October 1, 2010

~pergi~

Sayu terpisah
Hikayat indah kini hanya tinggal sejarah
Berhembus angin rindu
Begitu nyamannya terhidu wangian kasihmu

Hujan lebat mencurah kini
Bagaikan tiada henti
Kaulah laguku kau irama terindah
Tak lagi kudengari
Kau pergi.. pergi..

Sepi tanpa kata
Terdiam dan kaku tak daya kau kulupa
Apa pun kata mereka
Biarkan kenangan berbunga di ranting usia

Tuesday, September 21, 2010

hati ini berkecamuk...!

sumpah...!
inilah perasaan aku skrg...
sangat berkecamuk...


bila pikirkan final exam yg start bulan depan...
bila pikirkan byk assignment x siap lg..
bila pikirkan perangai 'anjing2' yang menyakitkan ati...
bila pikirkan pasal hati...

mana laa x berkecamuk kalau dah byk sgt nak dipikirkan...

hurm...


Thursday, September 16, 2010

perasaan ini datang kembali...

last aku merasai perasaan nie, kira2 setaun yang lepas...
saat aku berada di semester akhir diploma...
perasaan sayu, sedih, suka, bercampur baur...
sedih dan sayu kerana bakal menamatkan zaman diploma...
dan berpisah dengan kawan2 kerana aku di melaka...
gembira sbb berjaya menamatkan diploma...

& perasaan yang sama menyerang kembali insan lemah ini...
lebih kurang 10 minggu lg..
dan kami semua akan menjalani latihan praktikal...
agak susah utk berjumpa lg lepas nie...
nak plak aku praktikal kat kedah...

kawan2 aku...
dalam masa yang ada nie...
aku harapkan kita dapat luangkan masa sama2...
supaya kenangan degree ni akan selalu dalam ingatan kita....

p/s : setiap pertemuan pasti akan hadirnya perpisahan... so, hargailah kedua2nye..

Monday, September 13, 2010

halal lagi suci...

akhirnye...
notebook yang ditunggu2 sampai jua....





meh nak stress kat sini...
notebook ni totally duit saye...

saya x TIPU duit kawan2 saye...

saya x MAKAN duit kawan2 saye...

saya x guna duit kawan2 saye untuk KEPENTINGAN DIRI saye...


saya buat cara halal...
xde sape nak bole sangkal...

saya xnak bila kita TIPU duit kawan2, MAKAN duit kawan2, guna duit kawan2 saye untuk KEPENTINGAN DIRI, nanti benda tu x berkat...

last2 HILANG..!

sekian terima kasih...


persamaan demi persamaan...

persamaan demi persamaan...
membuatkan perasaan aku semakin kuat mencari kebenaran utk semua ni...
suratan Allah @ sekadar kebetulan...

aku hanya berdoa kepada Allah...
andai ini semua suratan...
aku redha...
mungkin ini yang terbaik utk aku..

mungkin juga aku bole jadikan segalan kebetulan 1 satu suratan..
sape tau kan...
semoga aku diberikan petunjuk utk semua nie...

p/s : kali ni, aku macam optimis skit.. huhu

Tuesday, August 24, 2010

kisah dan pengajaran.. 1

Ini kisah sedih seorang ibu. Takkan ada seseorang
lain yang akan dapat menggantikan tempat seseorang ibu di dunia ini. Ni
cerita lama. Aku saje je cerita semula kisah yang sedih ni. Sebab
seseorang nak tahu cerita ni dengan lebih lanjut. Jadi aku letak dalam
blog ni.

Cerita ni
dalam bentuk luahan hati seorang anak yang kesedihan akibat kelalaian
atau dengan kata lain kederhakaannya kepada seorang ibu!

Cerita si anak.....

Ibuku buta sebelah mata!
Aku benci ibuku… Dia amat
memalukanku!
Tugas harian dia ialah memasak untuk pelajar dan guru
untuk menyara keluarga kami.

