Saturday, December 26, 2009

updated!

dh lama tol aku x update blog nie...
rasa cam malas pon ade..
tp tgk kawan2 ramai yg update blog, tingin gak nak update...

lagi bape hr je, semester baru nak mula dh...
yg jd PM MMS, PMP...
selamat menjalankan tugas...
ramai kawan2 yg x percaya, kali ni sy dh x jd PM...
entah laa, macam xde mood nak buat benda2 ni kat melaka...
andai degree sy di UiTM Kedah, xyah tanya laa kan...
mmg sy sanggup!
sesungguhnya MMS terlalu banyak kenangan...
sama ada anda sbgai PM @ junior, kenangan MMS tetap ada...
& anda akan kenang smpai bila2...

bila dh nak dekat dengan sem baru nie,
bermaksud saya cuma tggal beberapa hari utk bekerja...
terasa cam baru je keje kat pasar tu...
first day keje, siap kena gelak lg sbb x kenal banyak sayur.. hehe..
tp skrg, da expert dh.. (riak skit.. hehe)
bila dh nak sampai hari terakhir keje nie, cam sedih plak...

tp adat laa kan...
setiap permulaan, ada penamat..
setiap pertemuan, ada perpisahan...
kalau en. man baca blog saya nie. (ada kemungkinan ke.. hehe),
tima kasih banyak2 sbb bg saya keje kat kedai en. man...
pasni kalau cuti, bole kot keje balik.. huhu

yang pasti, semester baru, semangat baru, suasana baru...
aku harap sem ni akan jd sem yg indah2 je.. xnak dh duka2 nie...
sakit kepala, sakit ati, suma sakit...
bila hepi, xde laa sakit2 kan...

dah alang2 update nie, sy nak ucapkan tahniah kepada cik nadia sbb berjaya menyahut cabaran saya... x sangka plak cabaran main2 tu disahut cik nadia.. huhu.. kita jumpa raya cina ok..

http://donadiya.blogspot.com/2009/12/pas-baca-suma-kena-ckp-kagum-okeh.html

Friday, November 27, 2009

~Tragedi Pagi Raya~

pehh, tajuk nak gempak je kan...
huhu...

alkisahnya, bermula pkl 9 pg td... lepas balik ayah aku balik dari solat sunat aidiladha, aku p isi minyak moto sat.. (aku x p sbb selsema teruk..).. lepas isi minyak adik aku pggl aku..

adik : long, mai sat nak guna moto.. nak p umah mak chaq sat..
along : alaa, tggu laa sat p ngan aku satgi...
adik : hg p lmbt lg... satgi kawan2 hg mai.. mai laa aku p dulu... aku p ngan kakak
adik : haa, p laa.. bawak moto leklok...

9.30, 2 org kawan aku mai rumah.. tgh dok makan rendang, dapat call..

"assalamualaikum... nama encik aswad ke??"
"waalaikummussalam... ye saya.. ade pe encik??"
"adik2 encik accident, kat jalan 5.. tlg cepat skit ye"

Ya Allah!!
hilang terus selera nak makan rendang dengan lemang... terus aku ngan ayah aku p tgk adik2 aku.. Mak aku xtau lg sbb mak aku awal2 dh ke rumah mak chaq aku..

bila sampai, aku tgk adik2 aku dh naik dari longkang.. ada org tlg diorang naik.. moto tu mmg rosak teruk dh bahagian depan.. aku tanya org kat situ, depa kata adik aku nak elak keta sbb keta tu masuk simpang mengejut...

terus aku bawak adik2 aku ke hospital.. mula2 check, dr cakap adik aku yg bongsu tu tulang bahu dia patah.. & bila xray, xde pape yg patah.. yg kakak plak luka2 ja.. syukur Alhamdulillah.. waktu tgh check, aku call mak aku bgtau.. langsung mak aku nangis.. bila aku cakap adik2 aku xde pape, dia dh ok skit.. selang 15 minit, mak ngan ayah aku sampai lepas ayah aku dgn adik ke-2 aku kuarkan moto dari longkang besar tu...

aku bersyukur sgt sbb suma dah ok.. cuma adik aku ja macam terkejut lg..
thanks hadziri sbb tlg bawak aku ngan adik2 aku td.. nadia, thank you so much atas pertolongan hg...

P/s : aku plak yg takot nak bawak motor..

Sunday, November 22, 2009

x guna merayu...

x guna merayu...
kalau rayuan itu x diendahkan...
buat pening kepala ja...
asyik nampak salah kita je kan...
mungkin aku kena cari yg lain...

ya, aku akui suma tu berpunca dari aku...
ko xde buat salah papepon..
aku ingat benda ni dh jadi ngan aku...
xkan berulang dh...
tetiba jd lg, tp lagi teruk.. pening.. pening...

aswad, ko yg nak suma nie kan...
ko yg berharap sgt suma ni jadi...
nah, amek ko!!
padan muka ko aswad!!
ko pegi tgk cermin, ko gelak kuat2 depan cermin tu..
puas ati ko kan...

ye, tp tu dulu..
sekarang, aku nak pulihkan balik benda nie...
perit sgt2 bila jdi kali kedua...
benda2 bodoh yg aku buat nie...
da makan diri aku balik...

mungkin masa yg akan pulihkan suma nie..
kalau ini dh takdir tuhan, aku redha...
tp yg pasti, kali ke-3 xkan ada lg...
seboleh2 aku akan elak...

aswad... aswad.. nasib hg laa...

Saturday, November 21, 2009

kenangan itu kadang kala menyakitkan...

betul...
kadang kala...
kenangan yg kita anggap manis tu,
1 hari nnt akan jadi racun utk diri kita...
mungkin pada mulanya kita anggap kenangan itu akan jd kenangan terindah buat diri kita...
sampai bila2...
hinggalah tiba 1 saat,
kita dihambat kenangan itu...
menuntut kita mengulang semula kenangan yg manis itu...
tp kita x mampu...

susah utk org paham diri kita...
dan lecturer aku penah cakap...
akan sampai 1 ketika...
kita pon dah paham dengan diri kita sendiri...

hari ini...
aku sedarkan diri aku...
cukuplah diri aku ni tenggelam dalam kenangan...
aku kena teruskan hidup...
dan cipta kenangan baru...
mungkin kenangan yg bakal aku cipta x semanis kenangan2 lepas...
tp 1 hari, ia tetap akan jd kenangan yg akan aku ingat...

p/s; PIC, aku nak korang tau...
walau jarang macammana pon aku contact dengan korang...
walau sepi macammana skalipon aku kat melaka nie...
aku nak korang tau...
korang suma kawan terbaik yg penah aku kenal...
& kalau ada silap salah aku kat korang, aku nak minta maaf..
mmg aku x sedar selama ini aku buat salah ngan korang..
semoga persahabatan kita macam dulu2 balik ok..

Wednesday, November 4, 2009

:::laskar pelangi:::


mimpi adalah kunci
untuk kita menakhlukkan dunia
berlarilah tanpa lelah
sampai engkau meraihnya

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
bebaskan mimpimu di angkasa
warnai bintang di jiwa

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya…

cinta kepada hidup
memberikan senyuman abadi
walau hidup kadang tak adil
tapi cinta lengkapi kita

laskar pelangi
tak kan terikat waktu
jangan berhenti mewarnai
jutaan mimpi di bumi

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia

menarilah dan terus tertawa
walau dunia tak seindah surga
bersyukurlah pada Yang Kuasa
cinta kita di dunia
selamanya
selamanya


kenapa aku post lirik lagu nie..?

sbb lagu nie best sgt....

cuba hayati lirik2 lagu nie...

ada makna yg cuba disampaikan...

terpulang kepada individu utk menilai makna tu...

