Sunday, March 29, 2009

MOOD - Hepi..

aku betul2 hepi...
sebab??
hasrat aku nak ajak kawan2 datang rumah akhirnye tercapai...
dah 3 taun study kat uitm nie..
sem 6 baru laa kawan2 berkesempatan dtg rumah aku...
tp sedih skit, sbb budak kelas aku xde lagi yg sampai rumah...
apepon thanks ehh kat yg sudi hadir rumah aku...
faiz, nana, wani, wiwi, effa, iza, pija, imah...

Friday, March 27, 2009

HIKMAH...

hmm, ekceli aku jumpa gambar2 ni dalam letop aku...
sebelum nie x penah plak perasan gambar2 nie...

so aku share kat sini utk tatapan semua..

semoga menjadi pedoman buat kita semua..






BIZI GLA!!

29 mac - presentation lending
31 mac - presentation specialized, quiz 5 legal
1 april - test 2 islamic banking
2 april - test 2 financial analysis
4 april - picnic bukit hijau (kena letak jugak ke nie?? hehe)
5 april - haa, ni yang paling penat skali...
test 2 legal, submit case study legal, assignment legal
6 april - presentation major business development

hmm, kalau dah nama pon student...
ujung sem ja mesti bz gla...
nak plak budak final sem...
keja x renti2 datang...
kadang2 tu...
nak bernapas pon macam x cukop udara...
adoyaii....

Tuesday, March 24, 2009

DiNNer...

21 Mac 2009, aku ngan kengkawan g dinner Diploma in Banking kat SP Inn...
Hmm, kejap jer dah part 6...
Aku tgk suma enjoy ngan dinner malam tu...
Kalau dah nama pon dinner, masing2 nak melaram...
So, aku letak skali gambar2 dinner kitorang...

epol, aku, acap, shahril, man, apit, mamu...


edie; prom king...


from left: syira, lily, tqah, azu, ct, norma, shikin, nadia, zue, munirah & aku


wann, the 'pot-pet'2 girl...


nadia, the tallest girl in class..


the kebaya girls..
from left: ecah, norma, eza, ct & cdot


with rahman...


selection for prom king & queen...

nak ikotkan banyak gambar2 nie..
kang org 'cemuih' plak tgk.. haha..
so, kepada suma part 6...
good luck!!

Sunday, March 22, 2009

WHEN...


When I'm lost in the rain...
In your eyes I know I'll find the light to light my way...
And when I'm scared, losing ground...
When my world is going crazy...
You can turn it all around...
and when I'm down...
you're there Pushing me to the top...
You're always there...
giving me all you've got...

Thursday, March 19, 2009

BEST..


aku jadi panel penemuduga untuk OPKIM..
(operasi khidmat masyarakat)
best weh dapat temuduga org..
dapat tgk macam2 ragam org..
ada yg nervous..
ada yg skema gla!!
ada yang relaks jer....
apepon, mmg best laa dapat temuduga org nie..

p/s: thanks syafiq sbb libatkan aku dalam temuduga nie..


Monday, March 16, 2009

Controlling Nervousness : )


(copy from Mr. Rizal)

On many occasions I meet people who come up to me and express how nervous they are when meeting people and when conducting presentations.

Dear Friends, being nervous is NORMAL. That means if you are not nervous, you are not normal lah! :)) Seriously.

Being nervous is God's way of telling you, "YOU STILL NEED ME!" :) You may be the best speaker in the world, but you can't do a thing without His Blessings, yes?

So accept the fact that being nervous is normal. Redha (Acceptance). Only after you accept that fact can you only move on to control it :)


The first step in controlling nervousness is to put it in your mind that the person or persons in front of you has two hands and two legs just like you (and anything less is still acceptable too!); so why be nervous? ;)

But if the person or persons in front of you has more than two hands and two legs, has a tail waving behind their backs, 4 heads with horns, I would suggest you run away in fear too!

So Number 1, the person in front of you is physically just like you. Even if he has a "Dato" or a "Dr." in front of his name, he still has two hands and two legs like you. So be cool :)

Now, if this person or persons in front of you were friends, would you still be just as nervous if you were facing strangers? Hardly.

