Thursday, May 28, 2009

MMS Special Edition

23 Mei 2009 - 27 Mei 2009

mms Pre law berlangsung di uitm kedah...

disebabkan ini kejadian pertama di uitm kedah..

kami gelarkan ia mms special edition

aku lg skali, bertindak sebagai biro akademik..
sebab pe??
sebab report buat skali jr.. hehe


20 pm : 370 student...

agak2 korang ok x nisbah nie..

tp ok ke x ok kami kena gak buat keje...

dan yang paling best tentang mms kali nie..

keakraban suma pm2...

maybe sebab kami 20 orang jer pon...

so mmg senang laa nak kenal semua...




keakraban tu semakin jelas bila last day kami sarapan sama2 kat unit kaunseling...

lepas tu kami tangkap gambar kat lokasi2 menarik di dalam kampus...




unit kaunseling

uitm kedah

perpustakaan sultan badlishah


bangunan akademik baru


kepada suma pm mms special edition, semoga mms ni menjadi kenangan utk kita semua...



p/s: setiap mms ada kenangan tersendiri bagi aku..

Wednesday, May 20, 2009

~pantun budak sekolah agama~

Zaman sekolah ber ‘ana-enti’,
Sekarang hilang diterbangkan angin;
‘Aku-engkau’ jadi pengganti,
"Ana rindulah sama Al-Amin.."

Bertudung labuh ayu sentiasa, (iyakah?)
Ikhlas atau peraturan semata; (seems morelike the latter)
Sekarang ni gaya ‘hebat-hebat’ belaka,
Entah bila nak ‘ayu’ semula.

Cakap siang pandang-pandang,
Cakap malam dengar-dengar;
Batas pergaulan makin berkurang,
Dah makin lupa apa ustaz ajar.

Dulu cakap dengan laki jarang sekali,
Batas pergaulan punyalah jaga;
Sekarang pampang gambar dengan buah hati, (especially at Friendster)
"Kak, rasa malu tu campak pergi Thailand ka?"

Dulu bahasa bukan main jaga,
Bukan apa, takut terbuat dosa;
Sekarang dah pandai bahasa gila-gila,
Gara-gara orang kutuk "engkau ni skema"

Dulu berlumba-lumba dengan member,
Hafal Quran gila-gila;
Sekarang Quran kumpul habuk saja,
"Alah. Aku banyak kerja lain lah…"

Ustaz selalu cakap kat kita,
Jadilah contoh muslim sejati;
Tapi sayang kebanyakan leka,
Bila dunia diletakkan di hati.

Orang cakap budak Al-Amin berkualiti,
Baik, berakhlak lengkap semuanya;
Sayangnya indah khabar dari realiti,
Bila melihat pada fi’il anak didiknya.

Bila ditegur angin satu badan,
Konon sudah tahu belaka;
Kalau dah tahu Kenapa teruskan,
Seronok sangat ke kumpul dosa?

Macam tu lah kalau terasa diri hebat,
Nama pun lepasan sekolah agama;
"Tak payah lah kau nak bagi nasihat,
Kau ingat kau tu baik sangat ke?"

Itulah realiti budak sekolah agama,
Majoriti terkejut dek dunia luar;
Akhlak dan ilmu dalam pagar sekolah saja,
"Tak sesuai lah semua-semua ni kat luar!"

kasihan ustaz mengajar kita,
kasihan mak bapak nak anak jadi berguna;
Kita ambil sambil lewa,
Alasannya kita bukan insan sempurna.

Memang insan tiada yang sempurna,
Kerana itu dituntut berusaha;
Tak guna ilmu penuh di dada,
Jika tak berusaha menghayatinya.

Bukan mengeji bukan mengata,
Teguran ikhlas dari jiwa;
Teguran buat diri saya juga,
Saya juga insan penuh dosa.


p:/: saje suka2 ok.. sape terasa, amek laa.. aku x kisah pon.. huhu

Sunday, May 17, 2009

OPKIM 2009

11 mei 2009...
pkl 8.00 pg...

'syafiqq!!! bangun kaih.. kita dh lewat.. mampoih laa kita weyh.. satgi depa tggai kita...'

'alaa aswad.. relaks laa.. don't gabra2 ok..'

'weyh, tlg sat call cik rozainun.. gtau kita lewat.. aku nak p mandi..'

'alaa aswad.. xyah call.. kompom depa x tinggai kita aih..'

tu antara adegan pagi tu.. ni laa padahnya bla kemas bilik last minit.. masing2 tido kol 4..
penat study leh lagi bgn awal... penat kemas brg nie.. mmg tido x sedar dh..
mujur laa bas tu tak tinggalkan aku ngan syafiq...
waktu aku nak p letak beg dalam bas..

'haaa, baru bangun ka... ish, mujoq laa kami x p lagi..'

'laa, xkan laa x sedar saya ngan syafiq xdak??'