& yg paling penting...

lagu nie banyak bagi kenangan kat aku...

waktu study kat uitm kedah...

ntah laaa... bila dengar lagu nie, terbayang2 wajah kawan2...

yang menceriakan hidup aku kat kedah...

semoga persahabatan tu kekal...

sampai bila2...




Saturday, October 31, 2009

kekesalan melanda...

sangat menyesal... sbb pe??
aku xleh nak tlg classmate yang kena ragut...
padahal jarak dia ngan aku dalam 5 meter je..

alkisahnya camni...
semalam pegi the store... beli barang skit...
lepas beli barang, lepak subaidah jap...
sambil dok minum air tu, nampak laa wani, ino dgn kengkawan lain...
rasanya bukan suma budak HR...
pastu lepak selang 3 meja dari aku, & aku membelakangkan diorang...

tgh dok layan roti canai, skali dengaq wani jerit...
aku ingatkan kot lipas ka, pa ka....
aku pon buat bodo je laa...
sambung balik makan roti canai...
tengah nak suap, tetiba sorang 'mamat' lari kat sebelah aku...
then baru aku dengaq betoi2 pa yg wani jerit...
tolong!!! org tu amek beg aku....

apa yg aku kesalkan....
aku hanya jadi penonton..
jadi tergamam..
langsung x terpikir nak amek no plat moto tu...
wani, aku mintak maaf sgt2 sbb x membantu td...
mesti dia still trauma lg.. even aku yg jauh skit dari diorang pon terasa aura trauma tu..
dia yg jd mangsa, lg laa kan...

dari cerita yang aku dengar dari Ino, peragut tu pompuan!
& diorang melarikan diri dengan Yamaha RXZ..
yg bawak moto tu pon pompuan jgk..
brani sungguh..

morale of the story..
1) jangan sesekali meletakkan tas tangan anda bila dalam restoran.. walaupon sekejap
2) sentiasa peka dengan keadaan sekeliling
3) kalau ada org yg berhampiran kita kena ragut, cuba laa tlg dia.. pastu kalau dpt tangkap, pkl ramai2... aku geram sgt dengan org camni!!

p/s : jenayah ada di mana2..

Tuesday, October 27, 2009

perjuangan yang belum selesai..


alhamdulillah...

akhirnya aku konvo jugak...

25 oktober 2009, aku menerima Diploma in Banking...

macam x caya pon ada.. haha


apapon, ini langkah pertama aku..

ijazah dalam buruan...

ada hikmah bila konvo kali ni diadakan sebelum final exam...

terasa ada semangat baru dalam diri..


kepada mak & ayah...

terima kasih sgt2 sbb sudi berkorban demi along...

bersusah payah demi memastikan along terus belajar...


kepada suma pensyarah....

terima kasih kerana mengajar saya selama nie..

insyaAllah suma ilmu tu sy akan ingat...


kepada suma kawan2...

thanks sgt2 sbb banyak support aku..

nasihat aku...

Sunday, October 4, 2009

kisah 3 oktober...

pg2 kol 9 dh siap nak pegi open house anjuran uitm....
fuhh, best...
macam2 makanan ada...
nak breakfast, nasi lemak ada, lontong pon ada...
nak makan tghhari, nasi ayam ada...
minum petang, ada bihun goreng, laksa, cendol... ( sedap weyh cendol nie.. aku sampai 3 kali.. huhu)
nak mood raya?? kuih raya, ketupat, rendang, lemang...
bosan?? ada karaoke.. pehh, boleh tahan suara budak2 KBM nie...

lepas abis jamuan, langsung ke dataran pahlawan..
tgk citer Tsunami at Haeundae...
terbaik weyh citer nie... aku pon nyaris2 nangis.. tp aircond dlam panggung kuat sgt.. so x terkeluar air mata ini.. haha
tp ada benda yg mengganggu konsentrasi aku tgk wayang...
kapel cina sebelah aku ni dok romen2 plak...
sial!!!
dh xtau nak tgk mana 1.. haha
tp pk kan bayaq 10 hinggit, aku fokus ja tgk wayang kat depan..

pastu rushing balik tun mamat...
bersiap utk organize konsert UNIC...
diorang suma ok.. terutama fakhrul..
sbb?? dia org KEDAH.. huhu
lg sorg, fadzli...
gelagat dia buatkan aku tingat kat seseorang.. USTAZ ZUL!
pengalaman menarik laa dapat jadi part of the team yg handle event nie...
waktu konsert diorang, salah 1 lagu yg diorang nyanyi buatkan aku tingat kat DIA..
khayal seketika.. hehe

balik rumah pkl 12.30..
tgk dapur..
Ya Allah.. macam kapal karam...
dalam kepenatan nie, aku buat jgk..
buang lauk2 open house yg dh xleh makan, basuh pinggan, mop lantai...
malas nak bising2..
pk2 balik, umah aku jgk kan...

pastu mandi &....
kayangan ku tuju..

p/s : hepi besday izza mardhia, azny & wawa

Sunday, September 27, 2009

jejak kasih....

perkara nie jadi secara kebetulan...
ada someone add aku kat facebook...
bila tgk nama, aku terkejut sat...

:::nadhirah azizzuddin:::

lama aku x jumpa dia nie...
last aku jumpa dia...
waktu darjah 4...
lebih kurang 11 taun lepas...

bila aku dh approve, aku drop komen...
pastu mula laa sesi komen2 nie...
dia still cam dulu..
dok buat perangai gila2 dia.. haha...
then bukak cita lama..
zaman skolah dulu...

aswad : assalamualaikum.. kat 11 taun x dengaq cita..

nadhirah :
w'salam.. hah tu la..klu x silap,ak pndah s'ngoq msa awai drjah 4..ak ingatla jgk nama member skola sksk tp nak cam muka mmg payah ar.. hg apa crita? keja@study?

aswad :laa nie cam dak?? aku ingat 1 benda ja ngan hg nie.. hg penah cubit aku pasai aku conteng buku hg ngan pen merah..sakit weyh.. haha.. aku pas spm sambung diploma kat uitm kedah.. skrg buat degree kat uitm melaka.. hg?

nadhirah : astagha..mntak ampun wei..x ingat..yg ak tau masa skolah rndah ak mmg ntahpapa,gyla pgkat gyla nama suma ada. burok prangai! haha.. ak dip investment kat uitm arau.. la ni smbung bba finance kt s.alam.. sory,ak x cam la muka,da laaaaama gyla kan. :)

aswad : alaa, cita lama kan... hurm, nnt hg kim slam laa budak2 finance yg dulu amek banking kat kedah.. yg aku ingat nadia ngan amalina.. bila ingat cita zaman skolah, mesti gelak kan.. hehe

nadhirah : class ak xdak dr uitm kedah rsanya..nnt ak find out klu ada.. haha mmg pon.sri kulim byk knangan! sir utam singh plg ak xleh lupa.hehe.. hg dok kulim lg ka?

aswad : aku pon ingat lg dia tu.. training hoki ngan dia, english pon dia ajaq.. haah aku still kat kulim.. nak p ke mana lg.. muka hg still x brubah noh.. dok camtu ja.. :-)

nadhirah : nak uat mcmana,ak awet mudaa.. kah3! alaa mana la tau kot2 hg dah pindah,bosan dgn kulim ka..ak raya aritu xblk kulim. xtau apa yg brubah..hg dulu nakai ka wei? ak konfius hg dgn aslam la..aslam pon ak pnah cubit kot. haha!