Pada suatu
hari semasa di sekolah rendah, ibuku datang ke sekolah untuk bertanya
khabar.
Aku sungguh malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini
kepadaku?!
Aku tidak pedulikan dia dengan menunjukkan wajah benci
kepadanya dan terus lari.

Keesokan harinya
salah seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!"
Ketika
itu aku hanya ingin membenamkan diriku. Aku juga mahu ibuku hilang dari
hidupku!
Oleh itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau
hanya mahu menjadikan diriku bahan ketawa, alangkah baiknya kalau kau
mati saja?!!!”

Ibuku hanya berdiam diri!!!

Aku tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa
yang telah aku katakan kepadanya kerana aku tengah marah ketika itu..
Aku
langsung tidak peduli akan perasaannya…

Aku
ingin keluar dari rumah itu…
Oleh itu aku belajar bersungguh-sungguh
dan akhirnya dapat melanjutkan pelajaran ke Singapura.
Kemudian aku
berkahwin. Aku membeli rumah sendiri dan mendapat anak. Aku amat gembira
dengan kehidupanku.

Suatu hari ibuku
datang menziarahiku. Sudah lama dia tidak berjumpa denganku dan tidak
pernah berjumpa cucunya!.
Bila dia berdiri di depan pintu rumahku,
anakku mentertawakannya...
Aku menjerit kepadanya, “Sanggup engkau
datang ke sini dan menakutkan anakku!"KELUAR DARI SINI SEKARANG!!!
Dengan
pantas ibuku menjawab “Maaf, Saya tersilap alamat” dan terus
menghilangkan diri.

Satu hari surat jemputan untuk perjumpaan
pelajar-pelajar lama sampai ke rumahku..
Oleh itu aku telah
memberitahu isteriku yang aku akan pergi untuk urusan perniagaan…

Selepas perjumpaan itu, aku telah pergi ke rumah
usang ibuku hanya untuk ingin tahu!!!.
Jiran memberitahuku yang ibuku
telah meninggal…
Aku tidak menitiskansetitik airmata pun!!

Jiran itu telah menyerahkan kepadaku sepucuk surat
yang ibuku ingin aku membacanya…
“Anakku yang dikasihi, Ibu selalu
teringatkan kamu setiap masa…
Ibu minta maaf kerana datang ke
Singapura dan telah menakutkan anakmu.
Ibu gembira kerana kamu akan
datang
ke perjumpaan pelajar-pelajar lama…
Tetapi ibu mungkin
tidak dapat bangun
untuk berjumpa denganmu.
Ibu minta maaf kerana
sentiasa memalukan kamu
semasa kamu sedang membesar.

Kamu
mungkin tidak tahu…. Semasa kamu masih kecil, kamu telah mendapat
kemalangan dan hilang satu mata........
Sebagai ibu, aku tidak
sanggup melihat anaknya membesar dengan satu mata...
Oleh itu… Aku
memberi salah satu mataku kepada kamu…
Aku amat berbangga kerana anak
lelakiku dapat melihat dunia ini dengan mata ibumu ini…

…Dengan kasihku kepadamu…
…IBUMU…

Sunday, August 15, 2010

a friends..

a friend is always there...
near or far they always care..

a friend will comfort u when u having a bad day...
and they will say "don't worry, everything will be ok...."

a friend can color the sky blue...
and make the day brighter and new...

a friend will bring u up when u feeling down...
and make u laugh when u feel frown...

a friend share a special love...
and it is miracle from above...

a friend always leave a mark...
embedded deep within your heart...

p/s : thanks for being my friends...