'tu laa.. sapa pon x prasan... dh2, p naik bas kaih..'

pastu bas jalan.. selepas hampir 2 jam perjalanan, kami sampai kat kampung pong selatan, naka...
kami disambut oleh pak long ... ( ferr cukop syg kat paklong nih.. huhu)

selepas tu, kami diserahkan kepada mak & ayah angkat.. tp, aku ade mak jer sbb suami mak angkat aku ni dh meninggal 2 taun lepas...

aku & faris with mak angkat kami..

4 hari 3 malam kami berkampung di sana..
banyak kenangan manis tercipta...

hari pertama xde pape yang best..
cuma berkenalan dengan keluarga angkat...
mak angkat aku faris seorang peniaga kedai makan..
so, asal free jer, ramai laa budak2 ni berkumpul kat umah aku...
nak plak ais kacang 50 sen jer..
terus rembat sorang 2 mangkuk..

hari kedua, kami ke sekolah kebangsaan naka..
kasi motivasi skit.. huhu..
aku bergandingan ngan jue..
tgk budak2 nie, tingat zaman skolah dulu..
kepada fahmi, rafiq, firdaus, farhanim dll..
abd aswad & kak jue doakan korang berjaya dalam upsr nnt okeyh..

fasilitator uitm kedah

ptg plak ade explorace...
xde pape sgt.. just pusing2 kampung...
then malam tu ada forum perdana...

hari ketiga, kami ada gotong royong bersihkan kubur...
suma excited...
akmal siap mesin rumput sampai cerah kawasan kubur tu...
then ade yg kutip sampah, tebas lalang...
pendek kata, best laa..

sempat lg tu nak posing... ni laa budak2 uitm.. pntg nampak kamera..


syafiq propa.. huhu.. eksen jer tu depan kamera..

pastu g umah ke rumah..
ajak dtg malam persembahan & kenduri keesokkannye...
ptg plak ada sukaneka dengan penduduk kampung..

urusetia sukaneka.. cap di kepala aku melambangkan tahap ke'tensen'an kami..


haha.. nie mmg aku tengah bengang gila.. tp lupa plak bengang pasai pa..

malam tu kami ada persembahan...
buat sketsa...
aku jd dato' vc... huhu

hari keempat, hari terakhir...
kami berkumpul utk gotong royong kenduri kampung..
best sbb masing2 take part dlm kenduri tu...

haa, potong!! jangan x potong..!

pastu ada yang pegi tadika...
buat game ngan budak2 tu..
ptg plak, tiba laa saat plg sedih..
nak balik uitm..
ramai laa yang nangis2..
apepon, program ni mmg best...
thanks uitm sbb kasi aku peluang join program camni..


babai kg pong selatan

Tagged by Effa & Wiwie


1. copy award di atas & letakkan di blog anda..
~received from effa & wiwie~

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..
Effa
- seorang yang cerdik..
-cantik dan pandai bergaya..
-kekadang blur2 skit.. huhu
-mangsa buli bila aku & wiwie bergabung kuasa.. haha
-pantang nampak kamera.. ade laa gambar dia nnt..

Wiwie
-tuan punya milik wkn 8762
-xleh tgk darah.. nnt dia lg sakit dr org yg sakit.. huhu
-juga seorang yang pantang nampak kamera..
-pandai bergaya...
-pakar politik kategori umah sewa..

3. setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta @ hobi sendiri sebelum memilih penerima award seterusnye..
-nama penuh : mohd khairi aswad bin mohd razak
-anak sulung dari 4 adik beradik
-suka martial art & badminton
-asal kulim, kedah
-bebudak uitm kedah called me abah.. (nasib laa..)
-geng kutu rayau.. sama ngan wiwie, syafiq & effa..
-selalu moody... (teruk kan.. ish3..)
-berangan nak jd bisnesman.. tp xtau nak buat bisnes pe.. huhu
-minat psikologi..
-susah nak buat keputusan... (ape kes..)

4. anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
-syafiq : romate since part 2
-gha : suka math!
-yatty : budak dib kelas a
-keon: romate part 5
-ara : budak comel kelas b
-nadia : budak paling tggi kelas b
-eja : member kik
-wann : budak kepoh kelas b
-anna : 'kekasih gelapku' si syafiq..
-zyra : budak lesung batu kelas c

Saturday, May 9, 2009

~selamat hari ibu~


5.30 ptg, 8 May...

abang: assalamualaikum.. long, hari ibu bila?? esok kan??

along: waalaikummussalam.. ish, x ingat plak... sat2 aku tanya kawan aku...

(selepas meeting senat)

along: weyh, member aku cakap ahad nie..

abang: haa, ok2.. aku nak wish kat mak.. tp lupa plak.. hg jangan lupa wish tau...



honestly, aku langsung x ingat pasal hari ibu.. mujur adik aku ingatkan..

Siti Rapeah Binti Abu Bakar

mak...

selamat hari ibu...

along sayang mak!!

tima kasih mak...