aswad : aku pon lupa aku nakai ka dak kecik2 dulu.. haha.. tp aku sama2 jadi pengawas ngan hg,tawfiq, fatin, safiyah.. weyh, dok slangor lama xkan style cakap x brubah.. kuat tol semangat hg noh.. ada member aku baru p sebulan, dah x reti cakap kedah.. huhu.. sat2, kalau hg kompius, cammana leh add aku??

nadhirah : kan ak hbq td..ak ingat nama,tp muka payah nak ingat.. so nama hg mmg lekat dlm kpala la. haha uatpa nak poyo ckp kl ngan org kedah.ak kat umah pon speaking utara..parents org sana.tp ak anak slangoq ar.slangoq murtad. hehe.. oh hg pngawas jgk? masa blk skola dulu hg naik bus pak non/pak tan x dulu? or hg bdk kem pph?

aswad : aku budak tman selasih lorr.. tu dia aih siap tanya nama driver bas.. memang aku x ingat.. x silap aku hg dulu dok taman desa impian kan..

nadhirah : btol3! fuh!hg lg hebat..boleh ingat ak dok kat mana. haha.. psai driver bus tuh mmg ak ingat wei..kenangan.. hehe..hurm kalau ada yg rajen nak organize reunion kan best! bley la keep in touch.. :)

camtu laa citanya.. thanks facebook... rmai kawan2 yg aku dah lama x jumpa, tup2 muncul kat facebook..

Saturday, September 26, 2009

Merepek...

aku banyak sangat nak cakap kat sini....
tp xtau nak mula cammana.. huhu
aku buat style diari laa..

17 september 2009...
-aku bersiap2 nak balik kg.. semangat nie.. dah pack suma brg.. tetiba aku tgk keliling rumah.. ya Allah.. sepahnya.. ngan mengambil mood raya, aku pon kemas laa umah tu.. dengar lagu raya sambil kemas rumah, terasa cam nak raya kat situ plak.. haha.. abis je kemas rumah, trus blah balik kg...

18 september 2009...
-cam besa laa.. buat persiapan nak beraya..

19 september 2009...
-pukol 9.00 pg, rombongan dari kedah sampai.. family aku laa tu.. huhu.. sian diorang kepenatan.. tp raya punya pasal, hilang penat tu.. suma dlm rumah sibuk buat keje.. paling x leh lupa, aku pegi beli santan kat pasar.. kena berator kat 3 jam.. sabar je laa.. geng anak dara tlg iron baju, lap bekas kuih.. anak teruna?? lepak tgk tv arr.. huhu
- ptg tu lepas maghrib, berkumandang laa takbir raya...

Allahuakbar.....
Allahuakbar.....
Allahuakbar.....
laa ilahaillallah huwallahu akbar...
Allahuakbar wa lillahillamd..

- terasa sayu di hati.. perasaan bercampur baur.. terasa rugi sebab x betul2 manfaatkan ramadhan yg dah lepas.. hati di landa gusar, dapatkah aku bertemu lg ramadhan akan datang... lepas isyak, aku teman kazen2 bawah umo main mercun, bunga api.. tgk diorang nie, tingat zaman kanak2 kan..

20 september 2009...
- usai solat sunat aidilfitri, kami berkumpul di ruang tamu.. sesi bermaaf-maafan bermula.. perasaan sayu hiba tatkala salam disambut ayah.. terasa tangan itu cukup kasar.. air mata menitis tatkala lafaz ampun & maaf kuucapkan.. aku menghulurkan salam kepada mak pulak.. aku menangis lagi.. terasa sayu sangat.. terlalu bannyak mak & ayah berkorban demi aku.. aku doakan mereka dipanjangkan umo dan diberikan kesihatan yg baik supaya aku berpeluang menjaga mereka kelak, insyaAllah...
- lepas tu, konvoi ramai2 pegi umah sedara mara.. walaupon penat, tp best... ramai jgk yg marah aku sbb diorang xtau aku study kat melaka skrg.. hehe..

21 september 2009...
- giliran rumah nenek aku pulak dikunjungi tetamu.. ala2 kunjungan balas laa nie.. ptg plak, gerak ke umah mak cik aku... dia buat open house..

22 september 2009...
- sedih.. family aku bersiap2 nak balik ke kedah.. ikot ati nak je balik skali.. tp tiket nak balik melaka nnt dh abis.. kalau ada pon hari isnin.. kompom2 x dtg kelas.. nak xnak kena laa berkorban stay kat melaka... ptg plak, 1 demi 1 family balik ke rumah masing2... tinggal laa aku ngan nenek aku...

26 september 2009...
- aku bergerak balik ke kampus.. dalam bas yg aku naik tu, ada laa 2 kumpulan budak2 skolah naik.. aku tgk gaya cam nak gado jaa.. tp yg klakar tu, budak2 tu kecik je.. baik adik aku yg bongsu tu besar lg... macam2 budak2 skrg nie...

tu laa al kisah nye... ada lg nie.. len kali plak aku story..

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri...

kejap je dh nak abis puasa sebulan...
cuti raya 9 hari..
lepas cuti, get ready laa...
test demi test, quiz yang tiada kesudahan...
assignment....
tp apapon, kita raya dulu ok...

di kesempatan ni, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf zahir dan batin kepada semua kenalan di seluruh malaysia, ex-student smkts 01-05, ex- uitm kedah 06-09, sahabat2 di uitm kampus bandaraya melaka, & semua laa yg mana aku kenal... andai ada tutur bicara, perbuatan yg menyinggung perasaan kawan2, aku mohon maaf dari ujung rambut sampai ujung kaki... kepada yg berada di sekitar melaka, dtg laa ziarah aku kat masjid tanah, bersebelahan sk masjid tanah.. dis year x raya kedah sbb masa x mengizinkan..

salam kemaafan,
ASWAD

Friday, September 11, 2009

...

I'm really missing her...
That's what i feel now..
i hate this feeling...

Wednesday, September 9, 2009

Selepas 2 bulan...

lega...

perkataan yg dapat menggambarkan perasaan aku selepas 2 bulan kat bumi melaka nie...
dengan sekelip mata, dh ramai kawan aku...
aku pon pelik... org pemalu, pendiam cam aku ni, ada ramai kawan.. huhu
apapon aku bersyukur sgt sbb dh boleh adapt dengan suasana kat sini..

citer bab kawan2 nie, cam besa laa kan..
ada yang sengal (jenis ni ramai sgt kat melaka.. huhu),
yg skema, yg annoying, macam2 lg laa...

budak lelaki kos aku kebanyakkan dari uitm melaka...
so, masing2 dh kenal 1 sama lain...
n aku bertuah sbb diterima dlm kelompok diorang nie...
mulut jgn cakap laa.. nganjeng memanjang... haha
tp ati baik.. mintak tlg, insyaAllah diorang tolong...

kadang2 tingat gak kat kawan2 waktu diploma dulu...
& aku yakin, bukan aku sorang je yg still ingat kawan2 waktu diploma dulu.. tol x??
tp bila pk balik, sampai bila nak dibuai perasaan kan..
kena laa berpijak di bumi yang nyata...

aku sedar aku pon dh macam berubah kat melaka ni..
dulu kat kedah, aku pendiam gak.. x banyak cakap..
nak plak dalam kelas...
tp skrg dlm kelas, ada ja yg kena ngan aku.. (sori weyh.. huhu)
bercakap pon dah kasar skit.. ikot budak2 melaka nie laa.. ( x sedaq hg pon org melaka.. ngee)
tp loghat ibunda tetap di hati.. huhu

p/s : x sabar nak tggu konvo..