Tuesday, August 10, 2010

harapan ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua


buat semua sahabat, selamat menyambut ramadhan al mubarak... semoga ramadhan ini menjadikan kita manusia yang berubah menjadi lebih baik.. aku mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki atas semua salah silap aku... & dengan aku da maafkan korang semua kalau korang rasa korang ada salah dengan aku.. tp rasanya xde kot...

ok, bye

Monday, August 9, 2010

kacau bilau...

ntah laa....
kadang2 rasa stress je dengan life skrg...
lepas satu, datang plak dugaan lagi 1...
mmg orang cakap, hidup ni penuh dengan cabaran & dugaan...
tp bila datang menimpa2 nie, rasa letih sgt...

aku sukakan aswad yang dulu...
yang malas nak amek kisah hal orang...
tp skrg x bole...
aku kena amek kisah suma nie...

aku harap aku abiskan degree aku ni dengan cemerlang....
setidak2nya lebih baik dari SIAL-SIAL yang pandai cakap, pandai menipu tp hakikatnya USELESS!!!

kalau macam tu attitude kau, jangan mimpi kau pegi jauh...
maybe sekarang kau ade orang yg tutp salah kau... lindung kegiatan sial kau...
bila masuk industri nnt, baru kau tau langit tinggi rendah...

sori laa....
blog aku ni da banyak sgt caci maki...
aku xtau nak cakap macammana...
geram ni, tuhan ja tau...

ok, bye

Sunday, July 18, 2010

marah anak biar berpada... ( wajib baca..)

terkesima...

itu yg aku bole katakan bila membaca kisah ini...

kisah yang bole dijadikan teladan utk semua pihak...
jom baca...

"sepasang suami isteri - seperti pasangan di kota-kota besar lain

meninggalkan anak-anak diasuh pembantu rumah semasa keluar bekerja

anak tunggal pasangan ini

seorang perempuan berusia tiga setengah tahun

bersendirian di rumah

dia kerap dibiarkan pembantunya yang sibuk bekerja

bermain di luar

tetapi pintu pagar tetap dikunci

bermainlah dia sama ada berbuai-buai di atas buaian yang dibeli bapanya

ataupun memetik bunga raya, bunga kertas dan lain-lain di laman rumahnya

suatu hari dia terjumpa sebatang paku karat

dia pun melakar simen tempat letak kereta ayahnya

tetapi kerana diperbuat daripada marmar

lakarannya tidak kelihatan

dicubanya pada kereta baru ayahnya

kerana kereta itu bewarna gelap

lakarannya jelas

apa lagi kanak-kanak ini pun melakarlah melahirkan kreativitinya

hari itu bapa dan ibunya bermotosikal ke tempat kerja kerana laluannya sesak sempena perayaan

penuh sebelah kanan dia beredar ke sebelah kiri kereta

dilakarnya gambar ibu dan ayahnya, gambarnya sendiri, lukisan ayam, kucing dan sebagainya mengikut imaginasinya

kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah

pulang petang itu, terkejut badaklah pasangan itu melihat kereta yang baru setahun dibeli dengan bayaran ansuran, berbatik-batik

si bapa yang belum pun masuk ke rumah terus menjerit, "Siapa punya kerja ni?"

pembantu rumah yang tersentak dengan jeritan itu berlari keluar

dia juga beristighfar

mukanya merah padam ketakutan tambah-tambah melihat wajah bengis majikannya

sekali lagi diajukan pertanyaan keras kepadanya, dia terus mengatakan

"Tak tahu... !"

"Duduk di rumah sepanjang hari tak tahu, apa kau buat?"

herdik si isteri lagi

si anak yang mendengar suara ayahnya, tiba-tiba berlari keluar dari bilik

dengan penuh manja dia berkata "Ita buat ayahhh.. cantik kan!"