So the second step is to make friends with your audience. If you are to do a presentation, mingle and make friends with members of your audience BEFORE you get up on stage to present. For one-to-one communications, take time to find anything in common between you and the person you are speaking to before you indulge in any subject matter with him/her. I believe, when there is something in common between you and me, we easily get attracted to one another. I do not believe in opposites attract; we are not magnets, we are human beings! :)

Now that you have accepted the fact that nervousness is normal, the person in front of you is just like you and that you are only talking to friends, you will be able to present yourself easily, yes? Of course you can :)

Remember, to be nervous or to be confident is a CHOICE. My Choice :) So Choose to be Confident lah ;)

Saturday, March 14, 2009

-USAH PUTUS ASA-

Ketahuilah sahabatku...

Jika kau merasa lelah dan tak berdaya lagi untuk berusaha..

Allah SWT tahu betapa keras kau telah berusaha..

Ketika kau menangis sekian lama...

dan hatimu masih terasa pedihnya..

Allah SWT sudahpun menghitung air matamu..

Dikala kau merasa keseorangan..

teman2mu terlalu sibuk untuk menghubungimu..
ketahuilah Allah selalu berada disampingmu..


Ketika kau fikir kau telah mencuba segala2nya...
dan buntu membuat keputusan..
Allah SWT ada jawapannya..

Maka, kembalilah pada Allah..
nescaya hidup diberkatiNya..




Thursday, March 12, 2009

Tuesday, March 10, 2009

KISAH SEORANG BAYI..

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia. Dia bertanya kepada Tuhan. “Para malaikat di sini mengatakan bahawa esok Engkau akan mengirimkan aku ke dunia, tapi bagaimana cara saya hidup di sana, saya begitu kecil dan lemah?”

Dan Tuhan menjawab , “Saya telah memilih seorang malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu. Bayi itu merayu, “Tapi di sini di dalam syurga, apa yang pernah saya lakukan hanyalah bernyanyi dan tertawa. Ini sudah cukup bagi saya untuk berbahagia. Tak perlu untuk saya dihantar ke dunia”.

“Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih bahagia”.

“Dan bagaimana bisa saya mengerti saat orang berbicara kepadaku jika saya tidak mengerti bahasa mereka”?
“Malaikatmu akan berbahasa kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar dan dengan penuh kesabaran dan perhatian, dia akan mengajarkan bagaimana cara kamu berbicara”.

“Dan apa akan saya lakukan saat saya ingin berbicara dengan-Mu”. “Malaikatmu akan mengajar kepadamu bagaimana cara kamu berdoa”.
“Saya mendengar bahawa di bumi ada orang jahat . Siapa yang akan melindungi saya?”.
“Malaikatmu akan melindungimu walaupun hal tersebut mungkin dapat mengancam jiwanya. Tapi Saya pasti mereka sedih kerana tidak dapat melihatmu lagi”.
“Malaikatmu akan menceritakan padamu tentang Saya dan akan mengajarkan bagaimana kamu bisa kembali kepada-Ku, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa berada di sisimu”.

Saat itu syurga begitu terang sehingga suara dari bumi dapat terdengar, dan sang anak bertanya perlahan, “Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah kamu memberitahuku apakah nama malaikat tersebut?”.

“kamu akan memanggil malaikat itu, IBU”.

Subhanallah!!! Ingat selalu akan kasih sayang ibu. Berdoalah untuknya dan cintailah dia sepanjang masa”.

Saturday, March 7, 2009

TINGTONG!!

aku baru balik dari research..
buat research pasal penternakan ikan keli..

mula2 nak pegi..
dok bayangkan yg owner nie msti org kampung..
bisnes dia pon msti alaa kadar jer..
tp bila jumpa owner dia..
terkejut suma yg pegi..
dia seorang farmasis.. (betul x aku taip nie.. hehee)
mana x terkejut,
dari bidang farmasi jadi penternak ikan..

dah tu, kos utk bangunkan bisnes penternakan ikan keli ini,
more than rm 1 million!!
and he runs the business without any financial back up!!
mmg berani tol dia nie..
laburkan duit simpanan utk business..

tp bila kitorang dengar penjelasan dia,
baru tau nape dia x perlukan any financial back up..
and dia dah plan dah utk masa panjang..
ke mana ikan keli ni nak di eksport..

tetiba tingin nak bela ikan keli plak.. hehe

KENANGAN...

this time aku just nak post gambar jer...
kenangan aku ngan kawan2...
memang sedih bila pk balik..
ade bape bulan jer lagi kitorang nak spent masa sama2..
lepas tu sambung degree..
mesti dah berpecah..
apepon, keep in touch ok..