Sunday, September 6, 2009

-PRESENTATION-

1 september ritu....
ada presentation dalam kelas...
BEL 492...
Disebabkan lama x present, rasa nebes semacam...
nak plak turn aku 2nd last....
dok tgk sorg2 punya presentation...
suma gempak2....
tp apapon, aku b'syukur sgt sbb dapat present dengan jayanya.. huhu..


:::peserta menunggu giliran masing2:::

:::barisan juri tidak profesional:::

:::class rep ngan P.A nye:::

:::Aslan Taib a.k.a Labest:::

:::amira asyikin:::

:::penjaga masa & pengetuk loceng yang kejam.. huhu:::

:::it's me!:::

::HEPI BESDAY::

Happy Besday to you...
Happy Besday to you...
Happy Besday to Labest...
Happy Besday to you...

Semoga dipanjangkan umo, dimurahkan rezeki
dan semua impian ko jd kenyataan ehh..



P/s : Hepi besday jugak kat Edie (1/9), abg ngah (5/9), kak lynn (6/9) & wiwie (10/9)





Wednesday, August 26, 2009

huhu....
lama tol aku x update blog nie...
bukan xde bahan, bahkan banyak sgt nak dikongsi bersama.. (skema ja ayat nie..)
tp kemalasan membuatkan aku xdak mood nak buat pa..
even nak on letop pon malas...

budak2 rumah asyik tanya...
'oii, lepak jaa... xdak saiment ka'
'relaks ja hg nie, xdak test/kuiz ka'

tu suma killer question utk aku... haha
nak ada suma tu cammana...
lecturer asyik bertukaq ja.. elok2 dh bg assignment, tukaq lect lain...
mai lect baru ni, scheme of work pon xdak....
lg haru...

tp bila jd camni, risau gak...
dok nampak bayang dh, dekat2 nak raya nnt msti due date assignment berkumpul kat situ...
xpon raya aku x macam raya nnt...
dok pulun siapkan assignment...

kadang2 rasa cam kelas aku ni jadi bahan eksperimen plak...
suma lect baru, mai tukaq kat kelas aku...
budak kelas a, b, xdak plak tukaq2 lect...
siap yg ajaq tu lect2 senior lg...

nasib hg laa aswad.. (mula laa nak tacing.. huhu)
apapon, hidup mesti diteruskan..

p/s : selamat berpuasa semua.. semoga ramadhan kali ini lebih baik buat diri kita dari yg lepas..

Friday, August 7, 2009

kesejukan melampau...

korang skrg tau kan aku study katne...
x jauh pon...
kat melaka jer...

tp hari ni, aku mengiakan cakap datuk pengarah uitm melaka...
blajar kat uitm kampus bandaraya melaka (KBM), macam blajar kat overseas..
aku xtau nape hari2 sebelum ni aku x rasa kesejukan ni..
tp hari ni suma cakap benda yg sama...
sejuk!!!!!!!!!!!!

bayangkan, aku yg kategori kebal dengan sejuk ni pon,
pakai 3 lapis baju...
tshirt 1, sweater 2!
nak plak kelas 'maraton' kol 8 sampai 6...

nak dijadikan cerita, puan hamiza, lect ob aku suh amek buku kat keta dia...
kat luar waktu tu mmg panas sgt2...
then bila sampai kat keta dia, aku masuk keta utk amek buku....
korang tau kan keta bila terdedah dengan panas, berbahang kat dalam tu...
tp aku rasa nikmat sgt!!
lega gila bila dapat rasa panas camtu...
padahal dulu, asal naik keta, berbahang je, mula laa nak ngomel...

permintaan kepada datuk pengarah...
tolong la datuk...
carik laa penyelesaian utk kurangkan kesejukan kat dlm bangunan kbm..
sejuk mmg laa selesa nak study..
tp kalau dh sejuk sangat pon xleh study gak..
asyik gigil jer...

apepon, KBM terbaik laa.. huhu

Sunday, August 2, 2009

Penantian...

orang kata...
penantian itu amat menyeksakan...
bygkan...
tggu bas kat sejam...
x sampai2 lg....
tp kalau x tggu ada ja bas lalu...
slalu kan jadi camtu..

orang kata jgk.. (bila aku nak kata plak.. hehe)
kalau penantian tu membuahkan hasil, mmg best...
bayangkan...
tggu bas kat sejam...
skali dtg vvip coach...
kan berbaloi tu...

tp kalau penantian tu x membuahkan hasil,
anggap tu suma takdir Ilahi..
kita mampu merancang,
tp takdir Allah mengatasi segalanya...
macam citer bas td...
jangan kata sejam, sampai ke malam bas x dtg2...
mungkin ada hikmahnya...
ntah ka kalau naik bas, bas tu accident...
sapa tau kan..

Kesimpulannya, berserahlah kepada Allah...
Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui apa yg terbaik utk kita...

Saturday, August 1, 2009

Pada suatu malam.. (apa punya title daaa..)

hurmm, al kisahnye camni...
malam kamis lepas, aku teman kawan aku g mcd...
malas punya pasal, aku teman dia g mcd pakai baju melayu yg aku pakai waktu solat isyak...
lepas makan mcd, tetiba dia dapat call...
ada kawan dia nak jumpa kat TROPICANA..
aku bajet cam kopitiam laa....
bila dh sampai, rupanya2 TROPICANA ni tempat open karaoke...
korang tau x ape masalahnye...???
aku pakai baju melayu!!!

dengan selambanya, aku pegi gak kat kedai tu..
dan sepantas kilat suma org kat situ pandang aku cam nak makan...
siyes takot....
pastu aku nak g buang air...
disebabkan meja kami lepak tu agak belakang so aku terpaksa lintas banyak meja b4 sampai ke tandas..
sepanjang perjalanan nak ke tandas tu (cam jauh je tandas tu.. huhu), ada ja yg dok perhatikan aku..
agakan aku, diorang pk aku ni org pejabat agama kot..
ni suma gara2 pakai baju melayu laa nie..

tp apa yg aku nak share kat sini...
tempat open karaoke tu..
penuh dengan pakcik2 yg aku rasa lg tua dari ayah aku...
n bila ada budak2 indon yg menyanyi dangdut, bukan main lg pakcik2 ni bersorak..
aiiii pakcik, lupa ke anak ngan isteri kat rumah...
aku nie, dengar org nyanyi x sedap ni leh terima lg...
tp bila budak2 indon mula nyanyi dangdut,...
siap gelek2 lg..
aku dah xleh tgk.. geli geleman...

dalam aku geli geleman tu, ada geng pakcik2 tua nie, boleh dok rakam indon2 tu menari..
memalukan....
aku doakan, warga pakcik2 zaman akan dtg, x buat laa keje2 xde pekdah nie...
& nasihat aku, kalau nk nyanyi tempat open camtu, make sure suara tu ok.. at least sedap org mendengar..
dh tau pitching tu x sampai, nyanyi laa ikot kemampuan..

last nasihat aku, jangan pakai baju melayu kalau g karaoke.. haha

Thursday, July 23, 2009

Cerita Minggu Ini..