menerkam ayahnya ingin bermanja seperti selalu

si ayah yang hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya di depannya

terus dipukul bertalu-talu tapak tangan anaknya

si anak yang tak mengerti apa-apa terlolong-lolong kesakitan sekaligus ketakutan

puas memukul tapak tangan

si ayah memukul pula belakang tangan anaknya

si ibu cuma mendiamkan diri

mungkin setuju dan berasa puas dengan hukuman yang dikenakan

pembantu rumah melopong, tak tahu nak buat apa

si bapa cukup rakus memukul-mukul tangan kanan dan kemudian tangan kiri anaknya

selepas si bapa masuk ke rumah dituruti si ibu

pembantu rumah menggendong anak kecil itu membawanya ke bilik

dilihatnya tapak tangan dan belakang tangan si anak kecil calar balar

pembantu rumah memandikan anak kecil itu

sambil menyiram air dia menangis

anak kecil itu pula terjerit-jerit menahan kepedihan sebaik calar-calar itu terkena air

si pembantu rumah kemudian menidurkan anak kecil itu

si bapa sengaja membiarkan anak itu tidur bersama pembantu rumah

keesokkan harinya, kedua-dua belah tangan si anak bengkak

pembantu rumah mengadu

"Sapukan minyak gamat tu!" balas majikannnya, bapa si anak

pulang dari kerja, dia tidak melayan anak kecil itu yang menghabiskan masa di bilik pembantu

si bapa konon mahu mengajar anaknya

tiga hari berlalu

si ayah langsung tidak menjenguk anaknya sementara si ibu juga begitu

tetapi setiap hari bertanya kepada pembantu rumah

"Ita demam... " jawab pembantunya ringkas

"Bagi minum panadol tu," balas si ibu

sebelum si ibu masuk bilik tidur dia menjenguk bilik pembantunya

apabila dilihat anaknya Ita dalam pelukan pembantu rumah, dia menutup semula pintu

masuk hari keempat, pembantu rumah memberitahu majikannnya bahawa suhu badan Ita terlalu panas

"Petang nanti kita bawa ke klinik. Pukul 5.00 siap" kata majikannya itu

sampai waktunya si anak yang longlai dibawa ke klinik

doktor mengarahnya ia dirujuk ke hospital kerana keadaannya serius

setelah seminggu di wad pediatrik doktor memanggil bapa dan ibu kanak-kanak itu

"Tiada pilihan.." katanya yang mencadangkan agar kedua-dua tangan kanak-kanak itu dipotong

kerana gangren yang terjadi sudah terlalu teruk

"Ia sudah bernanah, demi nyawanya tangan perlu dipotong dari siku ke bawah" kata doktor

si bapa dan ibu bagaikan terkena halilintar mendengar kata-kata itu

terasa diri tunggang terbalik, tapi apalah dapat dikatakan

si ibu meraung merangkul si anak

dengan berat hati dan lelehan air mata isterinya

si bapa terketar-ketar madandatangani surat kebenaran pembedahan
keluar dari bilik pembedahan

selepas ubat bius yang dikenakan habis

si anak menangis kesakitan

dia juga terpinga-pinga melihat kedua-dua tangannya berbalut putih

direnung muka ayah dan ibunya

kemudian ke wajah pembantu rumah

dia mengerutkan dahi melihat mereka semua menangis

dalam seksaan menahan sakit, si anak yang keletah bersuara dalam linangan air mata

"Abah.. Mama... Ita tak buat lagi. Ita tak mau ayah pukul. Ita tak mau jahat. Ita sayang abah.. sayang mama."

katanya berulang kali membuatkan si ibu gagal menahan rasa

"Ita juga sayang Kak Narti.." katanya memandang wajah pembantu rumah

sekaligus membuatkan gadis dari Surabaya itu meraung seperti histeria

"Abah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng kereta lagi," katanya bertalu-talu

bagaikan gugur jantung si ibu mendengar kata-kata anaknya

meraung dia sekuat hati namun takdir yang sudah terjadi

tiada manusia dapat menahannya "


sedih kan...

kesimpulannya, nilai sebuah kasih sayang bukan terletak kepada kebendaan atas dunia nie.. tetapi terletak di hati kita...

bye....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...