TRIP KE SEDIM..


TEAM PPZU - BEST!!


G7 - KURSUS PEMBANTU MMS


WALKIE - TALKIE GROUP ( bak kate alin.. huhu)


PEACE...!

Friday, March 6, 2009

MOOD - Tacing...

hidup ni kadang kala langsung kita tak duga,
kita x pernah sangka...
kebahagiaan yg kita sulam dengan insan di sekeliling kita...
akan jadi barah..
yang mungkin amek masa bertaun nak hilang..
buat kimo pon..
belum tentu nak sembuh...

dan kita tak penah pon duga,
masalah demi masalah yg datang menimpa nie..
akan menjadikan kita dewasa..
lebih matang...
walaupon kadang2 kita terfikir..
'kenapa aku yang diuji'...
'kenapa aku yang kena lalui semua nie'...
dan bila sampai ke tahap kita hilang pertimbangan..
kita cakap Tuhan tu x adil..
uji kita..
tapi org lain seronok..
tanpa diuji..

tapi..
bila kita buat balik muhasabah diri..
kita akan sedar...
setiap perkara yang terjadi...
ada hikmah di sebaliknya...
masakan Tuhan menjadikan sesuatu..
tanpa sebab..

kita cuma insan biasa...
yang secara fitrahnya..
nakkan kebahagiaan..
xde sape yang nak diri dia dibenci...
tp hakikat yang kita perlu tempuhi..
kadang kala jauh dari apa yg kita impikan..

so,
kita kena banyak bersabar...
jangan mudah mengalah...
'aswad, jauh lg perjalanan hidup kamu..'
'jangan mengalah sebelum berjuang..'
'teruskan melangkah..'
'yakinlah bahawa di hadapan kamu..'
'ada kebahagiaan yang menanti..'

Thursday, March 5, 2009

THE WOMAN TEARS...

A little boy asked his mother, 'Why are you crying?' 'Because I'm a woman,' she told him.

'I don't understand,' he said. His Mom just hugged him and said, 'And you never will.'

Later the little boy asked his father, 'Why does mother seem to cry for no reason?'

'All women cry for no reason,' was all his dad could say.

The little boy grew up and became a man, still wondering why women cry.

Finally he put in a call to God. When God got on the phone, he asked, 'God, why do women cry so easily?'

God said:
'When I made the woman she had to be special.
I made her shoulders strong enough to carry the weight of the world,
yet gentle enough to give comfort.

I gave her an inner strength to endure childbirth and the rejection that many times comes from her children.

I gave her a hardness that allows her to keep going when everyone else gives up, and take care of her family through sickness and fatigue without complaining.

I gave her the sensitivity to love her children under any and all circumstances, even when her child has hurt her very badly.

I gave her strength to carry her husband through his faults and fashioned her from his rib to protect his heart.

I gave her wisdom to know that a good husband never hurts his wife, but sometimes tests her strengths and her resolve to stand beside him unfaltering.

And finally, I gave her a tear to shed. This is hers exclusively to use whenever it is needed.'

'You see my son,' said God, 'the beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair.
The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart - the place where love resides.'

Wednesday, March 4, 2009

MOOD - Geram!!

aku betul2 bengang semalam..
nape??
ptg semalam ada kelas lending...
kelas dah start 15 minit...
baru laa 'geng jahat' datang..
dah laa lewat 1 hal..
pastu buat bising...
tarik kerusi suka hati..
eeeeeeeee!!!!!!!!!!!!
dah tau lewat tu..
respect laa kawan2 nak dengar lecture..
pastu bila aku tegur suh angkat kerusi..
aku plak kena marah....
aiiii, ni melampau nie...
ikot hati aku, nak jer aku backhand budak 2 org nie..
tp xpe, sabar dulu...

pastu kol 4 kelas legal...
tetiba budak kelas aku suh aku carik kelas..
diorang nak ganti kelas legal ahad nie...
sebab nak cuti 4 hari...
hello!!
korang nak cuti, korang laa carik kelas...
dah tu, bila aku suh buat kat bilik seminar kaunseling,
xnak..
alasan jauh laa, malas laa, malu kat siswa laa...
kepala hotak korang!!
dah laa ptg tu aku mood x bape baik.. (aku ni kan slalu moody..)
mujur hormat kat miss anita jer..
kalau x, mmg aku nak tempik dah dalam kelas tu..
lepas sorg, sorg buat hal..
sibuk nak balik rumah,
macam budak part 1...
x sedar diri tu dah part 6..
dah nak grad...

eeeeee!!!!!!!!!!!
geram aku!!!