Sibuk weyh mggu nie...
tp dlm sibuk2 tu, ada gak adegan2 yang nak sgt2 aku share ngan korang...
cita kelakar, takjub, geram..
suma ada laa...

okeyh, first nak cita pasal sorang budak ni yg dirahsiakan namanya...
ada laa dlm 1 kelas tu, mmg lepak arr..
lecturer pon sporting...
ntah cammana, lecturer tu buat lawak...
besa laa, bila lawak, gelak laa kan...
tp kitorang gelak kejap je...
pastu suma diam...
tau nape??
ada sorg budak sisw* ni, gelak bukan main kuat lg..
suma diam sbb tgk dia gelak over sgt...
tp nape plak aku nak marah kan??
sebab dia duduk sebelah aku!!

kalau kwn2 dib aku kat kedah duu, kalau gelak camtu, dh lama aku saun...
tp sebabkan kat melaka ni suma kawan2 baru, aku xde laa cakap byk sgt..
just suh budak tu istighfar byk2...
(baik kan aku... :-> )

ok, cita kedua..
pasal ketakjuban aku pada kejadian tuhan....
ketakjuban nie lahir dlm kelas qmt.. (awat rasa cam skema ja ayat aku nie..)

lecturer nie tgh ngajar tau...
qmt ni ada gak kena buat curve laa, tree diagram laa...
so, lecturer ni guna 2 whiteboard marker berlainan kaler...
tau x ape yg pelik..
kedua2 belah tgn lecturer ni boleh melukis curve tu dgn elok skali...!
kalau dh curve pon boleh lukis, menulis apatah lg kan...
cam tgk free show plak...
kalau curve tu kat kiri whiteboard, dia guna tgn kiri & vice versa..
mmg style laa lecturer nie..

bab geram story len kali ehh.. sakit kepala lorr...

Sunday, July 19, 2009

UiTM Kedah Alumni Homecoming 2009 : Back To Campus

huhu....
berita baik utk suma Alumi UiTM Kedah...
21 & 22 Nov ni kita semua dijemput utk menjayakan Alumni Homecoming 2009 : Back To Campus...
berbayar ok..
more info, click link kat bawah nie ok...
jom kita meriahkan Alumni Homecoming 2009 UiTM Kedah!

http://www.kedah.uitm.edu.my/images/stories/BERITA2/surat%20jemputan%20alumni.pdf

entry ke 60..

kejap je dh 59 entry aku post..
& yg nie yang ke 60...

semalam aku YM ngan salah sorang 'partners in crime' aku, Effa....
macam2 yg kitorang bualkan...
bila YM ngan dia semalam, aku tingat 'meeting' kitorang bulan 5 ritu.. (kalau x silap aku la)
agenda meeting : pegi bukit hijau utk kali ke-2
so, menggunakan teknologi yang ada, kami menggunakan conference dlm YM utk meeting..
sebab??
waktu tu time study week..
sorang kat bangi, 2 org kat kat rawang, 2 org kat kedah...

mula2 suma ok...
tp ntah cammana, tetiba YM jd gelong...
aku rasa mau kat 50 conference kitorang buat...
kejap aku create, kejap syafiq, kejap effa...

last2, keputusan diambil...
abis study week kita discuss..
haha, sengalkan...
dh tau YM gelong, patut decide awal2 lg...

apepon, benda tu jd kenangan...
wiwie siap print screen lg conference yg paling berjaya tu, letak dlm facebook..
sekarang susah skit nak buat keje2 gila camtu...
suma bizi kan...

kawan2, aku doakan korang suma berjaya ok... suma mengeluh kan sbb environment baru x seindah kedah.. tp nak buat cammana, kena laa teruskan jugak kan..

Thursday, July 16, 2009

pengumuman...

wahai org kampung suma..
aku nak gtau nie, mulai hari ini aku dh ada blog lg 1.. tp ni english version..
actually, blog ni salah 1 requirement utk BEL 492..
so, demi memenuhi requirement tu, aku create gak blog english version..

aku menjemput suma kawan2 melawat blog baru aku tu..
nak pesan siap2, english mmg tunggang langgang... (blajar dh 14 taon pon dok salah gak.. hehe)
sebarang komen adalah dipersilakan..
n suma komen mestilah in English...

korang jd laa follower ehh.. kasi meriah skit blog aku tu..

hopefully korang suma tlg2 laa aku ehh utk mantapkan english aku nie...
sekian tima kasih...

p/s: link blog baru aku http://mkhairiaswad.blogspot.com

Monday, July 13, 2009

~ragam manusia~

assalamualaikum...
this time aku nak cita pasal ragam manusia yang aku x jumpa lg kat bumi merbok...
suma yang aku jumpa ni budak2 human resource...
(adakah budak2 hr pelik2?? aku normal ok..)

mula2 skali, nak cita tentang seorang budak yang bernama faizal (bukan nama sebenar)..
dia ni ok.. (kalau x, cammana leh masuk uitm plak kan..)
tp 1 ja yang xleh blah pasal mamat nie,
kelam kabut..
aku akui kekadang aku kelam kabut gak, tp tu time keja laa..
handle event ka, mms ka...
dia nie, kes jadual tukaq ja, kecoh!
nak kena buat lain jadual kat excel, plan harian lari laa.. (dah lari tu kejar laa balik kan.. )
tgk dia nie, tingat member aku bernama helmi (rasanya dia x jumpa kot blog aku nie..)
sebijik dowh perangai depa.. muka ja len...
harap2 aku leh sabar dengan perangai dia..

org kedua, azman (nama tipu)..
muka dia macam giant dlm cita doremon (serius weyh aku x tipu..)
tp 1 ja aku respek pasal dia nie..
self-esteem dia cukop tinggi...
bayangkan, dia dengan selambanya pegi duduk sebelah budak2 yg dia x kenal, pastu sembang..
tanya nama laa, asal mana..
giler kentang tol mamat nie...
bagus gak ada budak cam dia nie..
x sunyi kelas nnt..
mulut dia ni lazer gak.. tp x penah laa menjatuhkan maruah org..
niat dia nak bergurau, tp ada yang kecik ati..
aku pon pelik dgn org yg kecik ati nie,
benda tu xde laa teruk sgt..
tp tacing lebih2 plak mamat nie.. (rasa cam nak sekeh je)

bila diselidik, rupanya dia nie budak kolej bersekutu.. (nama kolej disembunyikan..)
so, dia x penah kena induction, kena ragging ngan senior..
macam budak2 uitm bila jadi junior..
so, dia xleh tima benda2 camtu..
adeh...

p/s: papepon, life kat melaka best!
(walaupon small little voice cakap merbok terbaik!!)..

Wednesday, July 8, 2009

alkisah 4 - 7 julai

4 julai 2009...
aku mendaftarkan diri di uitm kampus bandaraya melaka.. (pasni aku sebut 'kbm')
pastu start 8.00 mlm ada program ala2 mms selama 4 hari...
bab orientasi ni aku x kisah...
adat laa duduk tmpt baru...

budak2 pm pon ok...
tp ada segelintir diorang ni aku tgk over gila...
ada yang jerit2..
padahal ada ja mic dlm auditorium tu...
kalau yg jerit2 tu lelaki xpe gak...
ni pompuan....
sabar je laa....

tp part plg 'makan ati' skali...
bila ada sorg pm yang 'naik hantu'
bila budak2 baru nie ada yang x reti nyanyi lagu wawasan setia warga uitm
terus dia tempik...
'aku rasa kampus korang ni mesti bangang!! tu yang korang lagu uitm pon x reti nyanyi!!

suma budak cengang...
kot ye pon nak marah, jangan laa nak cakap sampai camtu...

pastu aku tgk, ada budak2 pm nie, cara diorang cakap cam kurang sopan...
aku pon heran sbb kalau nk jd pm, sepatutnya diorang dh dilatih utk bercakap dgn cara sepatutnya..
tegas x jd hal tp bahasa tu biar laa lembut skit...

alasan diorang, org melaka mmg cakap kasar...
ish, xleh tima aku jawapan tu..

apapon, aku ucapkan tima kasih banyak2 kepada pmp2 yg membantu kami sepanjang program nie.. yg ok tu, teruskan.. yang rasa dia x bape ok, buat perubahan...