21 tahun mak didik along...

x penah sesaat pon mak jemu...

along syukur pada Allah, dilahirkan sebagai anak mak...

mak...

xkan terbalas jasa mak jaga along selama nie...

along janji mak...

bila along kerja nnt...

along akan jaga mak, jaga ayah...

along berdoa pada Allah, semoga mak dipanjangkan umo dan diberikan kesihatan yang baik..

syg mak...

selesai... tp nape tacing????


pkl 11.30 pg td...

aku selesai menjawab paper terakhir utk diploma aku...

aiiii, still x caya yg aku dh abis buat diploma...

abis exam, trus bincang ngan syafiq, wiwi, effa...

plan nak hepi2 katne...

bincang punya bincang...

sampai eppa pon nak baling batu kat syafiq...

kitorang decide pegi titi hayun ...




pkl 3, wkn 8762 dtg amek aku ngan syafiq..

then trus g titi hayun...

sampai jer kat sana...

ramai gler org...

pastu lepak2 jap..

snap pic 2 3 keping...




titi gantung...


-dbs--dpa--dib-


lepas tu, pg pantai murni plak...


lepak2, makan buah, tgk laut..


pastu, pegi alor star...
hantar eppa ke pangkuan keluarga...

waktu kitorang nak balik s.p...

eppa, wiwie ngan ayie...

berpelukan antara 1 same lain...

(aku ngan syafiq tgk jer laa.. huhu)

suasana sangat sayu ketika itu...

tp insyaAllah...

ada masa kita suma akan jumpa balik...

p/s: student kita jer tau betapa bestnye uitm kedah..

~RASANYA...~

aku rasa aku dah dapat jawapan....
mungkin aku kena akui...
sekarang bukan masa yang terbaik..

ataupun....
mungkin dia patut dpt...
insan yang lebih baik...
sbb aku tau...
sapa diri aku sebenar...

cerita tentang dia tamat di sini...
kepada dia...
aku doakan yang terbaik....
bahagia hidup..
dunia & akhirat..
insyaAllah...

Thursday, May 7, 2009

-COUNTDOWN-

lagi 33 jam...
paper legal bakal menjelma...

Tuesday, May 5, 2009

MEREPEK...

pkl 5.02 pagi, 5 mei 2009...

dengan ujan turun rintik2...

aku plak xleh tido...

adehh....

lagi 3 hari jer...

pastu dh abis dh exam aku...

exam kali ke-6 aku kat uitm kedah...

kejap jer rasa masa berlalu...



bila pikir balik zaman part 1 dulu...

mesti gelak sorang2...

ape orang suruh buat, ikot jer...

uitm plak, asal ada program rasmi..

SEMUA PELAJAR PART 1 DIWAJIBKAN HADIR!



bila dah part 6, bajet otai skit...

lantak laa program wajib ke, sunat muakkad ke..

x penahnye turun pon... haha..



hmm, lepas ni kalau diizinkan Allah,

aku sambung degree plak...

xtau laa kat mana...

harap2 tempat baru nnt setenang uitm kedah..

bila compare kan suma kampus uitm kat Malaysia nie...

balik2 aku akan kata, 'kedah laa paling best...'

x kampung sgt, x maju sgt...

cantek2 jer...



last night, aku call kak tina...

meh nak story skit perbualan aku ngan dia...



01945****6: hello, assalamualaikum...

017972***8: waalaikummussalam, haa adik.. nape call nie...

01945****6: saje jer.. hmm, akak sihat?? cammana paper tadi...

017972***8: kak tina sihat jer.. exam tadi pon ok.. nape nie, dengar suara cam org x larat jer..

01945****6: adik ok jer kak.. xde pape laa...

017972***8: aii, adik kak tina ni tingat kat **** lagi ke.. ish, susah betol ngan org angau nie..

01945****6: xde laa angau kak.. tingat gitu2 jer..

017972***8: adik, kalau dh suka tu, bgtau jer dia.. kang dirembat dek org, hang jugak yang nganga...

01945****6: ish, x berani laa kak.. buatnya dia gelak guling2, x ke malu adik nnt. lgpon adik takot.. kalau dia tolak tu, x kisah sgt.. buatnya dia dh xnak kawan langsung, rugi laa..

017972***8: x cuba xtau lagi dik.. kak tina dh tgk dh gmbar dia dlm friendster adik, kak tina rasa dia bukan jenis camtu laa.. dia ok laa dik.. caya laa cakap kak tina..

01945****6: hmm, ntah laa kak.. kalau dia xnak kawan ngan adik nnt, syg laa.. adik pk2 balik, better diam jer.. still boleh kawan lg..

017972***8: ikot hg laa.. kak tina xtau nak cakap cammana lg.. aiii, kalau bercakap depan org ramai, bukan main berani lg.. nie nak cakap depan dia sorg ja, x berani?? (smbil gelak2 perli)

01945****6: nak buat cammana kak, x cukup motivasi lg nak cakap kat dia.. apepon, thanks kak tina sbb bg nasihat...

017972***8: sama2.. cuma kak tina nak pesan, hg jgn menyesal sudah laa.. sementara dok ada peluang ni, baik hg guna leklok..



hmm, camtu laa lebih kurang borak2 aku ngan kak tina..

so, apa pendapat anda.. huhu



p/s: nie blog aku.. biaq pi laa aku nak tulis pa noh.. agak bosan, pi blog org len.. ~lalala~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...