Monday, March 2, 2009

TO ALL MY FRIENDS

WESTLIFE : IF I LET YOU GO...

day after day..
time pass away..
and I just can't get you off my mind..
nobody knows...
I hide it inside..
i keep on searching but i can't find..

the courage to show..
to letting you know..
i've never felt so much love before..
and once again i'm thinkin' about..
takin' the easy way out..

but if i let you go..
i will never know..
what my life would be..
holding you close to me..
will i ever see..
you smiling back at me..
oh yeah..
how will i know..
if i let you go..

night after night...
I hear myself say...
why can't this feeling just fade away...
there's no one like you ...
you speak to my heart ...
it's such a shame...
we're worlds apart...

I'm too shy to ask ...
I'm too proud to lose..
but sooner or later I've gotta choose...
and once again ...
I'm thinkin' about...
taking the easy way out...

p/s: hidup tak selalunya indah, tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan..

Sunday, March 1, 2009

TAGGED by SIZUKA..

1. Apakah benda paling penting dalam hidup kamu?
@family..

@kawan2..

@wallet, hp, laptop, kamera...

@matrix kad (kalau xde xleh masuk kampus.. so penting laa kan.. hehe)

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan duit sendiri?
@hmm, lanyard Asian University Games waktu g shah alam mggu lepas...


3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu?

@huhu.. kat pulau redang.. so sweet..

4. Berapa lama hubungan kamu berkekalan?
@adoi.. x clear laa soalan nie..

5. Adakah kamu dilamun cinta?

@takot!!!

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam?
@KFC PKNS..

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli?
@Islamic banking system in Malaysia..

8. Apakah nama penuh kamu?
@Mohd Khairi Aswad bin Mohd Razak


9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah?

@of coz mak... love u mum..


10. Namakan seseorang yang kamu ingin berjumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda?
@Tun Mahathir..

11. Sebutkan 8 sabahat PALING rapat dengan anda?

@syafiq, faiz, rahman, izzati izyan, gha, atina, izza mardhia, azlina...


12. Adakah kamu mencuci pakaian kamu sendiri?

@hoho.. antar dobi jer..

13. Tempat yg paling seronok kamu mahu pergi?
@Makkah, south korea, grand canyon..


14. 5 perkara tentang org yang tag kamu?

@suka gelak..
@cakap laju..

@kawan yang baik..
@setia pada yang satu..

@tetap pendirian...

15. 8 perkara yang kamu sangat gilai?

@badminton..
@martial art..
@instrumental music...

@tgk wayang...

@surfing...
@hang out ngan kawan2..
@memasak.. (caya x.. hehe)
@tido..

16. Pelukan atau ciuman?
erkk.. ape nie..


17. 8 perkara yang sering di ucap?

@assalamualaikum..
@adoyai..

@motif!!
@ntah laa...
@pehh!!
@relaks cukop..
@sori...
@ahh!!, xde2...

@hurm..

18. 8 buku yang baru dibaca..

@mastika mac 2009
@Islamic banking system in Malaysia..
@hijap sang pencipta..
@naruto..
@mencari personaliti unggul..
@dare to fail
@qualitative research
@hak keistimewaan org melayu


19. Tag 5 orang?

@haha.. dengan segala hormatnya dipersilakan
i- syafiq ii- wiwi iii- izza mardhia iv- ana v- eja

SAJAK PAHLAWAN..

...aku mahu menjadi seperti Abu Bakar,
menjalin agung sebuah persahabatan,
setia berkorban demi kebenaran...

...aku mahu menjadi seperti Umar,
berdiri tatkala tunduknya manusia,
bersuara tatkala diammnya mereka...

...aku mahu menjadi seteguh Ibnu Zubair,
yang setia menahan panahan hajjaz,
bersama si ibu tua,
lantas mati dalam dakapan sejarah...

...dan juga menjadi seteguh pemuda Ghiffani,
menentang kezaliman walaupun diancam...

...aku ingin menyulam kerendahan hati Yusuf,
yang memaafkan saudaranya,
walaupun bertemankan perigi tua...

...semoga semangat & kekentalan hati mereka,
menjadi azimat paling bernilai...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...