(ikot ati, nak je aku maki2 dlm entry nie.. tp xpe, sabar byk2.. huhu)

Monday, July 6, 2009

cerita angkasawan...

haha...
nak story2 skit...
aku dpt cita nie dari orientasi kat melaka nie..
aku xtau laa org len dh penah dgq cita ni ke x..
tp aku first time laa dgq...

alkisahnye bila Dr. SMS balik dr ISS, ada seorang pemimpin parti komponen kerajaan mengadakan sidang media...

pemimpin (p) : kita sebagai rakyat malaysia, patut rasa berbangga dengan pencapaian itu.. tp kita perlu buat sesuatu yg mampu gegarkan dunia...

wartawan (w) : jd datuk, ape cadangan datuk??

p : saya mau cadangkan kerajaan malaysia hantar angkasawan ke MATAHARI...

semua wartawan tercengang..! gila pa datuk nie... budak skolah pon tau matahari panas.. tp demi menjaga datuk nie, geng2 wartawan pon tanya datuk ni dengan berhemahnya..

w : datuk, semua org tau matahari panas membakar.. xkan ada org boleh hidup kalau ke sana.. jd, cammana datuk??

p : hahahahahahhahaha ( datuk tu gelak dengan kuatnya.. ) tu laa luu org, xtau pikir.. sebab tu luu org x jd menteri macam sy.. apa susah, hantar laa angkasawan tu pegi malam.. kalau siang, mmg laa panas.. amacam, ok x idea saya...

p/s : haha.. pakat2 pk laa.. menteri ni baru2 telah buat pindaan terhadap parti dia.. so, korang tau kot sapa dia... kalau suma menteri cam dia nie, mau tunggang langgang malaysia nie..

Wednesday, July 1, 2009

Maafkan Aku...

kawan2...
aku mintak maaf sgt2 kat korang suma...
kalau2 aku penah buat bg korang kecik ati, marah...
aku mmg xde niat nak buat korang marah...
mungkin gurau2 aku ni kasar skit..
aku mintak maaf sgt...

mungkin ada yang kata..
'buang tebiat ka budak nie..'
xpe laa...
tu hak korang...
tp aku nak sgt bagitau...
aku syg suma kawan2 aku...

gud luck korang...
aku doakan korang suma berjaya dlm bidang masing2...

Saturday, June 27, 2009

tag

1. apa perasan sekarang
-bosan

2. saya nak makan
-ntah

3. saya x suka
- org blagak bagus.. suka amek tau pasal org... benci3!!!

4. impian saya
- macam2... banyak kot

5. haiwan yg saya tidak suka
- ular

6. saya harapkan
- ntah.. nak harapkan pe ehh??

7. jika boleh diputarkan masa
- xde putar2 dh.. hargai setiap masa kita ok..

8. saya pada 10 thn akan datang
- bekerja

9. hp saya adalah
- benda utk sms, call..

10. saya pernah bercinta sebanyak
- ntah... penah ke??? hurm..

11. saya suka pada
- pemandangan yang mendamaikan.. lupakan kejap masalah..

12. kawan2 saya
- ok..

13. pernah dikhianati
- no komen...

14. apa yang hendak dilakukan terhadap org yg mengkhianati anda
- biar je laa.. Allah tu Maha Kuasa.. what goes around, comes around..

15. senaraikan 8 orang untuk di tag
- sape nak amek jer ok.. xde cukai dikenakan..

Tagged by Mazliefah



1) copy badge 'Vespa blogger award friendship' untuk diletakkan di blog anda

2) ceritakan siapa yang memberi award ni kepada anda
- nama dia Mazliefah
- kengkawan panggil dia Effa
- asal Bangi, Selangor
- kawan aku kat Uitm Kedah
- Friendly, suka merayau ( ni kes x bedung kecik2 dulu nie.. huhu), slalu senyum

3) Nyatakan 10 Fakta tentang diri anda
http://khairiaswad.blogspot.com/2009/05/tagged-by-effa.html

4) pilih 6 penerima award seterusnya
- sape nak amek jer, xyah segan2..

p/s : thanks effa..

Wednesday, June 17, 2009

mencari sinar

Hati ku dicakari kesepian
Dilingkari mendung kedukaan
Resah kian gelisah
Di menara sukma ku
Mencari sesuatu yang tak pasti

Telah ku selami lautan kasih
Namun diri ini terus tersisih
Hanya kenangan di perasaan
Nyatanya dalam khayalan
Terpinggir aku di lembah kesepian

Ke mana lagi nak ku tuju
Segalanya terbelenggu
Detik waktu terus berlalu meninggalkan ku
Aku bagaikan terpenjara
Di singgahsana yang berkaca
Termangu mencari sinaran cinta

Dapatkah ku memburu waktu

Menggenggam seribu impian
Agar terkubur segala kepahitan
Di dalam kenangan nan silam
Akan terhiburlah di hati ku yang selama ini kecundang

Tuesday, June 16, 2009

sirih pulang ke gagang...

mungkin itu ucapan paling sesuai utk diri aku...
syukur kerana berjaya menyambung pengajian ke peringkat ijazah...
human resource...
tambah excited, aku dapat kat melaka...
kpd semua kawan2, tahniah sebab berjaya melanjutkan pelajaran...

syafiq : international business, shah alam
anna : international business, shah alam
wiwie : admin science , kedah
( nie pon kes sirih pulang ke gagang gak nie..)
eppa : corporate admin. shah alam
dan yang lain2 lg laa...

Friday, June 12, 2009

Syukur Alhamdulillah..

Syukur...
itulah lafaz terbaik untuk situasi aku sekarang...
ketika ada perasaan ragu2 samada aku boleh konvo x dgn kawan2...
Allah telah menentukan segalanya...
Aku berjaya menamatkan pengajian diploma aku...
Syukur Alhamdulillah...

walaupon ketika aku berperang dengan perasaan sendiri...
ada insan2 yang bersuara di belakangku..
'kalau dh mula repeat nie aswad, dok repeat tu laa.. '
aku xtau nie kata2 semangat ka @ kutukan utk aku..
tp aku pekakkan ja...

aku dh buat sebaik mungkin dan ini hasilnya...
apapon, aku perlu buat yang terbaik utk ijazah nnt..
kepada suma kwan2, tahniah sebab result korang aku dengar gempak tahap dewa!

debaran ke-2..
dapat degree pa & kampus mana??

tungguuuuuu.....

Tuesday, June 9, 2009

hipokrit!

tu laa yang paling tepat menggambarkan diri aku sekarang..
cuba menyembunyikan kesedihan dalam senyuman...
berlagak seolah2 xde pape yang berlaku...
hakikatnya aku sorg jer tau...
apa yang bersarang di hati ni...

semoga Allah memberikan aku kekuatan...
untuk terus menyembunyikan kesedihan ini...

Monday, June 1, 2009

~debaran~

11 jun...
tarikh keramat utk semua budak uitm...
semoga semua sukses...

Thursday, May 28, 2009

MMS Special Edition

23 Mei 2009 - 27 Mei 2009

mms Pre law berlangsung di uitm kedah...

disebabkan ini kejadian pertama di uitm kedah..

kami gelarkan ia mms special edition

aku lg skali, bertindak sebagai biro akademik..
sebab pe??
sebab report buat skali jr.. hehe


20 pm : 370 student...

agak2 korang ok x nisbah nie..

tp ok ke x ok kami kena gak buat keje...

dan yang paling best tentang mms kali nie..

keakraban suma pm2...

maybe sebab kami 20 orang jer pon...

so mmg senang laa nak kenal semua...




keakraban tu semakin jelas bila last day kami sarapan sama2 kat unit kaunseling...

lepas tu kami tangkap gambar kat lokasi2 menarik di dalam kampus...




unit kaunseling

uitm kedah

perpustakaan sultan badlishah


bangunan akademik baru


kepada suma pm mms special edition, semoga mms ni menjadi kenangan utk kita semua...



p/s: setiap mms ada kenangan tersendiri bagi aku..

Wednesday, May 20, 2009

~pantun budak sekolah agama~

Zaman sekolah ber ‘ana-enti’,
Sekarang hilang diterbangkan angin;
‘Aku-engkau’ jadi pengganti,
"Ana rindulah sama Al-Amin.."

Bertudung labuh ayu sentiasa, (iyakah?)
Ikhlas atau peraturan semata; (seems morelike the latter)
Sekarang ni gaya ‘hebat-hebat’ belaka,
Entah bila nak ‘ayu’ semula.

Cakap siang pandang-pandang,
Cakap malam dengar-dengar;
Batas pergaulan makin berkurang,
Dah makin lupa apa ustaz ajar.

Dulu cakap dengan laki jarang sekali,
Batas pergaulan punyalah jaga;
Sekarang pampang gambar dengan buah hati, (especially at Friendster)
"Kak, rasa malu tu campak pergi Thailand ka?"

Dulu bahasa bukan main jaga,
Bukan apa, takut terbuat dosa;
Sekarang dah pandai bahasa gila-gila,
Gara-gara orang kutuk "engkau ni skema"

Dulu berlumba-lumba dengan member,
Hafal Quran gila-gila;
Sekarang Quran kumpul habuk saja,
"Alah. Aku banyak kerja lain lah…"

Ustaz selalu cakap kat kita,
Jadilah contoh muslim sejati;
Tapi sayang kebanyakan leka,
Bila dunia diletakkan di hati.

Orang cakap budak Al-Amin berkualiti,
Baik, berakhlak lengkap semuanya;
Sayangnya indah khabar dari realiti,
Bila melihat pada fi’il anak didiknya.

Bila ditegur angin satu badan,
Konon sudah tahu belaka;
Kalau dah tahu Kenapa teruskan,
Seronok sangat ke kumpul dosa?

Macam tu lah kalau terasa diri hebat,
Nama pun lepasan sekolah agama;
"Tak payah lah kau nak bagi nasihat,
Kau ingat kau tu baik sangat ke?"

Itulah realiti budak sekolah agama,
Majoriti terkejut dek dunia luar;
Akhlak dan ilmu dalam pagar sekolah saja,
"Tak sesuai lah semua-semua ni kat luar!"

kasihan ustaz mengajar kita,
kasihan mak bapak nak anak jadi berguna;
Kita ambil sambil lewa,
Alasannya kita bukan insan sempurna.

Memang insan tiada yang sempurna,
Kerana itu dituntut berusaha;
Tak guna ilmu penuh di dada,
Jika tak berusaha menghayatinya.

Bukan mengeji bukan mengata,
Teguran ikhlas dari jiwa;
Teguran buat diri saya juga,
Saya juga insan penuh dosa.


p:/: saje suka2 ok.. sape terasa, amek laa.. aku x kisah pon.. huhu

Sunday, May 17, 2009

OPKIM 2009

11 mei 2009...
pkl 8.00 pg...

'syafiqq!!! bangun kaih.. kita dh lewat.. mampoih laa kita weyh.. satgi depa tggai kita...'

'alaa aswad.. relaks laa.. don't gabra2 ok..'

'weyh, tlg sat call cik rozainun.. gtau kita lewat.. aku nak p mandi..'

'alaa aswad.. xyah call.. kompom depa x tinggai kita aih..'

tu antara adegan pagi tu.. ni laa padahnya bla kemas bilik last minit.. masing2 tido kol 4..
penat study leh lagi bgn awal... penat kemas brg nie.. mmg tido x sedar dh..
mujur laa bas tu tak tinggalkan aku ngan syafiq...
waktu aku nak p letak beg dalam bas..

'haaa, baru bangun ka... ish, mujoq laa kami x p lagi..'

'laa, xkan laa x sedar saya ngan syafiq xdak??'

'tu laa.. sapa pon x prasan... dh2, p naik bas kaih..'

pastu bas jalan.. selepas hampir 2 jam perjalanan, kami sampai kat kampung pong selatan, naka...
kami disambut oleh pak long ... ( ferr cukop syg kat paklong nih.. huhu)

selepas tu, kami diserahkan kepada mak & ayah angkat.. tp, aku ade mak jer sbb suami mak angkat aku ni dh meninggal 2 taun lepas...

aku & faris with mak angkat kami..

4 hari 3 malam kami berkampung di sana..
banyak kenangan manis tercipta...

hari pertama xde pape yang best..
cuma berkenalan dengan keluarga angkat...
mak angkat aku faris seorang peniaga kedai makan..
so, asal free jer, ramai laa budak2 ni berkumpul kat umah aku...
nak plak ais kacang 50 sen jer..
terus rembat sorang 2 mangkuk..

hari kedua, kami ke sekolah kebangsaan naka..
kasi motivasi skit.. huhu..
aku bergandingan ngan jue..
tgk budak2 nie, tingat zaman skolah dulu..
kepada fahmi, rafiq, firdaus, farhanim dll..
abd aswad & kak jue doakan korang berjaya dalam upsr nnt okeyh..

fasilitator uitm kedah

ptg plak ade explorace...
xde pape sgt.. just pusing2 kampung...
then malam tu ada forum perdana...

hari ketiga, kami ada gotong royong bersihkan kubur...
suma excited...
akmal siap mesin rumput sampai cerah kawasan kubur tu...
then ade yg kutip sampah, tebas lalang...
pendek kata, best laa..

sempat lg tu nak posing... ni laa budak2 uitm.. pntg nampak kamera..


syafiq propa.. huhu.. eksen jer tu depan kamera..

pastu g umah ke rumah..
ajak dtg malam persembahan & kenduri keesokkannye...
ptg plak ada sukaneka dengan penduduk kampung..

urusetia sukaneka.. cap di kepala aku melambangkan tahap ke'tensen'an kami..


haha.. nie mmg aku tengah bengang gila.. tp lupa plak bengang pasai pa..

malam tu kami ada persembahan...
buat sketsa...
aku jd dato' vc... huhu

hari keempat, hari terakhir...
kami berkumpul utk gotong royong kenduri kampung..
best sbb masing2 take part dlm kenduri tu...

haa, potong!! jangan x potong..!

pastu ada yang pegi tadika...
buat game ngan budak2 tu..
ptg plak, tiba laa saat plg sedih..
nak balik uitm..
ramai laa yang nangis2..
apepon, program ni mmg best...
thanks uitm sbb kasi aku peluang join program camni..


babai kg pong selatan

Tagged by Effa & Wiwie


1. copy award di atas & letakkan di blog anda..
~received from effa & wiwie~

2. Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini..
Effa
- seorang yang cerdik..
-cantik dan pandai bergaya..
-kekadang blur2 skit.. huhu
-mangsa buli bila aku & wiwie bergabung kuasa.. haha
-pantang nampak kamera.. ade laa gambar dia nnt..

Wiwie
-tuan punya milik wkn 8762
-xleh tgk darah.. nnt dia lg sakit dr org yg sakit.. huhu
-juga seorang yang pantang nampak kamera..
-pandai bergaya...
-pakar politik kategori umah sewa..

3. setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta @ hobi sendiri sebelum memilih penerima award seterusnye..
-nama penuh : mohd khairi aswad bin mohd razak
-anak sulung dari 4 adik beradik
-suka martial art & badminton
-asal kulim, kedah
-bebudak uitm kedah called me abah.. (nasib laa..)
-geng kutu rayau.. sama ngan wiwie, syafiq & effa..
-selalu moody... (teruk kan.. ish3..)
-berangan nak jd bisnesman.. tp xtau nak buat bisnes pe.. huhu
-minat psikologi..
-susah nak buat keputusan... (ape kes..)

4. anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka
-syafiq : romate since part 2
-gha : suka math!
-yatty : budak dib kelas a
-keon: romate part 5
-ara : budak comel kelas b
-nadia : budak paling tggi kelas b
-eja : member kik
-wann : budak kepoh kelas b
-anna : 'kekasih gelapku' si syafiq..
-zyra : budak lesung batu kelas c

Saturday, May 9, 2009

~selamat hari ibu~


5.30 ptg, 8 May...

abang: assalamualaikum.. long, hari ibu bila?? esok kan??

along: waalaikummussalam.. ish, x ingat plak... sat2 aku tanya kawan aku...

(selepas meeting senat)

along: weyh, member aku cakap ahad nie..

abang: haa, ok2.. aku nak wish kat mak.. tp lupa plak.. hg jangan lupa wish tau...



honestly, aku langsung x ingat pasal hari ibu.. mujur adik aku ingatkan..

Siti Rapeah Binti Abu Bakar

mak...

selamat hari ibu...

along sayang mak!!

tima kasih mak...

21 tahun mak didik along...

x penah sesaat pon mak jemu...

along syukur pada Allah, dilahirkan sebagai anak mak...

mak...

xkan terbalas jasa mak jaga along selama nie...

along janji mak...

bila along kerja nnt...

along akan jaga mak, jaga ayah...

along berdoa pada Allah, semoga mak dipanjangkan umo dan diberikan kesihatan yang baik..

syg mak...

selesai... tp nape tacing????


pkl 11.30 pg td...

aku selesai menjawab paper terakhir utk diploma aku...

aiiii, still x caya yg aku dh abis buat diploma...

abis exam, trus bincang ngan syafiq, wiwi, effa...

plan nak hepi2 katne...

bincang punya bincang...

sampai eppa pon nak baling batu kat syafiq...

kitorang decide pegi titi hayun ...




pkl 3, wkn 8762 dtg amek aku ngan syafiq..

then trus g titi hayun...

sampai jer kat sana...

ramai gler org...

pastu lepak2 jap..

snap pic 2 3 keping...




titi gantung...


-dbs--dpa--dib-


lepas tu, pg pantai murni plak...


lepak2, makan buah, tgk laut..


pastu, pegi alor star...
hantar eppa ke pangkuan keluarga...

waktu kitorang nak balik s.p...

eppa, wiwie ngan ayie...

berpelukan antara 1 same lain...

(aku ngan syafiq tgk jer laa.. huhu)

suasana sangat sayu ketika itu...

tp insyaAllah...

ada masa kita suma akan jumpa balik...

p/s: student kita jer tau betapa bestnye uitm kedah..

~RASANYA...~

aku rasa aku dah dapat jawapan....
mungkin aku kena akui...
sekarang bukan masa yang terbaik..

ataupun....
mungkin dia patut dpt...
insan yang lebih baik...
sbb aku tau...
sapa diri aku sebenar...

cerita tentang dia tamat di sini...
kepada dia...
aku doakan yang terbaik....
bahagia hidup..
dunia & akhirat..
insyaAllah...

Thursday, May 7, 2009

-COUNTDOWN-

lagi 33 jam...
paper legal bakal menjelma...

Tuesday, May 5, 2009

MEREPEK...

pkl 5.02 pagi, 5 mei 2009...

dengan ujan turun rintik2...

aku plak xleh tido...

adehh....

lagi 3 hari jer...

pastu dh abis dh exam aku...

exam kali ke-6 aku kat uitm kedah...

kejap jer rasa masa berlalu...



bila pikir balik zaman part 1 dulu...

mesti gelak sorang2...

ape orang suruh buat, ikot jer...

uitm plak, asal ada program rasmi..

SEMUA PELAJAR PART 1 DIWAJIBKAN HADIR!



bila dah part 6, bajet otai skit...

lantak laa program wajib ke, sunat muakkad ke..

x penahnye turun pon... haha..



hmm, lepas ni kalau diizinkan Allah,

aku sambung degree plak...

xtau laa kat mana...

harap2 tempat baru nnt setenang uitm kedah..

bila compare kan suma kampus uitm kat Malaysia nie...

balik2 aku akan kata, 'kedah laa paling best...'

x kampung sgt, x maju sgt...

cantek2 jer...



last night, aku call kak tina...

meh nak story skit perbualan aku ngan dia...



01945****6: hello, assalamualaikum...

017972***8: waalaikummussalam, haa adik.. nape call nie...

01945****6: saje jer.. hmm, akak sihat?? cammana paper tadi...

017972***8: kak tina sihat jer.. exam tadi pon ok.. nape nie, dengar suara cam org x larat jer..

01945****6: adik ok jer kak.. xde pape laa...

017972***8: aii, adik kak tina ni tingat kat **** lagi ke.. ish, susah betol ngan org angau nie..

01945****6: xde laa angau kak.. tingat gitu2 jer..

017972***8: adik, kalau dh suka tu, bgtau jer dia.. kang dirembat dek org, hang jugak yang nganga...

01945****6: ish, x berani laa kak.. buatnya dia gelak guling2, x ke malu adik nnt. lgpon adik takot.. kalau dia tolak tu, x kisah sgt.. buatnya dia dh xnak kawan langsung, rugi laa..

017972***8: x cuba xtau lagi dik.. kak tina dh tgk dh gmbar dia dlm friendster adik, kak tina rasa dia bukan jenis camtu laa.. dia ok laa dik.. caya laa cakap kak tina..

01945****6: hmm, ntah laa kak.. kalau dia xnak kawan ngan adik nnt, syg laa.. adik pk2 balik, better diam jer.. still boleh kawan lg..

017972***8: ikot hg laa.. kak tina xtau nak cakap cammana lg.. aiii, kalau bercakap depan org ramai, bukan main berani lg.. nie nak cakap depan dia sorg ja, x berani?? (smbil gelak2 perli)

01945****6: nak buat cammana kak, x cukup motivasi lg nak cakap kat dia.. apepon, thanks kak tina sbb bg nasihat...

017972***8: sama2.. cuma kak tina nak pesan, hg jgn menyesal sudah laa.. sementara dok ada peluang ni, baik hg guna leklok..



hmm, camtu laa lebih kurang borak2 aku ngan kak tina..

so, apa pendapat anda.. huhu



p/s: nie blog aku.. biaq pi laa aku nak tulis pa noh.. agak bosan, pi blog org len.. ~lalala~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...